Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Pilav Nasıl Yapılır, Pilav Tarifleri ve Pilav Yapmanın Püf Noktaları

Pilav Nasıl Yapılır, Pilav Tarifleri ve Pilav Yapmanın Püf Noktaları
0
178

adanali

FD Üye
Katılım
Eki 20, 2019
Mesajlar
2,792
Etkileşim
0
Puan
36
Yaş
36
Konum
Adana
Web sitesi
bilgilihocam.com
F-D Coin
69
Türk sofralarının hatırlı misafiri, ağır abisi, demirbaşı, ne derseniz deyin pirinç pilavıdır. Pilavsız sofraya oturmayan, pilav yoksa karnı doymayan bir toplum kültüründe pilavın sadece varlığı değil, güzel olması da önemlidir. Pilav pişirmek kolay gibi görünebilir ama ölçüyü tutturmak zordur. Bu biraz da deneme yanılma işidir. Ama siz ilk kez pişirecekseniz, tarifi birebir ve dikkatlice uyguladığınızda çok iyi bir sonuç elde edebilirsiniz. Pirinç pilavı püf noktalarını uyguladığınızda pişirmemeniz için hiçbir sebep yok. Gelin şimdi pirinç pilavı tarifine bir göz atalım ve nefis bir pilav pişirelim.



Tane Tane Pilav Nasıl Yapılır?
Pilavın makbul olanı pirinçlerin diri ve tane tane olduğu pilavdır. Bunu elde etmenin bir tekniği yani püf noktası vardır. Sade olan tarifi ya da şehriyeli olan tarifi olarak da bilinen bu tarifte bazı ölçütlerin yerine getirilmesi şarttır. Önce malzemeleri sayalım ve yapımına geçelim.

Pilav için gerekli malzemeler:

1 su bardağı pilavlık baldo pirinç
Yarım çay bardağı tel yahut arpa şehriye
1,5 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı tereyağı ve 1 çorba kaşığı sıvı yağ
Arzuya göre 1 adet tavuk bulyon
Tavuk bulyon kullanmayacaksanız yarım tatlı kaşığı tuz
Pilav Nasıl Yapılır Pilav Tarifleri ve Pilav Yapmanın Püf Noktaları 1

Pilav yapılışı:

Pirinci derin bir kaseye koyup, üzerini geçecek kadar ılık su ve biraz da tuz ekleyip 1-2 saat kadar bekletin.
Bekleyen pirinci süzgece alarak nişastası iyice akana kadar yıkayın ve süzdürün.
Tencerede tereyağı ve sıvı yağı alarak şehriyeleri kavurun. Eğer şehriye istemiyorsanız, tencereye doğrudan pirinçleri alarak kavurun. Kavurma işlemini ne kadar uzun tutarsanız pirinçler de o kadar tane tane olacaktır. Pirinci yavaş yavaş 2-3 dakika kadar kavurun.
Kavrulan pirinçlerin üzerine 1,5 su bardağı sıcak suyu alın, kullanacaksanız bulyonu da atın ve bulyon tamamen eriyip suya karışana kadar çok hafif karıştırın.
Tencerenin kapağını kapatın ve en kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar karıştırın.
Tamamen suyunu çeken pilavın üzerine büyük bir parça kağıt havlu örterek tencerenin kapağını kapatın ve 15-20 dakika demlenmesini bekleyin.
Afiyet Olsun

İyi Bir Pilav Pişirmenin Püf Noktaları
Pirinci iyi seçin. En iyi kalite baldo pirinç tercih edin.
Pirinci önceden ıslatın.
En lezzetli pilavlar tereyağı ile yapılanlardır.
Pirinci kavurmak, pilavın tane tane olmasını sağlayacaktır. Bu yüzden pirinçleri tahta bir kaşıkla, çok fazla hırpalamadan, alttan üste doğru karıştırarak kavurun.
Pirinçleri kavururken birkaç damla limon suyu damlatırsanız pilavın daha beyaz olmasını sağlayabilirsiniz.
Pişirirken kullanılacak en iyi ölçü 1’e 1,5’tur. Eğer pirinci pişirmeden evvel suda beklettiyseniz ölçüyü 1’e 1 de yapabilirsiniz. İster pirinç pilavı tarifi ister bulgur pilavı tarifi olsun tüm pilavlarda su ölçüsü en önemli ölçüttür.
Su yerine gerçek tavuk suyu yahut et suyu kullanırsanız pilavınız çok daha lezzetli olacaktır.
Suyunu ilave ettikten sonra pilavınızı asla karıştırmayın. Suyun, pirincin üzerini örtmesini sağlayacak kadar karıştırın ve tencerenin kapağını kapatarak tamamen suyunu çekene kadar asla açmayın.
Pilavı mutlaka kısık ateşte pişirin.
Piştikten sonra hemen servis etmeyin. 20 dakika kadar demlenen bir pilav hem göze hem de damağa hitap edecektir.
Pilav Nasıl Yapılır Pilav Tarifleri ve Pilav Yapmanın Püf Noktaları 2



Örnek Pilav Tarifleri
Aslında akla gelen pek çok tarif olsa da, ilk akla geleni pirinç pilavıdır. Şehriyeli yahut şehriyesiz sade pirinç pilavı en sık yapılan ve sevilerek tüketilen çeşididir.

Pirinç pilavını değişik malzemelerle çeşitlendirmek de mümkün. Sözgelimi nohutlu, bezelyeli, tavuklu, etli, domatesli, mantarlı, kestaneli gibi pilav çeşitleri de sofraları süsleyen ve hayli leziz pilav tarifleridir.

Bunun dışında çeşitli baharat ve sebzelerle zenginleştirilen iç pilav, Özbek pilavı; bulgur ve sebzelerle hazırlanan bulgur pilavı, meyhane pilavı, mercimekli bulgur pilavı, perde pilavı gibi pilavlar da son derece lezzetli pilav çeşitleri olarak sıralanabilir.

Pilav Kaç Kalori?
Pirinç pilavı lezzetli olduğu kadar kalorisi yüksek bir yemektir. Pirinç, basit karbonhidrat içeren, glisemik indeksi yüksek bir besindir. Yani kana çok hızlı karışır ve kan şekerinde ani dalgalanmalar yaptığından çabuk acıkılmasına sebep olur. Ayrıca pirincin lif içeriği düşüktür. Pilavın yağ içeriği de hesaba katıldığında pirinç pilavının çok da masum olduğu söylenemez.

1 porsiyon pirinç pilavında ortalama 290 kalori bulunur. Dikkatli ve nadir tüketilmesi gerekir.
 

Similar threads

Pilav denildiğinde akla ilk gelen çeşit kuşkusuz pirinç pilavıdır. Pirinç pilavının popülaritesi her ne kadar bulgur pilavına göre daha yüksek de olsa, bulgur pilavının daha sağlıklı ve doyurucu olduğu gerçeği yadsınamaz. Glisemik indeksi pirince göre çok daha düşük olan bulgur hem uzun süre tok...
Cevaplar
0
Görüntüleme
238
Sofralarımızdan eksik olmayan, her yemeğe yakışan pilav çok kolay hazırlanıyor gibi görünse de aslında tane tane dağılan, iyi pişmiş, lezzetli bir pilav pişirmek; her babayiğidin harcı değil. Öyle ki ''Bir aşçının iyi olup olmadığı yaptığı pilavdan anlaşılır.'' diye bir söz bile var. Pilavı lapa...
Cevaplar
0
Görüntüleme
43
Şehriyeli İran Pilavı Tarifi İçin Malzemeler *3 su bardağı pirinç *1 su bardağı şehriye *1,5 su bardağı yağ *Tuz *Tavuk bulyon Şehriyeli İran Pilavı Tarifi Yapılışı Merhaba Tane pilav yapmanin püf noktalarini söyliyeyim 1 Yağda pirincimizi iyice kızartın karıştırın 2 Suyu her zaman...
Cevaplar
0
Görüntüleme
60
En güzel sulu yemeklerin yanına yakışan ve kalabalık sofraların vazgeçilmezi olan pilavı tane tane yapmak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Tam ölçülerine göre yaptığınız pilav lapa mı oluyor ya da kuru? İşte tane tane pirinç pilavının tam ölçülü tarifi... Sulu yemeklerin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
44
Pilav Türk mutfağının ana menüde yer alan yemeklerindendir. Et yemekleri ve tavuk yemekleri ile çok yakışır. Aslında pilavın yanına gitmeyen yemek yok gibidir. Kuru fasulye, nohut yemeği, kuru köfte-patates kızartması, orman kebabı… Pilavın yanına ne yapsanız yakışır. İşte pilavın yanında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
69
858,497Konular
982,554Mesajlar
30,292Kullanıcılar
Bell noSon üye
Üst Alt