portakal (Apfelsine Orange Apfelsinenbaum Orangenbaum Orangem) Turunçgillerden bir meyve Akdeniz çevresinde ve sicaklik ortalamasi 23° ilâ 3°C arasinda olan yerlerde yetisen agaçlardir Bu agaçlarin meyveleri portakal adini alir Portakal meyveleri tam yuvarlak veya yumurta seklindedir Kabuklari sarimsi turuncu renkte, hos kokulu ve suyu mayhos tatlidir Portakal agaci genellikle 23 m boyundadir Verdigi meyve de 500600 civârindadir Yapraklari sert ve düz kenarlidir Kökleri derine iner Portakal çiçekleri beyaz, bes çanak ve taç yaprakli olup hos kokuludur Meyvelerin kabugunun hemencecik altinda beyazimsi ve acimsi lezzette albedo kismi bulunur Meyveleri sarimsikirmizi renkli fazla gözlü ve gözleri etli tüylerle doludur Meyve kabugu derimsi olup çok sayida salgi cepleri tasirlar Portakalin çekirdekli ve çekirdeksiz çesitleri vardir Çekirdeksiz nesil olan Finike, Mersin ve Hatay’da yetisen “yafa portakali kalin kabuklu ve uzunca meyvelidir Kabuklarindan reçel yapilir Dörtyol portakali ise çekirdeklidir Ince kabuklu ve suludur Washington meshur olup çekirdeksizdir Türkiye’de yetistigi yerler: Güney Anadolu ve Dogu Karadeniz (Rize çevresi) Kullanildigi yerler: Kabuklarindan portakal esansi elde edilir Bundan dolayi kabuk, çiçek ve yapraklarindan parfümeride koku ve tat vermekte kullanilan buharlaşan yaglar elde edilir Organik asitler, sekerler ve C vitamini yönünden zengindir Ayrica ilâçlarin terkibine de girerler Portakal çiçeklerinin kaynatilmasindan elde edilen su, spazm giderir Portakal kabuklarindan yapilan surup ise mide hastaliklarinda kullanilir Sogukalginligi, grip ve nezlede faydalidir Atesi düsürür Seker hastalarina faydalidir Cildi güzellestirir alıntıddır