Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Posa - lif

Posa - lif
0
102

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
1240.jpg
1240.jpg
Diyet posası (lifi), bitkilerin yapısında bulunan, sindirim sisteminde vücuda emilemeyen gelgelelim organizma için yararlı olan kısmıdır. Posa, sıhhatin sürdürülmesi için yararlı, marazları önleyici ve tıbbi beslenme terapisinin bir bileşeni olarak gösterilmektedir. Diyet posası, sağlıklı beslenmenin kıymetli bir kesimidir. Umumiyetle birçok vitamin ve minerali de içerdiğinden, posadan varlıklı beslenme sağlıklı bir hayat şeklinin da göstergesi sayılabilir. Posalı yiyeceklerin diyette artırılmasıyla, çiğneme ve hasebiyle tükürük salgısının artışı, yekun besin alımının ise azalması kelam konusu olmaktadır. Yüksek posalı diyetlerle beslenen topluluklarda kalp marazları, divertikül illetler, hemoroitler, kolon kanserleri, şeker marazı, şişmanlık… nadir görülmektedir.

Diyet posası için değişik yaş ve hususî durumlara yönelik tüketim standardı şimdi belirlenmemekle birlikte yetişkinler için günde 25 - 30 gram (diyetin her 1000 kilokalorisi için 10 - 13 gram) diyet posası önerilmektedir. Velev son literatürlerde bayanlarda 30, erkeklerde 38 gram posa alımı münasip görülmektedir. Öte yandan günde 50 - 60 gramın üzerindeki çok tüketim ise kalsiyum, demir, çinko üzere kimi mineralleri bağlayarak vücuttan atılmalarına yol açabilir.

Posa içeriği en yüksek doğal besin öbeği kuru fasulye, nohut, mercimek üzere kurubaklagillerdir. Bunları badem, yerfıstığı, ceviz üzere yağlı tohumlar, kepeği ayrılmamış tahıl eserleri, zerzevat ve meyveler izlemektedir. Soyulmadan yenilebilen zerzevat ve meyvelerin kabukları ile birlikte tüketilmesi önerilmektedir. Münhasıran kan yağ pahaları yüksek olanlar, şeker marazı riski taşıyanlar, kabızlıktan yakınanlar, kilo meselesi olanlar beyaz ekmek tarafına kepek, çavdar, yulaf yahut tam buğday unundan yapılmış ekmek, pirinç noktasına bulgur, etin bir kısmı alanına kurubaklagil, bol zerzevat ve meyve tüketmelidirler. Fakat posanın vücudumuzda yararlı tesirler gösterebilmesi için, yanında kesinlikle bol su içilmesi koşulu aranmaktadır. Böylece şeker, kolesterol ve tansiyonu istikrarlar, tokluk hissi verir, dışkılama sayısını ve ölçüsünü artırarak kabızlığı, binaenaleyh kalın bağırsak kanserini önleyici tesirler gösterir.

 
858,500Konular
982,595Mesajlar
30,356Kullanıcılar
saki erolSon üye
Üst Alt