

Diyet posası için değişik yaş ve hususî durumlara yönelik tüketim standardı şimdi belirlenmemekle birlikte yetişkinler için günde 25 - 30 gram (diyetin her 1000 kilokalorisi için 10 - 13 gram) diyet posası önerilmektedir. Velev son literatürlerde bayanlarda 30, erkeklerde 38 gram posa alımı münasip görülmektedir. Öte yandan günde 50 - 60 gramın üzerindeki çok tüketim ise kalsiyum, demir, çinko üzere kimi mineralleri bağlayarak vücuttan atılmalarına yol açabilir.
Posa içeriği en yüksek doğal besin öbeği kuru fasulye, nohut, mercimek üzere kurubaklagillerdir. Bunları badem, yerfıstığı, ceviz üzere yağlı tohumlar, kepeği ayrılmamış tahıl eserleri, zerzevat ve meyveler izlemektedir. Soyulmadan yenilebilen zerzevat ve meyvelerin kabukları ile birlikte tüketilmesi önerilmektedir. Münhasıran kan yağ pahaları yüksek olanlar, şeker marazı riski taşıyanlar, kabızlıktan yakınanlar, kilo meselesi olanlar beyaz ekmek tarafına kepek, çavdar, yulaf yahut tam buğday unundan yapılmış ekmek, pirinç noktasına bulgur, etin bir kısmı alanına kurubaklagil, bol zerzevat ve meyve tüketmelidirler. Fakat posanın vücudumuzda yararlı tesirler gösterebilmesi için, yanında kesinlikle bol su içilmesi koşulu aranmaktadır. Böylece şeker, kolesterol ve tansiyonu istikrarlar, tokluk hissi verir, dışkılama sayısını ve ölçüsünü artırarak kabızlığı, binaenaleyh kalın bağırsak kanserini önleyici tesirler gösterir.