Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Pirzola nedir ve en kolay pirzola nasıl pişirilir? Lokum gibi pirzola pişirmenin püf noktaları

Pirzola nedir ve en kolay pirzola nasıl pişirilir? Lokum gibi pirzola pişirmenin püf noktaları
0
87

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
2
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
47
Konum
Rusya
F-D Coin
111
pirzola_nedir_ve_en_kolay_pirzola_nasil_pisirilir_lokum_gibi_pirzola_pisirmenin_puf_noktalari_1618650461_3494.jpg

Türk mutfağına ilişkin eski tanımlara baktığınızda et olarak sık sık kuzunun kullanıldığını görebilirsiniz. Gerçekten kuzu eti hakikat pişirildiğinde çok lezzetli olabilir. Bilhassa lokum üzere kuzu pirzolanın tadına doyum olmaz. Pekala Pirzola nedir ve en kolay pirzola nasıl pişirilir? Lokum üzere pirzola pişirmenin püf noktaları nelerdir? İşte tüm soruların cevabı:

Pirzola, B vitaminlerini barındıran güçlü bir protein deposu et çeşididir. Sağlıklı beslenme çizgisini koruyan şahısların tüketmesi gerektiği kırmızı et, kansızlık sorunu ile uğraş etme konusunda hayli başarılıdır. Beyaz etten alınan protein ve kırmızı etten gelen besin bedelleri sağlıklı ve güçlü bir vücudun sırrı olmaktadır. Tavuk pirzola olarak bilinen pirzola et, kırmızı etten alınan pirzola ile birebir değildir. Tavuktan alınan pirzola buttan elde edilirken; dana ya da koyundan alınan pirzola kaburgalı kısımdan kesilir. Bir ölçü yağlı bir ettir. Yağlar etin içinde güzel halde işlemiştir ve bu yağ yiyen kişiyi rahatsız etmemektedir. Çoklukla döküm tavada ya ızgarada pişirilen pirzola, lezzetli öğünleri meydana getirir.
  • Uygun pişmiş bir pirzola hazırlamak için öncelikle pirzolanın soslanması gerekir. Soslama süreci marine etme olarak tabir edilir.
     
  • Pirzola etlerin istek edilen baharatlar ile marine edilmesinden sonra pişireceğiniz tavanın kalitesi de değerlidir.
     
  • Çelik ya da döküm tava kullanarak pirzolanın çok yeterli pişmesini sağlayabilirsiniz. Saatler öncesinden marine edilen pirzolayı dolaptan çıkararak tavanızı kızdırmaya başlayabilirsiniz.
     
  • Tavanın yüksek ateşte ve ortalama 5 dakika kadar kızması, kesinlikle uygulanması gereken bir adımdır. Kızdırdığınız tavaya pirzola etleri tertipli halde yerleştirin ve tavaya değen etten “cızz” sesini duymaya çalışın. Şayet ses gelmiyorsa eti alın ve tavanın bir ölçü daha ısınmasını sağlayın.
     
  • Çatal ve metal eşya kullanmadan etin bir yüzünün güzelce pişmesini sağlayın. Mühürleme süreci bittikten sonra başka yüzü pişirmeye devam edin.
     
  • Pişirme sırasında ete bastırmayın böylelikle etin içindeki suyun dışarı çıkmasını engellersiniz.
     
  • Damak zevkinize nazaran mühürleyip pişirdiğiniz pirzolayı ek lezzetler ile sunabilirsiniz.


Dana Pirzola, dananın sırt kısmından elde edilir. Antrikot kaburgadan sıyrılmadan, kemiklerin tercihe nazaran 3 ile 5 cm ortasında düzgünce kesilmesi ile pirzola halini alır. Dana etinin en yumuşak kısmıdır. Dana Pirzolayı pişirmek için döküm tava, ızgara ve fırın tercih edebilirsiniz. Buzdolabından çıkarılan etin, oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat bekletip pişirme sürecine geçilmesi önerilir. Sonrasında etin tüm yüzeylerine zeytinyağı, tuz ve isteğe bağlı karabiberi düzgünce yedirdikten sonra mühürleme yoluyla pişirmeye hazırlayabilirsiniz.



KUZU PİRZOLA TANIMI:

GEREÇLER

9-10 kalem kuzu pirzola
Tuz
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
Kekik
Karabiber
Pul biber



YAPILIŞI

Soğanları ve sarımsakları rendeleyin.

Derin bir kasede rendelediğiniz soğan, sarımsak, zeytinyağı, biber salçası ve baharatları karıştırın.

Pirzolaları hazırladığınız bu marine sosunun içine ekleyip elinizle masaj yaparak güzelce yedirin.

Üzerini streç sinemayla kapattığınız kaseyi birkaç saat buzdolabında dinlendirin.

Fırın tepsisinin yabanına fırın kağıdını yayın.

Etleri kağıdın üzerine yerleştirip kasenin tabanında kalan sosu etlerin üzerine gezdirin.

Üzerini yine fırın kağıdıyla kapatıp güzelce paket yapın.

Fırını 200 dereceye ayarlayıp etleri fırına verin.

1 saat pişirdikten sonra etlerin üzerini örten fırın kağıdını alıp tepsiyi yine fırına verin.

5 dakika boyunca üzeri kızarsın diye fırında tuttuğunuz etleri soğumadan servis yapın.

IZGARADA YAHUT TAVADA PİRZOLA NASIL PİŞER?

Yüksek ısıya ulaşan tavaya/ızgaraya etinizi koyun. Mühürleme usulüyle, 1’er dk kadar her yüzünü yüksek ateşte pişirin. Pişirme müddeti, orta derecede pişmiş pirzola için ortalama 5 da. Bu süreyi pişme derecesi isteğinize nazaran ayarlayabilirsiniz. Tavadan/ızgaradan aldıktan sonra bir mühlet dinlendirip yenmesi önerilir.



FIRINDA PİRZOLA NASIL PİŞER?

Fırında pişireceğiniz pirzolayı da öncesinde tavada mühürleyerek evvelce ısıtılmış 200 derecedeki fırına koyarak 15-20 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarıldıktan 4 dk kadar dinlendirdikten sonra tüketin.



PİRZOLA MARİNASI NASIL YAPILIR?

Derin bir kase içine pirzola etleri ekleyin. Etlerin üzerine tavsiye edilen baharatlardan taze kekik, biberiye, pul biber, tuz, kırmızı biber ve kimyondan birer çay kaşığı ölçüde serpiştirin. Etlerin ölçüsüne nazaran 3 ya da 4 kaşık yoğurt eklemeyi de unutmayın. Yoğurt etin yumuşak olmasını sağlar. 1 fincan sıvı yağ da eklediğiniz etleri güzelce harmanlayın ve üzerini streç sinema ile kapatın. En az 3 saat olacak formda buzdolabında beklettiğiniz pirzola etleri dilediğiniz biçimde pişirebilirsiniz.
 

Similar threads

Türk mutfağına ait eski tariflere baktığınızda et olarak sık sık kuzunun kullanıldığını görebilirsiniz. Nitekim kuzu eti doğru pişirildiğinde çok lezzetli olabilir. Özellikle lokum gibi kuzu pirzolanın tadına doyum olmaz. Peki Pirzola nedir ve en kolay pirzola nasıl pişirilir? Lokum gibi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
95
Ete en çok yakışan soslardan biri olan ve marine edildiği takdirde ete bambaşka bir aroma katan Duxelles sosun pirzola ile buluştuğu muhteşem bir yemek tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Şef Mehmet Yalçınkaya, duxelle soslu dana pirzola yaptı. Yalçınkaya'nın detaylı şekilde hem izleyiciler hem de...
Cevaplar
0
Görüntüleme
69
Döküm Tavada Kontrfile Ve Pirzola Malzemeler Zeytinyağı 2 adet kontrfile 4 adet pirzola 2 domates 2 biber 1 soğan Yapılışı Öncelikle muhteşem bir lezzet olduğunu söylemeden geçemeyeceğim tam mangal lezzetinde oluyor İlk önce etlerimizi zeytinyağıyla yağlayıp 23 saat oda sıcaklığında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
84
Fırında Sebzeli Nefis Lokum Pirzola Malzemeler Yarım kg pirzola veya kemikli et 56 su bardağı su 2 yemek kaşığı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı tuz Diğer Malzemeler; 4 adet orta boy patates 4 adet sivri biber 2 adet orta boy domates Yapılışı Fırında sebzeli lokum gibi pirzola tarifi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
126
Pirzolanın yumuşak olması için ne yapmalı? Derin bir kase içine pirzola etleri ekleyin. Etlerin üzerine tavsiye edilen baharatlardan taze kekik, biberiye, pul biber, tuz, kırmızı biber ve kimyondan birer çay kaşığı ölçüde serpiştirin. Etlerin miktarına göre 3 ya da 4 kaşık yoğurt eklemeyi de...
Cevaplar
0
Görüntüleme
160
858,506Konular
983,080Mesajlar
33,115Kullanıcılar
smrnr16Son üye
Üst Alt