Bulgur sevenlerin vazgeçilmez lezzetlerinden fellah köftesi evde kolayca pişirebileceğiniz enfes bir lezzet. Ana yemek yerine geçebilecek doyurucu olan Fellah köftesi herkesin vazgeçilmezi olacak. Siz de evde fellah köftesini enfes ve pratik bir şekilde pişirmek için hazırladığımız tarife göz atabilirsiniz.
Doğu mutfağının en sevilen lezzetlerinden olan fellah köftesi, ana yemeğin yerine geçebilecek lezzetli bir yemektir. Üzeri için hazırlanan salçalı sosla farklı bir tada bürünen fellah köftesi tarifi denemeye değer. Ülkemizin farklı illerinde değişik çeşitleriyle sofralarda yerini alan fellah köftesinin tam ölçülü ve meşhur tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Yapımı oldukça pratik olan fellah köftesi nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir? Gelin birlikte öğrenelim...
FELLAH KÖFTESİ TARİFİ:
MALZEMELER
Köftesi için;
2 su bardağı köftelik ince bulgur
1 su bardağı irmik
3 yemek kaşığı un
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
Kimyon
Sosu için;
1, 5 çay bardağı zeytin yağı
5-6 diş sarımsak
2 yemek kaşığı biber salçası
4 adet domates rendesi
YAPILIŞI
İlk önce bulguru yıkayın. Daha sonra bulgurların üzerine sıcak su ilave edin ve şişmesi için bekleyin.
Soğanı çok ince bir şekil doğrayın ve bulgurun içine koyun. Geri kalan tüm malzemeleri de bulgura ekleyerek elinizle 15 dakika yoğurun.
Oluşan köfteden ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elinizle yuvarlayın ve içine un serdiğiniz bir tepsinin içine koyun. Bu şekilde köftelerin birbirine yapışmasını önleyebilirsiniz.
Sosunu hazırlamak için; rendelenen sarımsakları, zeytinyağını ve salçayı bir tavanın içine alarak kavurun. Kavurma işlemi bittikten sonra karışımın içine maydanozları ince ince doğrayarak koyun.
Geniş bir tencerenin içine su koyun ve kaynamasını bekleyin. Su istenilen sıcaklığa geldiğinde içine köfteleri ekleyerek haşlayın.
Köfteler piştikten sonra servis tabağına alın ve üstlerine salçalı sosu koyun.
Son olarak sarımsaklı süzme yoğurdu da ekleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
FELLAH KÖFTESİ YAPMANIN PÜF NOKTALARI
İşin ilk aşaması bulgur seçimi ile başlıyor. Güzel bir fellah köftesi için ince, kısırlık bulgur diye tabir edilen bulgurlar seçilmelidir.
Sarımsaklı domatesli sos hazırlanırken birçoğumuz sarımsakları önden atıp soteliyor. Ancak bu şekilde sarımsakların lezzeti azalıyor. Bu nedenle bol domates, salça ve baharatla hazırlayacağınız fellah köftenin son aşamasında sarımsak koymanızı öneririz.
Köftelerinizin tatlarının oturması ve kıvamlarının bozulmaması için şekil verdikten sonra buzdolabında 20 dakika - 1 saat arası dinlendirmenizde ve köfteleri mutlaka unlamanızda fayda var.