Polikistik over sendromu en yaygın bayan hastalıklarından olup; hiperandronojizim, adet düzensizliği, insülin direnci, infertilite (kısırlık) ve obezite ile karakterize endokrin bir rahatsızlıktır.Obezite ve PCOS ortasında güçlü bir bağ bulunmakta olup, beden tartısında %5-%10 ortasında kayıplarla hormon seviyelerinde düzelme sağlanmaktadır.
PKOS’lu bayanlarda medikal tedaviye takviye olarak genel beslenme alışkanlıkları ile ömür biçiminin değiştirilmemesi ve fazla olan beden yağ yükünün azalmaması durumunda, hastalığın komplikasyonlarının uzun vadeli önlenemediği bilinmektedir.Bu yüzden medikal tedaviye ek beslenme tedavisi epey değerlidir.
PKOS’ta kan glukoz denetiminin sağlanması için günlük güç gereksiniminin %50-60 kadarı karbonhidratlardan sağlanmalıdır.Bu karbonhidrat tercihi ise bilhassa düşük glisemik indeks içeren karbonhidratlardan yana olmalıdır.Glisemik indeksi yüksek olan beyaz un, kolay şeker, hamur işleri ve tatlılar, hazır paketli eserler ve meyve sularının tüketimi sonlandırılmalıdır.
Diyetin protein içeriğinin yüksek olması, tokluk sağlarken insülin hassaslığını arttırmakta üreme ve endokrin fonksiyonları düzeltmektedir. Lakin yüksek proteinli diyetlerin PKOS’ta kullanımına yönelik daha fazla araştırmaya muhtaçlık vardır. Günlük alınan gücün %15-20’si proteinden sağlanmalıdır. Protein kaynağı olarak yumurta, peynir, et, balık, tavuk, kurubaklagiller süt ve yoğurt uygun porsiyonlarda tercih edilebilir.
Diyetin toplam gücünün %25-30’u yağdan, bunun %10’undan azı da doymuş yağlardan gelmelidir. PKOS’lu hastalarda çoklu doymamış yağ asitlerinden varlıklı omega-3 yağ asidinin ek olarak alınması önerilmektedir. Diyetteki çoklu doymamış yağ asitlerinin artması insülin direncini azaltarak, denetimsiz insülin salınımını engellemektedir. Bu da androjen salınımında azalma sağlamaktadır. Günlük güç alımının %2’sinden fazlasının trans yağ asitlerinden gelmesi durumunda infertilite riski arttığından, trans yağ alımından kaçınılmalıdır.
PKOS’un beslenme tedavisinde posa kaynağı olan zerzevat, meyve ve tam tahıllı besinlerin daha çok yer alması sağlanmalıdır. Ayrıyeten sigara içilmemeli ve alkol kullanılıyorsa azaltılmalıdır.