iltasyazilim
FD Üye
Revani tatlısının kökeni Osmanlı saray mutfağına kadar dayanır Rivayete göre Erivan'n fethedimesinin şerefine saray aşçılarının hazırladıkları bir tatlıdır Adını da Erivan'dan alarak Revani olur
Türk mutfağındaki diğer şerbetli tatlılardan farklı olarak irmik ve yoğurt içerir
Revaniyi sevmeyenler genelde yumurta koktuğundan şikayet ederler Portakallı revani tarifi, portakalın misler gibi aromasıyla bezenmiş, baskın turunçgil kokusuyla da yumurta kokusunu bastırmış lezzetli bir tatlı
Malzemeler
3 adet yumurta 13 su bardağı şeker 12 su bardağı irmik 13 su bardağı yoğurt 12 çay bardağı sıvı yağ 1 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 2 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu Şerbeti için
1 su bardağı portakal suyu 1,5 su bardağı su 2 su bardağı toz şeker
Püf Noktası
Bütün malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin
Yumurtayı iyice kabartın ve diğer malzemeleri eklerken söndürmemeye özen gösterin
Şerbeti kekin üzerine dökmeden önce şerbetin soğuk, kekin sıcak olduğundan emin olun
Portakal suyunu taze sıkılmış kullanın
Nasıl Yapılır?
Fırını önceden 170 derecede ısıtın Yumurta ve toz şekeri derin bir kaseye alın Yüksek devirde karışım kabarana ve homojen bir hal alana dek mikserle çırpın Yumurtalar istenilen kıvama geldikten sonra yoğurt ve sıvı yağı da ekleyip çırpmaya devam edin Unu ve kabartma tozunu eleyerek ayrı bir kaba alın İrmik ve portakal kabuğu rendesini de ekleyin ve havalandırarak birbirlerine karışmalarını sağlayın Unlu karışımı yumurtalı karışıma ekleyin ama çok karıştırmayın Unların gözden kaybolacağı kadar karıştırmanız yeterli Orta boy bir fırın kabını hafif yağlayın İçerisine revani karışımını dökün ve önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar pişirin Bu arada şerbet malzemelerini bir tencereye alın Yüksek ateşte karıştıra karıştıra pişirin Kaynamaya başlayınca altını kısın ve tıkırdamaya alın 10 dakika da bu şekilde pişsin Sonra soğuması için kenara alın Pişen revani kekini fırından çıkarın Tamamen soğuyan şerbeti, sıcak kekin üzerine, her yerine eşit miktarda dökün Şerbeti tamamen çekip soğuyunca dilimleyip servis edebilirsiniz
Türk mutfağındaki diğer şerbetli tatlılardan farklı olarak irmik ve yoğurt içerir
Revaniyi sevmeyenler genelde yumurta koktuğundan şikayet ederler Portakallı revani tarifi, portakalın misler gibi aromasıyla bezenmiş, baskın turunçgil kokusuyla da yumurta kokusunu bastırmış lezzetli bir tatlı
Malzemeler
3 adet yumurta 13 su bardağı şeker 12 su bardağı irmik 13 su bardağı yoğurt 12 çay bardağı sıvı yağ 1 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 2 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu Şerbeti için
1 su bardağı portakal suyu 1,5 su bardağı su 2 su bardağı toz şeker
Püf Noktası
Bütün malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin
Yumurtayı iyice kabartın ve diğer malzemeleri eklerken söndürmemeye özen gösterin
Şerbeti kekin üzerine dökmeden önce şerbetin soğuk, kekin sıcak olduğundan emin olun
Portakal suyunu taze sıkılmış kullanın
Nasıl Yapılır?
Fırını önceden 170 derecede ısıtın Yumurta ve toz şekeri derin bir kaseye alın Yüksek devirde karışım kabarana ve homojen bir hal alana dek mikserle çırpın Yumurtalar istenilen kıvama geldikten sonra yoğurt ve sıvı yağı da ekleyip çırpmaya devam edin Unu ve kabartma tozunu eleyerek ayrı bir kaba alın İrmik ve portakal kabuğu rendesini de ekleyin ve havalandırarak birbirlerine karışmalarını sağlayın Unlu karışımı yumurtalı karışıma ekleyin ama çok karıştırmayın Unların gözden kaybolacağı kadar karıştırmanız yeterli Orta boy bir fırın kabını hafif yağlayın İçerisine revani karışımını dökün ve önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar pişirin Bu arada şerbet malzemelerini bir tencereye alın Yüksek ateşte karıştıra karıştıra pişirin Kaynamaya başlayınca altını kısın ve tıkırdamaya alın 10 dakika da bu şekilde pişsin Sonra soğuması için kenara alın Pişen revani kekini fırından çıkarın Tamamen soğuyan şerbeti, sıcak kekin üzerine, her yerine eşit miktarda dökün Şerbeti tamamen çekip soğuyunca dilimleyip servis edebilirsiniz