

Günümüzde balkan devletlerinde ve İtalya, Almanya, İsviçre, İspanya üzere memleketler de tarımı yapılmaktadır. Türkiye’de ise ağır olarak Kastamonu civarında yetiştirilmektedir.
Siyez bulgurunu gayri bulgurlar ile kıyasladığımızda süreç görmemiş oluşu ve buğdayının klasik kaidelerde öğütülüyor oluşu bile siyez bulgurunun tercih edilirliğini arttırmaktadır. Siyez bulguru süreç görmediği için 2n kromozom yapısına sahiptir.
Siyez bulgurunun farklı bir başka özelliği ise tek başaklı oluşudur. Tek başaklı siyez bulgurunun insan sıhhatine olan yararları ise epeyce ziyadedir. Siyez buğdayının yararlarını kısaca sıralayacak olursak;
Siyez bulguru posa ve lif bakımından epey zengindir.
İçeriğinde hayli varlıklı mineral ve vitamin bulundurur.
Yüksek antioksidan içeriğine sahiptir.
Yüksek antioksidan içeriğinde ötürü hücre yapısını korur ve yaşlanma belirtilerini geciktirici özelliği vardır.
Kolesterol içermez.
Kandaki yağları düşürücü özelliği olduğu bilinen lif bakımından epeyce zengindir.
Doymamış yağ içerir ve yekun yağ orantısı düşüktür.
Lif içeriği yüksek olduğundan kabızlığa karşı yeterli gelir. Bağırsakları temizleyici özelliği vardır.
Emziren analarda anne sütünü arttırmaya yardımcı olabilir.
Kan şekerini yükseltmesi bakımından (glisemik indeks) bedeli epeyce düşüktür. Yani kan şekerini süratli ve ani yükseltmez.
İçerdiği B vitaminleriyle sindirim ve had sistemi için epeyce kıymetlidir.
Siyez bulguru folik asitten hayli zengindir. Bu yüzden gebeler ve evlatlar için epey kıymetli bir gıdadı.
Karbonhidrat bedeli düşük, protein nispeti yüksektir.
Siyez bulguru öbür bulgurlara nazaran üretildikten sonra besin kıymeti düşmemektedir.
Lutein bakımından varlıklı olduğundan göz sıhhati için kıymetlidir.
Demir bakımından zengindir.
Raf ömrü uzundur. Bozulmaz ve küf yapmaz.
Bulgura nazaran biraz daha geç pişme mühletine sahiptir.
Siyez bulgurunu; bulgur pilavı imalatında, dolma ve çorba içlerinde yahut haşlayarak salatalarda kullanabilirsiniz.