nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Perhiz Uzmanı Seda Bahtiyar Tatay tükettiğiniz etlerde kansorejenlerin oluşmaması için en emin çözümlerden birinin yanmış kararmış ya da fazla pişmiş etleri yememek olacağını söylüyor bununla birlikte öbür pişirme önerileri de sunuyor
Marine edin: Etinizi pişirmeden önce marine ederseniz bu DNA bozukluğunu oluşmasını önlemiş olursunuz Mesela tavuğu pişirmeden önce 40 dakika zeytinyağı, sirke, sarımsak, hardal ve limon suyu içerisinde marine ederseniz bu kanserojen oluşumu %90 oranında azaltmış olursunuz Burada önlem tamamen etin yüzeyinin kurumasını önlemekten geçiyor
Önce mikrodalga fırında pişirin: Bu yolla kimyasal değişimin %90 ’ını engelleyebilirsiniz Tek yapmanız gereken eti önce mikrodalgada 1 2 dakika pişirip tabağa akıcı suyunu boşaltmak Bu suyla beraber bozulmuş yapıdaki amino asitleri yiyeceğinizden uzaklaştırmış olursunuz
Deniz ürünlerini seçim edin: Kömürleşinceye dek pişirmediğiniz sürece balık en iyi tercih olacaktır
Sulu pişirin: Değişken içerisinde pişirilen (kaynatmak, buharda pişirmek gibi) etler bu tür yapı değişimleri oluşturmazlar Dolayısıyla kanserojen etkileri ortadan kalkar
Yağın içerisinde pişirmekte (kalori artışlarına dikkat etmek şartıyla) sıcaklık çok yükseklere ulaşamadığı için bu cins yapı bozulmalarına izin vermez ve HCAs oluşmaz
Pişirirken sürekli çevirin: Yüzey ısısını düşürüp HCAs elimine etmek için etinizi pişirirken uyumlu olarak çevirin Böylece bir yüzeyde sıcaklık fazla yükseltmeden
diğer yüzeye geçebilirsiniz En ideal zaman dilimi her 6 dakikada bir taraftan diğer yüzeye aşmak olacaktır Bu vakit 10 dakikaya yükseldiği zaman HCAs oluşumu %70 çoğalma gösterir Eğer bir taraftan öteki tarafa 1 dakikada bir geçiş oluyorsa HCAs hiç oluşmaz
Fırında, rosto, stirfry (Çin usulü pişirme):Izgara ve mangal maksimum HCAs üreten pişirme şekilleridir Sonrasında tavada ızgara, ve kavurma geliyor Bütün bunlar yerine
fırında, pişirmeyi, rosto yapmayı veya Çin usulü stirfry tercih ederek HCAs olumunu büyük oranda düşürebilirsiniz
Tavada kalan suya dokunmayın: Eti ya da tavuğu pişirdikten daha sonra oluşan su ve yağ karışımına ekmek banmayı aklınızdan bile geçirmeyin En çok kanserojen madde birikimi olan bu kısım direkt çöpe atın
Bol sebze yemeğe devam: Araştırmalar brokoli, karnabahar ve frenk lahanası gibi turpgiller ailesinden ahenkli beslenmenin bu kimyasalları vücuttan uzaklaştırdığını göstermiştir
12 gün boyunca her gün bu gruptan sebze yemek yemek kandaki HCAs oranlarını %20 30 oranında düşürebiliyor Bir De unutmayın sebzeburgerler hiçbir şeklide HCAs içermez
Farklı pişirme teknikleriyle pişirdiğiniz etlerin kansorejen olmaması için yardımsever öneriler
Marine edin: Etinizi pişirmeden önce marine ederseniz bu DNA bozukluğunu oluşmasını önlemiş olursunuz Mesela tavuğu pişirmeden önce 40 dakika zeytinyağı, sirke, sarımsak, hardal ve limon suyu içerisinde marine ederseniz bu kanserojen oluşumu %90 oranında azaltmış olursunuz Burada önlem tamamen etin yüzeyinin kurumasını önlemekten geçiyor
Önce mikrodalga fırında pişirin: Bu yolla kimyasal değişimin %90 ’ını engelleyebilirsiniz Tek yapmanız gereken eti önce mikrodalgada 1 2 dakika pişirip tabağa akıcı suyunu boşaltmak Bu suyla beraber bozulmuş yapıdaki amino asitleri yiyeceğinizden uzaklaştırmış olursunuz
Deniz ürünlerini seçim edin: Kömürleşinceye dek pişirmediğiniz sürece balık en iyi tercih olacaktır
Sulu pişirin: Değişken içerisinde pişirilen (kaynatmak, buharda pişirmek gibi) etler bu tür yapı değişimleri oluşturmazlar Dolayısıyla kanserojen etkileri ortadan kalkar
Yağın içerisinde pişirmekte (kalori artışlarına dikkat etmek şartıyla) sıcaklık çok yükseklere ulaşamadığı için bu cins yapı bozulmalarına izin vermez ve HCAs oluşmaz
Pişirirken sürekli çevirin: Yüzey ısısını düşürüp HCAs elimine etmek için etinizi pişirirken uyumlu olarak çevirin Böylece bir yüzeyde sıcaklık fazla yükseltmeden
diğer yüzeye geçebilirsiniz En ideal zaman dilimi her 6 dakikada bir taraftan diğer yüzeye aşmak olacaktır Bu vakit 10 dakikaya yükseldiği zaman HCAs oluşumu %70 çoğalma gösterir Eğer bir taraftan öteki tarafa 1 dakikada bir geçiş oluyorsa HCAs hiç oluşmaz
Fırında, rosto, stirfry (Çin usulü pişirme):Izgara ve mangal maksimum HCAs üreten pişirme şekilleridir Sonrasında tavada ızgara, ve kavurma geliyor Bütün bunlar yerine
fırında, pişirmeyi, rosto yapmayı veya Çin usulü stirfry tercih ederek HCAs olumunu büyük oranda düşürebilirsiniz
Tavada kalan suya dokunmayın: Eti ya da tavuğu pişirdikten daha sonra oluşan su ve yağ karışımına ekmek banmayı aklınızdan bile geçirmeyin En çok kanserojen madde birikimi olan bu kısım direkt çöpe atın
Bol sebze yemeğe devam: Araştırmalar brokoli, karnabahar ve frenk lahanası gibi turpgiller ailesinden ahenkli beslenmenin bu kimyasalları vücuttan uzaklaştırdığını göstermiştir
12 gün boyunca her gün bu gruptan sebze yemek yemek kandaki HCAs oranlarını %20 30 oranında düşürebiliyor Bir De unutmayın sebzeburgerler hiçbir şeklide HCAs içermez
Farklı pişirme teknikleriyle pişirdiğiniz etlerin kansorejen olmaması için yardımsever öneriler