Annanelerimizin yıllardır sofralara taşıdığı ve tadından bir gram eksilmeyen enfes bükmenin kıymalı tanımını sizlerin beğenisine sunuyoruz. Kıymalı tepsi böreğine taş çıkaracak ve misafirlerinizin çok beğeneceğiniz enfes kıymalı bükmenin tanımı haberimizin detaylarında...
Afyon yöresinin en meşhur lezzetleri arasında nokta alan bükme adeta uğruna kilometrelerce gidebileceğiniz tipten. Genelikle soğanlama olarak da bilinen kıymalı bükme, çay saatlerinde misafirlerinize kolay kolay hazırlayabileceğiniz muazzam bir tanım. Evvel hazırlanan iç harcı sayesinde içerisi lezzetlenen bu bükme, doyurucu olmasıyla da bildiğiniz tüm tanımlara taş çıkaracak. Hazırlaması biraz zahmetli olan kıymalı bükmeyi çok eskilerde anane ve babannelerimiz hususî misafirlerine pişirirlermiş. El açması olan hamuru kıyır kıyır, iç harcındaki patates ve kıymanın buluşmasını da çok seveceksiniz.Peki kıymalı bükme nasıl yapılır?
KIYMALI BÜKME TANIMI:
MATERYALLER
Hamuru için;
3 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 çay kaşığı tuz
Hamur katlarına sürmek için;
3 yemek kaşığı ezilmiş haşhaş
1 çay bardağı likit yağ
İçi için;
2 adet haşlanmış patates
200 gram kıyma
1 adet soğan
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
YAPILIŞI
Öncelikle iç harcını hazırlayarak işe başlayabilirsiniz. Patateslerin kabuğunu soyup şıkça haşlayın. Akabinde püre kıvamına getirin. Bir tavaya tereyağını alıp soğanları şıkça kavurun. Üzerine kıymayı ekleyerek suyunu çekene kadar pişirin. Patatesleri de ek ettikten sonra tuz ve karabiberi ekledikten sonra hazır hale getirebilirsiniz.
Daha sonra hamuru hazırlamaya başlayabilirsiniz.
Yoğurma kabının içerisine hamur için gerekli materyalleri yavaş yavaş ek ederek şıkça homojen kıvama getirin.
Ele yapışmayacak kıvama geldiğinde 20 dakika oda sıcaklığında bekletin.
Hazırlanan hamurdan 6 eşit beze oluşturarak, nişasta ile şıkça açın.
Açtığınız hamurun birinci katını erimiş tereyağıyla yağlayın ve vesair katı üzerine yerleştirin. Bu süreci tüm katlar için uygulayın.
En son katı bohça biçiminde yaparak, yağlayın ve buzdolabında 20-25 dakika bekletin.
Dinlenen hamuru dikey formunda 4 eşit modüle bölüp, nişasta ile açın.
Dikdörtgen halinde açtığınız hamurun ortasına yerleştirin ve iki tarafından kapatın.
Hazır hale getirdiğiniz hamurları şıkça yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Üzerilerine kalan tereyağını sürün.
180 aşamada kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...