Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Posalı yiyecekler, kolon kanserini önlemeye yardımcı oluyor

Posalı yiyecekler, kolon kanserini önlemeye yardımcı oluyor
0
149

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
Posalı ve lifli beklenmek, sağlığımız için büyük önem taşıyor. Posa oranı yüksek olan beslenme şeklinin özellikle kolon ve rektum kanserlerini önlemede etkili olduğunu pek çok araştırma ortaya koymuştur.

Vücudumuzun sindiremediği, kan dolaşımımızda emiliminin yapılmadığı karmaşık karbonhidratlar ‘posa’ olarak tanımlanmaktadır. Posa aslında bir karbonhidrattır ancak vücut tarafından sindirilemediği için kalorisi veya enerjisi yoktur.
Posalar, suda çözünen ve suda çözünmeyen olarak ayrılır ve her ikisinin de sağlığımız üzerinde önemli faydaları bulunur.
Buğday, yulaf kepeği, kuru baklagiller, meyve ve sebzelerde bulunan posalar suda çözünmez ve bağırsakları harekete geçirir.
Posa, dışkı hacmini artırdığı için kabızlık ve kabızlığın getirdiği hemoroid, divertikül gibi rahatsızlıkların önüne geçilmesini sağlar. Posa oranı yüksek olan diyetler özellikle kolon ve rektum kanserlerini önlemede oldukça etkilidir. Posa, bağırsaklardan geçerken zararlı maddelerin bağırsakla temasını engelleyip atılmasını sağlayarak kanserden bizi korur. Posa açısından zengin besinler, yağ ve enerji açısından düşük besinler oldukları için kilo verme ve koruma konusunda etkilidir. Posalı besinleri daha uzun süre çiğnediğimiz için tokluk hissimiz daha kolay oluşur, midede hacim kaplayıp mideyi geç terk ettikleri için de acıkma süremizi uzatır.

Kan şekerinin kontrolünü sağlar

Suda çözünen posalar da, kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olurlar. Posa mide boşalmasını geciktirdiği için şekerin emilimini yavaşlatır, bu da kan şekerinin kontrolünü sağlar. Suda çözünen posalar kötü kolesterol seviyemizi düşürürler. Posa, kolesterolün vücut tarafından sindirimini engelleyerek kolesterol seviyesini aşağı çeker” dedi.
Posa, temel olarak bitkisel kaynaklarda bulunuyor. Sağlığımız için günde 25-35 gram civarında posa almamız gerekiyor.

Posalı gıdalar hangileri?

Günde 5-7 porsiyon sebze-meyve veya salata tüketmek posa alımınızı artıracaktır. Üç ana öğünde salata bulundurmak, ara öğünlerde meyve tüketmek, öğlen veya akşam yemeklerinden birinde sebze veya kuru baklagil tüketmek bunu sağlamanın en kolay yoludur.

Posalı ve sağlıklı beslenme ile ilgili olarak;

· Beyaz ekmek yerine tam tane veya kepekli ekmekleri tercih edin: Ekmek öğünlerimizin vazgeçilmezidir, beyaz ekmek yerine posası daha yüksek olan tam tane veya kepekli ekmekleri tercih etmek posa alımınızı artırmanızı sağlayacaktır.

· Kabuğuyla tüketebildiğiniz meyve ve sebzeleri kabuklarıyla tüketmeye gayret edin. Meyve ve sebze kabukları posa açısından zengindir. Aynı sebepten ötürü meyve suları yerine meyve yemeyi tercih etmenizi öneririm. Kuru meyveler hem sağlıklı atıştırmalıklardır hem de posa oranları yüksektir. Günde birkaç tane kuru kayısı-erik-incir tüketmek de posa ihtiyacınızı karşılanmasına yardımcı olacaktır.

· Kuru baklagiller çözünmeyen posaları içerirler, haftada 2 kere kuru baklagil tüketmeye gayret edin: Her sabah kahvaltınızı peynir –ekmekle yapmak yerine çeşitlendirin ve yulafı deneyin. Yulaf, özellikle de yulaf kepeği suda çözünmeyen posayı bol miktarda içerir.

· Yemeklerinizde pirinç yerine bulgur kullanın: Bulgurun posası pirinçten daha yüksektir. Bunun dışında son dönemlerde hayatımıza giren kinoa, karabuğday, kepekli pirinç de posa açısından zengindir.

· Aldığınız posanın daha fazla işe yaraması için de su içmeyi ihmal etmeyin: Unutmayın vücut sistemimizin düzgün ve sağlıklı çalışması için gereken her şeyi ona vermemiz gerekir. Posa olmadan sistemimiz düzgün işlemez.

 

Similar threads

Posa vücudun sindiremediği veya emilimini sağlayamadığı kompleks karbonhidratlardır. Enerjiye dönüşmediği için olduğu gibi vücuttan atılır. Posalar suda çözünen ve çözünmeyen olarak iki gruba ayrılır. Çözünen posalar genellikle yapışkan olması özelliğiyle bağırsaklarda yağlı gıdalara yapışarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
135
POSA NEDİR? Vücudumuza alınan besinlerin sindirilemeyen kısımlarına posa denir.Posa bir besin öğesi değildir ancak sağlımıza yararlı bir çok besin öğesi içeren kısımdır.20 yaş üzeri sağlıklı bireylerin günlük 25-30 g , 2 yaş üzeri bireylerde ise günlük 5g posa almaları önerilir.Yeterli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
121
POSA VE SIHHATIMIZ Teknoloji geliştikçe bize kazandırdıklarının yanında hayatımızdan da bir şeyler alıp götürmektedir. Hayatımızı kolaylaştırmak için teknoloji besin bölümünde birçok teknikler kullanarak besinleri kolay tüketmemizi ve sindirmemizi sağlamaktadır. Gelişen teknoloji buğdayı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
182
Hemoroid pek çok kişinin sıkıntı yaşadığı bir sağlık sorunudur. Hemoroid’de nasıl beslenilmesi gerektiği hastalar tarafından oldukça merak edilir. Barsak hareketlerini arttırmak ve dışkıyı yumuşak tutmak için bol posalı diyet ve bol sıvı tüketilmesi önerilir. 1.) Gün içerisinde yeterli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
151
İYİ BİR KAN ŞEKER DENGESİ İÇİN Komplex karbonhidratlar, posa içeren besinler kan şekeri düzeyinde ani oynamalara yol açmazlar. Bu nedenle her öğün bu besinlerden birini beslenmenizde bulundurun. Kompleks karbonhidrat içeren besinler: Kurubaklagiller, sebze, meyve, bulgur, yulaf ve tam buğday...
Cevaplar
0
Görüntüleme
148
858,505Konular
982,836Mesajlar
33,077Kullanıcılar
Lequste44Son üye
Üst Alt