iltasyazilim
FD Üye
Portakallı Çikolatalı Turta Malzemeleri
Turta Hamuru için Malzemeler
200 gr tereyağı
100 gr pudra şekeri
2 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı krema
1 tutam tuz
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
210 gr un
25 gr kakao
Arası için Malzemeler
2 su bardağı bitter çikolata
½ su bardağı krema
Portakal Marmeladı için Malzemeler
3 adet portakal
12 su bardağı toz şeker
12 su bardağı su
1 yemek kaşığı nişasta
Üzeri için Malzemeler
File Badem
Hazırlanışı
Bir stant mikserine tereyağı ve şekeri koyup pedal ucu ile çırpın, şeker tereyağının içerisinde eridiğinde yumurta sarılarını, kremayı, tuzu ve vanilya özünü ilave edin 2 dakika kadar da karıştırdıktan sonra un ve kakaoyu eleyin ve karışımın içerisine ekleyip kakao parçacıkları kalmayana kadar karıştırın Hamuru mikserden alıp streç film ile kaplayın buzdolabında 3 saat kadar bekletin
Küçük bir sos tenceresinin içerisine önce portakalların kabuklarının zestini çıkartın sonra da portakalları soyup iç kısımlarının segmentini çıkartın, elinizde kalan portakal posasını elinizle sıkıp suyunu ekleyin Üzerine şekeri ekleyin ve bir miktar kaynatın Yarım su bardağı suda nişastayı çözdürüp portakalın üzerine ilave edin ve kıvam alana kadar karıştırarak kaynatın Kıvamı hafif koyulaştığında ateşten alıp soğumaya bırakın
Yeteri kadar dolapta bekleyen hamurunuzu 1 cm kalınlığında açın ve içi çukur olan tart kalıbına yerleştirin Hamurun üzerine çatal ile delikler açın, üzerine yağlı kâğıt kapatın Nohut vb bir bakliyat ile ağırlık koyun ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin Ardından fırından çıkartıp üzerinden yağlı kâğıdı ve bakliyatları alıp tekrar 15 dakika kadar daha fırınlayın (Fırın içerisinde şişme yapan tart hamurları olur ise tam orta kısmına bıçak ile çizik atıp tabanın geri inmesini sağlayabilirsiniz) Pişen tart tabanını fırından alıp soğumaya bırakın
İki su bardağı çikolatayı benmari usulü eritin, karıştırın Kremayı ekleyerek karıştırmaya devam edin ve iyice karışınca kenara alın
Soğuyan tart kabını ters çevirerek servis tabağına alın içerisine arası için hazırladığınız çikolata sosunu sürün, ardından onun da üzerine soğuttuğunuz portakal marmeladını ilave edin ve file badem ile süsleyip servis edin
Turta Hamuru için Malzemeler
200 gr tereyağı
100 gr pudra şekeri
2 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı krema
1 tutam tuz
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
210 gr un
25 gr kakao
Arası için Malzemeler
2 su bardağı bitter çikolata
½ su bardağı krema
Portakal Marmeladı için Malzemeler
3 adet portakal
12 su bardağı toz şeker
12 su bardağı su
1 yemek kaşığı nişasta
Üzeri için Malzemeler
File Badem
Hazırlanışı
Bir stant mikserine tereyağı ve şekeri koyup pedal ucu ile çırpın, şeker tereyağının içerisinde eridiğinde yumurta sarılarını, kremayı, tuzu ve vanilya özünü ilave edin 2 dakika kadar da karıştırdıktan sonra un ve kakaoyu eleyin ve karışımın içerisine ekleyip kakao parçacıkları kalmayana kadar karıştırın Hamuru mikserden alıp streç film ile kaplayın buzdolabında 3 saat kadar bekletin
Küçük bir sos tenceresinin içerisine önce portakalların kabuklarının zestini çıkartın sonra da portakalları soyup iç kısımlarının segmentini çıkartın, elinizde kalan portakal posasını elinizle sıkıp suyunu ekleyin Üzerine şekeri ekleyin ve bir miktar kaynatın Yarım su bardağı suda nişastayı çözdürüp portakalın üzerine ilave edin ve kıvam alana kadar karıştırarak kaynatın Kıvamı hafif koyulaştığında ateşten alıp soğumaya bırakın
Yeteri kadar dolapta bekleyen hamurunuzu 1 cm kalınlığında açın ve içi çukur olan tart kalıbına yerleştirin Hamurun üzerine çatal ile delikler açın, üzerine yağlı kâğıt kapatın Nohut vb bir bakliyat ile ağırlık koyun ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin Ardından fırından çıkartıp üzerinden yağlı kâğıdı ve bakliyatları alıp tekrar 15 dakika kadar daha fırınlayın (Fırın içerisinde şişme yapan tart hamurları olur ise tam orta kısmına bıçak ile çizik atıp tabanın geri inmesini sağlayabilirsiniz) Pişen tart tabanını fırından alıp soğumaya bırakın
İki su bardağı çikolatayı benmari usulü eritin, karıştırın Kremayı ekleyerek karıştırmaya devam edin ve iyice karışınca kenara alın
Soğuyan tart kabını ters çevirerek servis tabağına alın içerisine arası için hazırladığınız çikolata sosunu sürün, ardından onun da üzerine soğuttuğunuz portakal marmeladını ilave edin ve file badem ile süsleyip servis edin