Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

PR ile Reklam Arasındaki Fark

PR ile Reklam Arasındaki Fark
0
73

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
PR ile Reklam Arasındaki Ayrım ve halkla ilişkiler arasındaki farklar PR ile Reklam arasındaki fark “Reklamın amacı ticaridir Buna karşılık halkla ilişkilerin amacı ticari değildir, bütün aksine daha geniş bir kitleyi olaylardan farkında ederek onları bilgilendirmektir Kamuoyunu belirli bir konuda etkilemek, halkın bu konuda bir görüşe sahip olmasını temin etmek, halkla ilişkilerde başlıca kasıt olup, bunu da fakat uzun sürede gerçekleştirebilmektedir Halkla ilişkiler ile reklamcılık aralarında benzer yönler olduğu dek, öbür yönler de bulunmaktadır (Nuri TortopKamu Kuruluşlarında Halkla İlişkiler) * Halkla İlişkiler organize olmuş bir sistemin adıdır “Halkla ilişkiler, emin bir davranışı benimsetmek veya belli yönde hareket meydana getirmek için halkı inandırma (ikna etme) sanatıdır (1) Bu pek bir sistemdir oysa, içinde değişik araçları, alet ve edavatı barındırabilmektedir “Halkla ilişkiler, yönetimin izlemekte olduğu politikanın halka benimsetilmesi, çalışmaların sürekli ve iyice halka duyurulması, yönetime aleyhinde olumlu bir hava yaratılması, bunun yanı sıra halkında yönetim hakkında ne düşündüğünü ve yönetimden ne istediğinin bilinmesi ve halkla işbirliği sağlanması işlevidir (2) Meselâ, kitle irtibat araçları Halkla İlişkiler sektörü için olmazsa olmazdır Bunlar başarılı bir şekilde kullanılabildiği ölçüde değer kazanır Şayet bu araçları kullanıp da, başarısız olanların ikinci bir şık kullanabilme lüksü olamaz Olsa bile nereye kadar… “Milletlerarası Halkla İlişkiler Derneği’nin (IPRA Internatıonal Publik Relations Association) 1954 tarihli kongresinde kabul edilen tanımına tarafından halkla ilişkiler, bir işletmenin ya da özel ya da kamusal bir kuruluşun temas kurduğu ya da kurabileceği kimselerin kavrama, sempati ve desteğini almak ve bunu devam ettirmek için yaptığı sürekli ve örgütlenmiş bir idare görevidir (3) PR için ReklâmReklâmcılık esas gövdenin yapı taşlarından biridir Tanıtım dediğimiz şeyin adıdır Reklâm Zaten ülkemizdeki farklı alanlara yönlendirilmiş üniversitelerin içerisinde barındırdığı bölümün adı da; Halkla İlişkiler ve Tanıtım yok midir… O halde pek mühimdir ancak bu tanıtım işlevi, başlıca ismi geçen bölümün yanında dahi konabilmiştir Çünkü tanıtarak ikna edilir Keza belirtmeden geçmeyelim, ikna dediğimiz şey kandırmacı ile anlamdaş kullanılamaz Meslek ahlâkı açısından bu böyledir Tanıtım yaparken ayrıca ikna edilir, ayrıca memnuniyet, ayrıca de bir şeylerin varlığını hissettirilir Bu hissettirme kuşkusuz hedef alınan kitle ile dürüst orantılıdır “Reklam; üretilen herhangi bir mal veya hizmete olan talebi artırmaya yönelik ve kısa dönemde netice alınması istenen bir eylem biçimidir Ama halkla ilişkiler tam tersine, mesajlarını belirlediği kasıt kitlelere dolaylı bir biçimde ve sabırla iletmeye çalışır Reklamda mahsul ön planda yer alırken, halkla ilişkilerde ise kuruluşun kendisi ön planda yer almaktadır (4) Reklâm araçtır Ticaridir Kâra yöneliktir Belli bir niyet kitlesi vardır Halkla İlişkiler kadar geniş açılımlara sahip değildir Reklâmcı yakın çalışma arkadaşımızdır Reklam ve halkla ilişkilerin arasındaki farkı ortaya çıkarmak için hangisinin “kısa, hangisinin “uzun vadeye karşın çalıştığını anlamak lâzımdır Farkı ve ölçüyü açığa çıkarabilmek için bu bize asistan olacaktır Kaynaklar: 1) Nuri Tor Millet Kuruluşlarında Halkla İlişkiler, TODAİE, Ankara 1975, s 4 2) MAlaaddin Asna, Yönetim Halk İlişkileri, Amme İdaresi Dergisi, Deri: I, Sayı: 34, 1968, s 56 3) Halkla İlişkiler İPRA Raporu, çev AFikret Işıkyakar, Anadolu Üniversitesi yayınları, No: 251, Eskişehir 1987, s 56 4) Ertekin Yücel, Halkla İlişkiler, TODAİE Yayını, Ankara 1986 Afşin SELİM  

858,497Konular
982,016Mesajlar
29,999Kullanıcılar
xreplaSon üye
Üst Alt