Portakal, Citrus cinsi bir ağaç olan Citrus sinensis`i ve onun meyvesini tanımlar.
Portakalın faydaları;
1.Nezle ve grip gibi soğuk algınlığına karşı faydalıdır. İnsan serumundaki bağışıklık
öğelerinden IgA, IgM ve komplement düzeylerini arttırır, virüslerin aktivitelerini
engelleyerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
2. Ağız ve diş sağlığı için portakal iyi bir gıdadır. Düzenli tüketilen portakal, diş eti
hastalıklarına ve diş çürümelerine karşı ağzınızı korur. C vitamini eksikliğinde, kollajen
sentezi sekteye uğradığı için yara iyileşmesi gecikir, deride açık yaralar oluşur, diş
etlerinde kanamalar, İskorbüt Hastalığı görülür.
3. Gebelik düşünenler için de portakal özel bir meyvedir. İçeriğindeki folik asit anne
adayının ihtiyacı olan destek vitaminlerden olup bebeğin gelişimi için önemlidir ve nöral
tüp defektini önler. Ayrıca eksikliğinde makrositik anemi ve yüksek homosistein
yüzünden koroner kalp hastalıkları, nörolojik hastalıklar görülebilir.
4. İçerdiği lif sayesinde kalp-damar hastalıklarına ve kansere karşı da koruyucudur.
Damarları güçlendirir.
5.Portakal, içerdiği potasyumdan ötürü yüksek kan basıncını aşağı çekmeye yardımcı olur
ve tansiyonu dengeler.
6. Portakal, karaciğerin düzgün çalışmasını sağlar. Vücudu zararlı maddelerden temizler.
7. İçerdiği demir ve C vitamini nedeni ile kansızlık durumunun çözümünde
kullanılmaktadır. C vitamini demir emilimini arttırır, steroid hormon sentezinde
görevlidir.
8. İçerdiği çözünmez posa sayesinde dışkı ağırlığını arttırarak sindirimi kolaylaştırır,
kabızlığı giderir.
9.Portakal suyu, portakal kabuğu ve portakal yağı olarak da tüketilebilir. Meyve
kabuğunda eterli yağ, suyunda A,B1,B2,B5,B6,E,C vitaminleri, meyve şekeri, organik
asitler, madeni tuzlar, pektin vardır.
10.İçeriğindeki C vitamini sayesinde nitritlerin nitrozomlara dönüşmesini önler, bazı
östrojen türevlerinin kanser yapıcı etkilerini azaltır. Güneş ışınlarının neden olduğu deri
kanseri riskini azaltır.
Besin Öğesi 100 gramdaki değeri
Su 86.34 g
Enerji 49 kal
Protein 1.04 g
Total yağ 0.3 g
Karbonhidrat 11.89 g
Posa 2.5 g
Kalsiyum 40 mg
Demir 0.09 mg
Magnezyum 10 mg
Fosfor 17 mg
Potasyum 179 mg
Sodyum 0 mg
Çinko 0.06 mg
C vitamini 48.5 mg
Tiamin 0.087 mg
Riboflavin 0.04 mg
Niasin 0.274 mg
B6 vitamini 0.063 mg
Folat 39 µg
B12 vitamini 0
A vitamini 12 µg
D vitamini 0
Doymuş yağ asidi 0.035 g
Tekli doymamış yağ asidi 0.055 g
Çoklu doymamış yağ asidi 0.06 g
Kolesterol 0
Dyt. İlayda Sena BALKI