Hicri takvime nazaran her yıl Muharrem ayının 10. gününde hanede pişirilen aşure tatlısı, dayanışmanın sembolüdür. Bu yıl 9 Eylül'e denk gelen aşure gününde kazanlar kaynar ve komşulara dağıtılır. Türk mutfağında çok kıymetli alana sahip olan aşureyi en şık ve en lezzetli haliyle sofralarınıza getiriyoruz. Pratik aşure hanede nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir? Aşurenin yararları nelerdir? öğrenmek için içeriğimize göz atın.
Aşure, Hicri takvime nazaran Muharrem ayının onuncu günü yapılan ve eki vakitlerde birçok gerecin bir araya getirilmesiyle yapıldığı için topluluğu simgelediği söylenen lezzetli bir tatlıdır. Birbirinden farklı gereçlerin pişirilerek enfes bir lezzete dönüşmesi; topluluktaki kişileri temsil ettiği söylenir. Buğday, nohut üzere baklagil taneleri ile kuru yemişlerin bir araya getirilip şekerle kaynatılması sonrasında yapılan aşure, etimolojik olarak incelendiğinde İbranice kökenli bir sözdür. Bu sözün özgünü “aşura” olarak da bilinmektedir.Aşure, birebir hengamda sayı olarak on mealine gelen bir sözdür. Bu meali, Hicri takvimdeki Muharrem ayının onuncu gününe denk gelmesinden kaynaklanmaktadır. Her yıl Muharrem ayının sınırlı bir haftasında ise aşureler yapılıyor ve dost, komşu, aile vb. ile paylaşıyor. Siz de bu yıl kendi ellerinizle enfes bir aşure pişirmeye ne dersiniz? Türk mutfağının lezzetli tanımlarından biri olan aşurenin, sindirimi kolaylaştırdığı, Omega-3, demir, çinko, kalsiyum üzere vitamin ve mineraller içerdiği eksperler tarafından açıklandı. Yararlarından püf noktalarına kadar aşure hakkında tüm detayları bulabileceğiniz metnimizi kesinlikle incelemelisiniz.
AŞURE TANIMI:
MATERYALLER
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
yarım kilo buğday
1 su bardağı kuru üzüm
12 adet kuru kayısı
2 küçük portakal
12 adet kuru incir
yarım çay bardağı kuş üzümü
5 adet karanfil
3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı fındık( Piştikten sonra)
Üzeri için;
1 buçuk su bardağı ince öğütülmüş fındık
İsteğe nazaran tarçın
İsteğe nazaran doğranmış kuru kayısı
İsteğe nazaran ayıklanmış nar
YAPILIŞI
Bir gece öncesinde fasulye ve nohutu münferit kaplarda ıslatın ve üzerilerine tuz ekleyin. Başkaca bir gece evvelce de buğdayı tencereye su ekleyerek az kaynatın.
Evvelden ıslattığınız nohut ve fasulyeyi tıpkı tencereye koyup kaynatın. Daha sonra buğdayı ekleyin.
Buğdayı da ekledikten sonra hepsinin üzerini örtecek formda su ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
Biraz piştikten sonra üzerine doğradığınız kayısıları, üzümü, şekeri, kuş üzümünü, karanfili, portakal kabuklarını ekleyip karıştırın ve orta ateşte pişirmeye bırakın.
Yoğunlaşmaya başlayan aşurenin altını kapatın. Sonra kaseleri hazırlayın. Kaşık yardımıyla kaselerin içine eşit ölçüde koyun. Koyduktan sonra üzerini süslemek için kuru kayısıları küçük doğrayın.
Kaselerin üzerine kuru kayısı, tarçın, çekilmiş fındık ve nar tanelerini koyup istediğiniz üzere süsleyip servis edebilirsiniz.
AŞURE YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Aşure de kullanacağınız nohut, fasulye ve buğdayı bir gece evvelden suda bekletin.Bir gece evvelce beklettiğiniz bakliyatlar aşure yaparken işinizi kolaylaştırıyor.
Bir gece evvelden suya koyacağınız bakliyatların suyu için kesinlikle içme suyunu kullanın. Sonraki gün bakliyatlara kullandığınız suyu süzmeyi unutmayın.
Aşureyi yapacağınız gün nohut, fasulye, buğday bütün bunları başka tencerelerde orta ateşte haşlayın. Kuş üzümü, kuru üzüm, kayısı ve kuru inciri bakliyatları haşlayıp suyu süzdükten sonra ekleyin ki su rengi koyulaşmasın.
Aşureye pişmeye yakın portakal kabuğu koymak istiyorsanız rendelerken portakalın beyaz olan tarafına rendeyi vurmamaya çalışın. Şayet orayı da rendelerseniz aşure tadı biraz acı olabilir.
Aşurenin renginin beyaz olmasını isterseniz bunun için bir tutam pirinç yahut biraz oda sıcaklığında beklemiş süt ekleyebilirsiniz.Aşurenin kıvamının çok koyu olduğunu fark ederseniz derhal su ek edin. Şeker gerekiyorsa da tadına baktıktan sonra bir ölçü şeker ekleyin.
Aşurenin içine şekeri en son aşurenin piştiğini anladığınız devir ekleyin. Koyduktan sonra şekerin yanmaması için daima karıştırmaya devam edin.
AŞURENİN YARARLARI NELERDİR?
Kâfi ölçüde tüketilen aşure, evlatların günü enerjik bir formda geçirmesi ve sağlıklı büyümelerinde değerli bir rol oynuyor. Mahsusen Söğüt eksikliğini gideriyor.
Aşurenin içerisinde bulunan baklagiller, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olarak, bol ölçüde demir ve çinko içerir.
Hayvansal yağ içermeyen bu lezzet asla kolestrol içermez.Tamamen meyvelerden hazırlandığı için B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol ölçüde demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum vardır.
Aşurede bulunan tüm materyallerin bitkisel olduğundan kalp ve damar sıhhatine karşı vücudu korur. Özellikle emziren anaların tüketmesi gerektiğini vurgulayan mütehassıslar aşurenin süt yapıcı olduğunu da söylüyor.