iltasyazilim
FD Üye
1– Porseleni Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Porselenlerin, fırınların ısıtıcı bölümlerinde ve mikrodalga fırınlarda ısıtılmalarında bir sakınca yoktur Ancak çıplak ateşle direkt temas, porselende şok etkisi yaratır ve kırılmasına neden olur böylece, porselenlerin kuşkusuz çıplak ateş üstüne koyulmaması gerekir Porselenler, derin dondurucularda da aynı güvenle kullanılabilir Ancak dondurucudan çıkan porselenin, derhal fırına sokulması halinde, ani ısı değişikliği sebebiyle porselen kırılır böylece porselen oda sıcaklığına geldikten sonradan ısı ile temas etmelidir Porselenlerinizi kireçli suyu olan bir bölgede kullanıyorsanız, porselende zamanla beyaz lekeler oluşabilir Fakat bu tür lekeler, sirke ile değil edilebilir Metal çatal bıçaklar, porselen yüzeylerde iz bırakabilirler Bu izlerin oluşması normaldir ve herhangi bir zararları yoktur Porselen sırları, yüksek sıcaklıkta pişirmede sert oluşu sebebiyle, metal paslanmaz çatal, bıçak gibi malzemelerden daha sert hale gelirler Bu da metal aşınması ve siyah izlerin oluşumuna neden olur Bu beğenilmeyen izlerin giderilmesi için, özel formüllü, yumuşak, yıpratıcı etkisi olmayan temizleyiciler kullanılabilir Nehir ve kahve lekeleri ise, Boraks (porselen arıtma tozu) ya da diş arıtma tozu ile giderilebilir
2 – Porseleni Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eğer Porselenlerinizi el ile yıkıyorsanız;
Yıkama kabınız bakır ya da alüminyum olmamalıdır Porselenlerinizin yanında, tava, tencere, çatal, bıçak gibi porselen dışı eşyalar bulunmamalıdır Sert temizlik maddeleri ya da tel ile ovularak temizlenmemeli, likit ve krem temizleme maddeleri kullanılmalı, mutlaka bol su ile durulanmalı ve kurulanmalıdır Kurulanan porselenleri dolaba kaldırırken, tabak ve fincanlar, çok adette defalarca ve iç içe yerleştirilmemelidirler Tabaklar tekrar tekrar dizilirken, aralarına ince bir kağıdın koyulmasında yarar vardır Aksi taktirde, tabağın altındaki sırsız kenar hamur, sertliğinden dolayı sır ve altın dekorları zedeleyebilir
Eğer porselenlerinizi bulaşık makinesinde yıkıyorsanız;
Porselenlerinizin dekorunda altın var ise, elde yıkamanız nasihat edilir Bilindiği gibi altın kıymetlidir ve yapısı itibari ile de zariftir böylece fazla tedbirli kullanılmalıdır Porselenlerinizin sır içi veya sır altı dekorlanmış ise, cihaz ile yıkamanız halinde dekorları kuşkusuz silinmez Porselenler, 60 C ’nin üzerine çıkmayan, ılık bir yıkama programında yıkanmalıdır Kullanılan deterjan, cam ve sır üstü dekorlar için test edilmiş olmalıdır Yanı sıra, içerdiği alkali miktarı yüksek olmamalıdır Mutlaka kireç önleyici bir deterjan kullanılmamalıdır Somurtkan taktirde porselenlerin üstünde beyazlaşan bir kireç tabakası oluşur Bu, bilhassa suları yüksek oranda kireç ihtiva eden bölgeler için geçerlidir Temizlik Maddesi ve öteki durulama maddeleri önerilen oranlarda kullanılmalıdır Alet de sarsıntı olmamalıdır Makinede oysa su basıncı, porselen ve sırça eşyaları hareket ettirecek düzeyde yüksek olmamalıdır Porselenler, alet içi yatırma düzenine sadık kalınarak, dikkatle yerleştirilmelidirler Yıkama işleminin, yemek artıkları kurumadan önce yapılmasında yarar vardır Çünkü, kurumuş yemek artıkları daha uzun süreli ve itinalı bir temizliğe duyabilir ki, bu da dekorların zedelenmesine neden olabilir *
Porselenlerin, fırınların ısıtıcı bölümlerinde ve mikrodalga fırınlarda ısıtılmalarında bir sakınca yoktur Ancak çıplak ateşle direkt temas, porselende şok etkisi yaratır ve kırılmasına neden olur böylece, porselenlerin kuşkusuz çıplak ateş üstüne koyulmaması gerekir Porselenler, derin dondurucularda da aynı güvenle kullanılabilir Ancak dondurucudan çıkan porselenin, derhal fırına sokulması halinde, ani ısı değişikliği sebebiyle porselen kırılır böylece porselen oda sıcaklığına geldikten sonradan ısı ile temas etmelidir Porselenlerinizi kireçli suyu olan bir bölgede kullanıyorsanız, porselende zamanla beyaz lekeler oluşabilir Fakat bu tür lekeler, sirke ile değil edilebilir Metal çatal bıçaklar, porselen yüzeylerde iz bırakabilirler Bu izlerin oluşması normaldir ve herhangi bir zararları yoktur Porselen sırları, yüksek sıcaklıkta pişirmede sert oluşu sebebiyle, metal paslanmaz çatal, bıçak gibi malzemelerden daha sert hale gelirler Bu da metal aşınması ve siyah izlerin oluşumuna neden olur Bu beğenilmeyen izlerin giderilmesi için, özel formüllü, yumuşak, yıpratıcı etkisi olmayan temizleyiciler kullanılabilir Nehir ve kahve lekeleri ise, Boraks (porselen arıtma tozu) ya da diş arıtma tozu ile giderilebilir
2 – Porseleni Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eğer Porselenlerinizi el ile yıkıyorsanız;
Yıkama kabınız bakır ya da alüminyum olmamalıdır Porselenlerinizin yanında, tava, tencere, çatal, bıçak gibi porselen dışı eşyalar bulunmamalıdır Sert temizlik maddeleri ya da tel ile ovularak temizlenmemeli, likit ve krem temizleme maddeleri kullanılmalı, mutlaka bol su ile durulanmalı ve kurulanmalıdır Kurulanan porselenleri dolaba kaldırırken, tabak ve fincanlar, çok adette defalarca ve iç içe yerleştirilmemelidirler Tabaklar tekrar tekrar dizilirken, aralarına ince bir kağıdın koyulmasında yarar vardır Aksi taktirde, tabağın altındaki sırsız kenar hamur, sertliğinden dolayı sır ve altın dekorları zedeleyebilir
Eğer porselenlerinizi bulaşık makinesinde yıkıyorsanız;
Porselenlerinizin dekorunda altın var ise, elde yıkamanız nasihat edilir Bilindiği gibi altın kıymetlidir ve yapısı itibari ile de zariftir böylece fazla tedbirli kullanılmalıdır Porselenlerinizin sır içi veya sır altı dekorlanmış ise, cihaz ile yıkamanız halinde dekorları kuşkusuz silinmez Porselenler, 60 C ’nin üzerine çıkmayan, ılık bir yıkama programında yıkanmalıdır Kullanılan deterjan, cam ve sır üstü dekorlar için test edilmiş olmalıdır Yanı sıra, içerdiği alkali miktarı yüksek olmamalıdır Mutlaka kireç önleyici bir deterjan kullanılmamalıdır Somurtkan taktirde porselenlerin üstünde beyazlaşan bir kireç tabakası oluşur Bu, bilhassa suları yüksek oranda kireç ihtiva eden bölgeler için geçerlidir Temizlik Maddesi ve öteki durulama maddeleri önerilen oranlarda kullanılmalıdır Alet de sarsıntı olmamalıdır Makinede oysa su basıncı, porselen ve sırça eşyaları hareket ettirecek düzeyde yüksek olmamalıdır Porselenler, alet içi yatırma düzenine sadık kalınarak, dikkatle yerleştirilmelidirler Yıkama işleminin, yemek artıkları kurumadan önce yapılmasında yarar vardır Çünkü, kurumuş yemek artıkları daha uzun süreli ve itinalı bir temizliğe duyabilir ki, bu da dekorların zedelenmesine neden olabilir *