iltasyazilim
FD Üye
Havuçlu ve pirinçli bir zeytinyağlı pırasaya kim hayır diyebilir! Peki, ya kıymalı pırasaya, pırasa dolmasına, pırasalı bir paya veya böreğe? Pek çok kullanım alanı olan kış sebzesi pırasa, sağlığa faydalarıyla da göz dolduruyor
Kış sebzesi pırasa, zambakgiller ailesinden bir bitki Türkiye’de daha çok Batı Anadolu’da ekimi yapılan pırasanın kök ve gövde kısmı toprak altında bulunur Yaprakları şerit şeklinde ve uzundur Pırasanın sebze olarak kullanılan kısmı da, gövdesi ve boru şeklindeki yapraklarıdır
Pırasanın beyaz ve yeşil kısımlarıyla zeytinyağlı ve etli yemekleri, sadece beyaz kısmıyla ise dolması yapılır Ayrıca sebze çorbalarına katılır ve börek içi olarak da kullanılır
Türkiye’de daha çok iki tür pırasa yetiştirilir Kamış pırasası daha çok tercih edilir, beyaz sap kısmı 4050 cm civarındadır ve İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara’da yetiştirilir Kara pırasasının ise yeşili beyazından daha çoktur; daha çok Orta Anadolu ve Denizli’de yetiştirilir
Romalılar ve Mısırlılar dönemlerinden bu yana bilinen ve tüketilen pırasa, her iki kültür tarafından da iştah açıcı ve uykuyu kolaylaştırıcı bir yiyecek olarak görüldü Zaten pırasa, sağlığa faydaları saymakla bitmeyen sebzelerden
Kabızlığın tedavisinde etkili, idrar söktürür, iştahsızlığı giderir, arı sokmasında kullanılır, kansızlığa iyi gelir
Ciltteki sivilcelere pırasa suyu sürüldüğünde kısa sürede iyileşme görülür
Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine de yardımı olur Çiğ olarak yendiğinde ise ürik asidi azaltıcı etkisi vardır
BESİN DEĞERLERİ
100 gr pırasada;
• Kalori: 25
• Protein: 1,8 gr
• Karbonhidrat: 4,6 gr
• Potasyum: 278 mgr
• C vitamini: 15 mgr
• Kalsiyum: 60 mgr
• Demir: 2 mgr
Kış sebzesi pırasa, zambakgiller ailesinden bir bitki Türkiye’de daha çok Batı Anadolu’da ekimi yapılan pırasanın kök ve gövde kısmı toprak altında bulunur Yaprakları şerit şeklinde ve uzundur Pırasanın sebze olarak kullanılan kısmı da, gövdesi ve boru şeklindeki yapraklarıdır
Pırasanın beyaz ve yeşil kısımlarıyla zeytinyağlı ve etli yemekleri, sadece beyaz kısmıyla ise dolması yapılır Ayrıca sebze çorbalarına katılır ve börek içi olarak da kullanılır
Türkiye’de daha çok iki tür pırasa yetiştirilir Kamış pırasası daha çok tercih edilir, beyaz sap kısmı 4050 cm civarındadır ve İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara’da yetiştirilir Kara pırasasının ise yeşili beyazından daha çoktur; daha çok Orta Anadolu ve Denizli’de yetiştirilir
Romalılar ve Mısırlılar dönemlerinden bu yana bilinen ve tüketilen pırasa, her iki kültür tarafından da iştah açıcı ve uykuyu kolaylaştırıcı bir yiyecek olarak görüldü Zaten pırasa, sağlığa faydaları saymakla bitmeyen sebzelerden
Kabızlığın tedavisinde etkili, idrar söktürür, iştahsızlığı giderir, arı sokmasında kullanılır, kansızlığa iyi gelir
Ciltteki sivilcelere pırasa suyu sürüldüğünde kısa sürede iyileşme görülür
Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine de yardımı olur Çiğ olarak yendiğinde ise ürik asidi azaltıcı etkisi vardır
BESİN DEĞERLERİ
100 gr pırasada;
• Kalori: 25
• Protein: 1,8 gr
• Karbonhidrat: 4,6 gr
• Potasyum: 278 mgr
• C vitamini: 15 mgr
• Kalsiyum: 60 mgr
• Demir: 2 mgr