Pilye nedir sorusu , her inşaat mühendisliği öğrencisi gibi benim de betonarme 1 dersinde kafama takıldı Pilye hakkında detaylı bir araştırma yaptım Pilye nedir,pilyenin görevleri nelerdir,kaç çeşit pilye vardır gibi bir çok sorunun cevabına ulaştım Benim gibi pilye hakkında bilgilere merakı olanlar vardır diyerek bu yazıyı hazırladım Bu yazının sonunda pilye hakkında aklınızda soru işareti kalmayacağını düşünüyorum
Pilye Nedir?
Kesme kuvvetlerini karşılamak amacıyla, betonarme döşemelerde ve betonarme kirişlerde kullanılan inşaat demiridir Pilye çeşitli şekillerde bükülür Pilyenin nasıl büküleceği ile ilgili detaylı bilgiye TS500 yönetmelikten ulaşabilirsiniz Genellikle gelişmiş ülkelerde pilye kullanılmıyor Ülkemizde de gerek kalmadıkça artık pilye kullanılmıyor Pilyelerin yerine ilave donatı koyulması daha uygun görülüyor
Pilyenin Görevleri Nelerdir?
Pilye’nin asıl görevi tanımda da dediğim gibi açıklıklarda oluşacak çekme gerilmelerini karşılamasıdır Pilye kullanımı donatıdan tasarruf etmeyi de sağlar Pilyelerin, döşemelerde ve kat kirişlerinde alt kısmı basınca, üst kısmı ise çekmeye çalışır
Pilye Çeşitleri Nelerdir?
3 çeşit pilye vardır Temel kiriş pilyeleri,döşeme pilyeleri ve kat kiriş pilyeleri
Pilye Yapma Kuralları
Pilyeyi az çok tanıdık Peki pilye uygulaması yapılırken nelere dikkat edilmelidir ? Pilye yapma kuralları nelerdir ? Gelin bu sorulara da cevap verelim
Öncelikle şunu tekrar hatırlatmak da fayda var Pilye uygulaması ile ilgili en güncel ve açıklayıcı bilgiye TS500 Yönetmelikten ulaşabilirsiniz
Elle yaptığınızda iki demirci anahtarı kullanınız
Anahtar ağzından demirin oynamamasına dikkat ediniz
Kıvırma işlemini yaparken istenilen açılara dikkat edilmelidir
(kat kirişleri ve döşemelerde 45° , temel kirişlerinde 60° olur)
Otomatik kıvırma makinesini kullanırken elektrik akımına dikkat ediniz
Otomatik kıvırma makinesinde ayarları doğru yapınız
Otomatik kıvırma makinesinde demirlerin fırlamamasına dikkat ediniz
Bu yazımda sizlere pilye hakkında bilgi vermeye çalıştım Pilye nedir, pilye ne işe yarar,pilyenin görevleri nelerdir gibi soruları cevaplandırdım
Pilye ve inşaat ile ilgili diğer konular hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için ':wwwtazemuhendisnetsearchlabel%C4%B0n%C5%9Faat%20Terimleri%20S%C3%B6zl%C3%BC%C4%9F%C3%BC?&maxresults 6'İnşaat Terimleri Sözlüğü’ne göz atabilirsiniz
Pilye Nedir?
Kesme kuvvetlerini karşılamak amacıyla, betonarme döşemelerde ve betonarme kirişlerde kullanılan inşaat demiridir Pilye çeşitli şekillerde bükülür Pilyenin nasıl büküleceği ile ilgili detaylı bilgiye TS500 yönetmelikten ulaşabilirsiniz Genellikle gelişmiş ülkelerde pilye kullanılmıyor Ülkemizde de gerek kalmadıkça artık pilye kullanılmıyor Pilyelerin yerine ilave donatı koyulması daha uygun görülüyor
Pilyenin Görevleri Nelerdir?
Pilye’nin asıl görevi tanımda da dediğim gibi açıklıklarda oluşacak çekme gerilmelerini karşılamasıdır Pilye kullanımı donatıdan tasarruf etmeyi de sağlar Pilyelerin, döşemelerde ve kat kirişlerinde alt kısmı basınca, üst kısmı ise çekmeye çalışır
Pilye Çeşitleri Nelerdir?
3 çeşit pilye vardır Temel kiriş pilyeleri,döşeme pilyeleri ve kat kiriş pilyeleri
Pilye Yapma Kuralları
Pilyeyi az çok tanıdık Peki pilye uygulaması yapılırken nelere dikkat edilmelidir ? Pilye yapma kuralları nelerdir ? Gelin bu sorulara da cevap verelim
Öncelikle şunu tekrar hatırlatmak da fayda var Pilye uygulaması ile ilgili en güncel ve açıklayıcı bilgiye TS500 Yönetmelikten ulaşabilirsiniz
Elle yaptığınızda iki demirci anahtarı kullanınız
Anahtar ağzından demirin oynamamasına dikkat ediniz
Kıvırma işlemini yaparken istenilen açılara dikkat edilmelidir
(kat kirişleri ve döşemelerde 45° , temel kirişlerinde 60° olur)
Otomatik kıvırma makinesini kullanırken elektrik akımına dikkat ediniz
Otomatik kıvırma makinesinde ayarları doğru yapınız
Otomatik kıvırma makinesinde demirlerin fırlamamasına dikkat ediniz
Bu yazımda sizlere pilye hakkında bilgi vermeye çalıştım Pilye nedir, pilye ne işe yarar,pilyenin görevleri nelerdir gibi soruları cevaplandırdım
Pilye ve inşaat ile ilgili diğer konular hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için ':wwwtazemuhendisnetsearchlabel%C4%B0n%C5%9Faat%20Terimleri%20S%C3%B6zl%C3%BC%C4%9F%C3%BC?&maxresults 6'İnşaat Terimleri Sözlüğü’ne göz atabilirsiniz