iltasyazilim
FD Üye
Pratik Çıtır Şöbiyet (Püf Noktalarıyla) Tarifi İçin Malzemeler
*12 adet baklavalık yufka
*150 gram tereyağı
*Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz
İrmikli Muhallebi için;
*1 su bardağı süt
*Yarım çay bardağı irmik
*Yarım çay bardağı toz şeker
Şerbeti için;
*2 su bardağı toz şeker
*2 su bardağı su
Süslemek için;
*Toz antep fıstığı
Pratik Çıtır Şöbiyet (Püf Noktalarıyla) Tarifi Yapılışı Bu tarife internette sörf yaparken tesadüfen rastlamıştım Daha önce yaptıklarımdan farklılıkları vardı ve en önemli özelliği de çıtır çıtır olma ihtimaliydi Zira ben çıtır olmayan şöbiyet sevmediğimden uzun zamandır bu tatlıyı yiyemez olmuştum Bayram vesilesi ile denedim ve aradığımın tam da bu tarif şekli olduğunu anladım Ve elbette sizlerle de paylaşıp, aynı lezzete nail olmanızı istedim
Buyrun tarife;
1
*Öncelikle şerbeti için gerekli olan şeker ve suyu bir tencereye alıyoruz ve orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz
*Kaynayan şerbetin altını biraz kısıp kıvam alana kadar kaynatmaya devam ediyoruz
*Kaynadıktan sonra ocaktan alıyoruz ve tamamen soğuyana kadar bekliyoruz
*Bu sırada şöbiyetin iç malzemesi için gerekli olan sütü, şekeri ve irmiği bir tencereye alıyoruz ve sürekli karıştırarak, kaynayana kadar pişiriyoruz
*Kaynamaya başladığında ocaktan alıp, soğumaya bırakıyoruz
*Aynı anda tereyağını da bir tavada eritip başlıyoruz tatlımızı hazırlamaya;
*Yufkanın bir tanesini alıp tezgahımıza seriyoruz
*Üzerine ikinciyi serip ve sonra üçüncü yufkayı da üstüne yerleştirdikten sonra her yerine eşit gelecek şekilde tereyağımızdan sürüyoruz
*Sonra üzerine dördüncü yufkayı seriyoruz, sonra beşinci ve altıncıyı serip tekrar tereyağı sürüyoruz
*Tüm yufkalar bitene kadar üst üste yerleştiriyoruz ve üç yufkada bir tereyağı sürerek devam ediyoruz
*Ardından bıçakla önce boyuna sonra enine kesiyoruz ve 8cm ebatlarında kareler elde ediyoruz (Fotoğrafta görünüyor)
*Kare kestiğimiz yufkaların ortasına irmikli muhallebiden 1 dolu tatlı kaşığı koyuyoruz ve üzerlerine de bir miktar ceviz ilave ediyoruz
*Fotoğrafta görüldüğü gibi kare yufka parçalarının bir ucunu çapraz olarak diğer ucuyla birleştiriyoruz ve katı tereyağı ile yağladığımız fırın tepsimize uçları birbirlerinin altında kalacak şekilde yerleştiriyoruz
*Son olarak üzerlerine kalan tereyağının hepsini fırçayla sürüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırınımızda iyice kızarana kadar pişiriyoruz
*Çok iyi kızarmalı, yoksa tatlımız şerbetlendiğinde hamur olur ve zaten şerbeti dökünce rengi mutlaka açılıyor Bu yüzden fotoğrafta göründüğünden daha fazla kızarması menfaatinize olacaktır! Aman yakmamaya dikkat edin, çok çabuk pişiyor!
*Pişen tatlımızı fırından çıkartıyoruz ve ılımaya bırakıyoruz Şerbeti soğuk, tatlımız ılık olmalı! Eğer sıcak dökerseniz hamur olur Hazır baklavalık yufkalar çabuk hamurlaşıyor Bu yüzden şerbetin ısısı çok önemli!
*Ayrıca 2 bardak su ve şekerle hazırladığınız şerbetin hepsini birden tatlınıza dökmeyin Önce yarısını kaşıkla ılıyan tatlınızın üzerine dökün 1 saat bekleyin ve tadını da tatlınızın şerbet miktarını tadarak kontrol edin Eğer damak tadınıza uygun ve şerbeti yeterli ise, kalan şerbeti dökmeyin ama daha fazla ıslak ve bol şerbetli istiyorsanız, kalanı da tatlınızın üzerine dökün Şerbeti tekrar ısıtmanıza da gerek yok!
*Üzerlerini toz antep fıstığı ile süsleyerek servis edebilirsiniz!
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun
*12 adet baklavalık yufka
*150 gram tereyağı
*Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz
İrmikli Muhallebi için;
*1 su bardağı süt
*Yarım çay bardağı irmik
*Yarım çay bardağı toz şeker
Şerbeti için;
*2 su bardağı toz şeker
*2 su bardağı su
Süslemek için;
*Toz antep fıstığı
Pratik Çıtır Şöbiyet (Püf Noktalarıyla) Tarifi Yapılışı Bu tarife internette sörf yaparken tesadüfen rastlamıştım Daha önce yaptıklarımdan farklılıkları vardı ve en önemli özelliği de çıtır çıtır olma ihtimaliydi Zira ben çıtır olmayan şöbiyet sevmediğimden uzun zamandır bu tatlıyı yiyemez olmuştum Bayram vesilesi ile denedim ve aradığımın tam da bu tarif şekli olduğunu anladım Ve elbette sizlerle de paylaşıp, aynı lezzete nail olmanızı istedim
Buyrun tarife;
1
*Öncelikle şerbeti için gerekli olan şeker ve suyu bir tencereye alıyoruz ve orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz
*Kaynayan şerbetin altını biraz kısıp kıvam alana kadar kaynatmaya devam ediyoruz
*Kaynadıktan sonra ocaktan alıyoruz ve tamamen soğuyana kadar bekliyoruz
*Bu sırada şöbiyetin iç malzemesi için gerekli olan sütü, şekeri ve irmiği bir tencereye alıyoruz ve sürekli karıştırarak, kaynayana kadar pişiriyoruz
*Kaynamaya başladığında ocaktan alıp, soğumaya bırakıyoruz
*Aynı anda tereyağını da bir tavada eritip başlıyoruz tatlımızı hazırlamaya;
*Yufkanın bir tanesini alıp tezgahımıza seriyoruz
*Üzerine ikinciyi serip ve sonra üçüncü yufkayı da üstüne yerleştirdikten sonra her yerine eşit gelecek şekilde tereyağımızdan sürüyoruz
*Sonra üzerine dördüncü yufkayı seriyoruz, sonra beşinci ve altıncıyı serip tekrar tereyağı sürüyoruz
*Tüm yufkalar bitene kadar üst üste yerleştiriyoruz ve üç yufkada bir tereyağı sürerek devam ediyoruz
*Ardından bıçakla önce boyuna sonra enine kesiyoruz ve 8cm ebatlarında kareler elde ediyoruz (Fotoğrafta görünüyor)
*Kare kestiğimiz yufkaların ortasına irmikli muhallebiden 1 dolu tatlı kaşığı koyuyoruz ve üzerlerine de bir miktar ceviz ilave ediyoruz
*Fotoğrafta görüldüğü gibi kare yufka parçalarının bir ucunu çapraz olarak diğer ucuyla birleştiriyoruz ve katı tereyağı ile yağladığımız fırın tepsimize uçları birbirlerinin altında kalacak şekilde yerleştiriyoruz
*Son olarak üzerlerine kalan tereyağının hepsini fırçayla sürüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırınımızda iyice kızarana kadar pişiriyoruz
*Çok iyi kızarmalı, yoksa tatlımız şerbetlendiğinde hamur olur ve zaten şerbeti dökünce rengi mutlaka açılıyor Bu yüzden fotoğrafta göründüğünden daha fazla kızarması menfaatinize olacaktır! Aman yakmamaya dikkat edin, çok çabuk pişiyor!
*Pişen tatlımızı fırından çıkartıyoruz ve ılımaya bırakıyoruz Şerbeti soğuk, tatlımız ılık olmalı! Eğer sıcak dökerseniz hamur olur Hazır baklavalık yufkalar çabuk hamurlaşıyor Bu yüzden şerbetin ısısı çok önemli!
*Ayrıca 2 bardak su ve şekerle hazırladığınız şerbetin hepsini birden tatlınıza dökmeyin Önce yarısını kaşıkla ılıyan tatlınızın üzerine dökün 1 saat bekleyin ve tadını da tatlınızın şerbet miktarını tadarak kontrol edin Eğer damak tadınıza uygun ve şerbeti yeterli ise, kalan şerbeti dökmeyin ama daha fazla ıslak ve bol şerbetli istiyorsanız, kalanı da tatlınızın üzerine dökün Şerbeti tekrar ısıtmanıza da gerek yok!
*Üzerlerini toz antep fıstığı ile süsleyerek servis edebilirsiniz!
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun