Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Pezik turşusu nedir ve nasıl yapılır? Sivas'ın dal turşusunun faydaları neler?

Pezik turşusu nedir ve nasıl yapılır? Sivas'ın dal turşusunun faydaları neler?
0
57

dagcı

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,225
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
68
F-D Coin
66
pezik_tursusu_nedir_ve_nasil_yapilir_sivasin_dal_tursusunun_faydalari_neler_1635425447_7091.jpg

Pancar dallarıyla hazırlanan ve her yemekte boy gösteren pezik turşusu, her yıl büyük bidonlarda hazırlanır. Faydaları saymakla bitmeyen turşular, özellikle kış aylarında sofralarımıza hem renk, hem de lezzet katıyor. Peki dal turşusu yani pezik turşusu nasıl yapılır? Evde pezik turşusu tarifi:



Bölgeye göre Pezik, dal ve pazı turşusu olarak da bilinir. İçerisinde yaprakları temizlenmiş pancar sapı ve bir miktar kırmızı pul biber ilave edilerek turşusu kurulur. Kış aylarının vazgeçilmezi olan pezik tursusu (Dal) Sivaslar için yeri ayrı ve vazgeçilmezleri arasındadır. Sivaslılar için dünyanın en güzel tatlarından biri arasına giren ve Sivas ve köylerinde hala yapılıyor. Yeşil yeşil ince ince, süper bir tat olarak bilinir. Bölge insanı turşuların şahı olarak adlandırdığı, pazı saplarından yapılan turşudur. Pazının sapları kapağı açık tencerede kaynatılır. Sonrada bildiğimiz turşu yapma prensibiyle yapılır. Yani salatalık yerine pazı sapı kullanılır.

QAjPV_1635424761_7485.jpg

Bursalı girişimci Muhsin Bölük, Sivas’ın coğrafî işaretli ürünü olan pezik turşusunu Sivas’ta üretip Bursa’ya getirerek, vatandaşların sofralarına sunuyor. Fomara’da turşucu dükkânı bulunan Muhsin Bölük, "Yerli covid aşısı bulundu. Fakirin serumu" diyerek, pezik turşusunun faydalarına dikkat çekiyor. 

SABAH KAHVALTISINDA PEZİK TURŞUSU YİYİN

KQIgy_1635424744_7544.jpg

Bölük "Sabah kahvaltısında, öğle yemeğinde ve akşam yemeğinde bile rahatlıkla tüketilebiliyor. Bu turşu taze pancarın saplarından imal ediliyor. Önce pancarın sapları temizlenip haşlanıyor. Daha sonra içerisine acılı, sarımsaklı ve sirkeli turşu suyu koyuluyor. Ağzı kapatılıp pastörize ediliyor. En ufak bir bozulma olmadan bir yıl boyunca tüketiliyor’’ diye konuştu.

PEZİK TURŞUSUNUN FAYDALARI NELER?

OEFdB_1635425618_0096.jpg
  • İçindeki B ve B6 vitamini, karaciğer hastalıklarını önler bu hastalıklarla mücadele edenlerin tedavisinde yardımcı olur. Haftada bir tüketmek karaciğerinizin için şifa olur.
  • Yine içerisinde bulunan B vitamini ve ayrıca fosfor sayesinde strese iyi gelerek sakinleştirici etkisi bulunmaktadır. Yatmadan önce tüketeceğiniz bir miktar çiğ ya da buharda haşlanmış pezik, rahat bir uyku çekmenizi sağlar.
  • İçindeki yararlı vitamin ve bileşenler, sindirimi kolaylaştırmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
  • Avrupa da yapılan araştırmalara göre pezik ve pancar yaprağı, lösemi kanser ve verem hastalıklarından koruyup, tedavideyse yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.
  • Pezik; hücreleri, enzim ve proteinleri koruyan betalain grubu bir madde içerir. Bu maddenin iç organları koruyucu, kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıkları engelleyici çok büyük faydası vardır.
Y7221_1635424889_2307.jpg

 

PEZİK TURŞUSU TARİFİ:

MALZEMELER

1 kg pazı sapı
1 adet limon suyu
1 su bardağı sirke
15 diş sarımsak
2 çorba kaşığı kaya tuzu
üzerini örtecek kadar su

pTQrl_1635424801_7562.jpg

YAPILIŞI

Kaynar suya pazı sapları ve limon suyunu alın, yumuşayıncaya kadar haşlayın.

Daha sonra soğuk suya alıp pazı saplarını şoklayın.

Suyunu süzdürüp uygun bir kavanoza alın.

ewQxe_1635424884_948.jpg

Kalan malzemeleri ilave edip, kavanozu su ile tamamlayın ve karıştırın.

Ağzını sıkıca kapatıp serin, güneş görmeyen yerde 2 hafta bekletirseniz hazır olacaktır.

dQ7WC_1635424922_052.jpg

Açtıktan sonra da buzdolabında muhafaza edin.

Yoğurt ile servis edin ve pul biber serpin.

Afiyet olsun...


 

Similar threads

Pancar kollarıyla hazırlanan ve her yemekte uzunluk gösteren pezik turşusu, her yıl büyük bidonlarda hazırlanır. Yararları saymakla bitmeyen turşular, bilhassa kış aylarında sofralarımıza hem renk, hem de lezzet katıyor. Pekala kol turşusu yani pezik turşusu nasıl yapılır? Meskende pezik turşusu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
61
Pancar turşusu en pratik ve lezzetli turşulardan biridir fakat değeri nedense pek bilinmez. Tam mevsimi olan, pırıl pırıl rengi ve doyumsuz lezzetiyle damaklarda iz bırakan kırmızı pancarın turşusunun tam kıvamında olması için harika tanım yazımızda. HABERE İLİŞKİN GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYIN...
Cevaplar
0
Görüntüleme
308
Pancar turşusu en pratik ve lezzetli turşulardan biridir ancak kıymeti nedense pek bilinmez. Tam mevsimi olan, pırıl pırıl rengi ve doyumsuz lezzetiyle damaklarda iz bırakan kırmızı pancarın turşusunun tam kıvamında olması için muhteşem tarif yazımızda. HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE...
Cevaplar
0
Görüntüleme
78
Ülkemizin en değerli besin kaynaklarından olan sebzelerle muhteşem turşular yapabilirsiniz. Örneğin patlıcan turşusu... İçine çeşitli sebzeler doldurulan patlıcan turşusunun püf noktası patlıcanların turşu kurulmadan önce haşlanıp acı sularından arındırılması. Çok beğeneceğiniz patlıcan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
35
Pancar turşusu en pratik ve lezzetli turşulardan biridir ancak kıymeti nedense pek bilinmez. Tam mevsimi olan, pırıl pırıl rengi ve doyumsuz lezzetiyle damaklarda iz bırakan kırmızı pancarın turşusunun tam kıvamında olması için muhteşem tarif yazımızda. HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE...
Cevaplar
0
Görüntüleme
53
858,475Konular
981,252Mesajlar
29,552Kullanıcılar
pitbulls33Son üye
Üst Alt