iltasyazilim
FD Üye
Pratik Komposto Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
*Kayısı
*(Diğer meyveleri de kullanabilirsiniz )
*45 yemek kaşığı toz şeker
*Kavanoz
Pratik Komposto Yapımı Tarifi Yapılışı Saygıdeğer üyeler ;
Uzun zamandır tarif göndermemiştim Çok pratik, leziz, ve bir o kadar da maliyeti düşük bir komposto tarifiyle yeniden karşınızdayım Şimdi tarifimize geçelim :
Evet hanımlar ve beyler, tarifime geçmeden önce şöyle bir hatırlatmada bulunmalıyım bu kompostoda ben kayısı kullandım Bahçemden toplamıştım elimde o vardı sizler de elinizde hangi meyve varsa onu kullanabilirsiniz
Yakında üzüm sezonu açılacak aklınızda bulunsun üzümden de harika oluyor Benim favorilerim üzüm, kayısı, şeftali, her türlü erik, özellikle kızılcık, vişne kiraz, armut, elma
Uzun lafın kısası kayısılarımızı bir güzel yıkıyoruz Şunu da es geçemeyelim ben bahçemden topladığımdan sirkeli suda bekletmedim ama siz siz olun pazardan aldığınız her şeyi mutlaka sirkeli suda bekletip öyle kullanın
Yıkanan kayısılarımızı elma gibi dilimliyoruz ve fotoğraflarda ki gibi kavanozlara dolduruyoruz
Üzerine 45 yemek kaşığı toz şekeri ilave ediyoruz
Ardından kavanozun ağzına kadar su ile dolduruyoruz
Kavanozların ağzını kapatıp bir tencereye, ben fazla fazla yaptığımdan temiz teneke kullandım eğer imkanınız varsa öylede yapabilirsiniz Her neyse ben sizleri baz alarak tencere de yapımını anlatacağım
Tencereye koyduğumuz kavanozların üzerini 23 parmak geçecek kadar su ilave ediyoruz Ve ardından kavanozların üzerine ağırlık koyuyoruz Ben mermer parçası koymuştum
Daha sonra su kaynamaya başladıktan (!) sonra 20 dk kadar öyle suyu kaynatıyoruz 20 dk sonundan tenceremiz den kavanozları alıp ters çeviriyoruz ve güzelce üzerini örtüyoruz Yaklaşık 2 gün üzerini hiç açmıyoruz
2 gün sonunda kapakları tutan kavanozları serin ve kuru yerde kışa kadar saklıyoruz isterseniz 12 hafta sonrada açıp içebilirsiniz
Özellikle pilav, makarna gibi kuru yemeklerin yanında çok güzel yakışıyor Bu arada çocuklar buna bayılıyorr )
AFİYET OLSUN
Not 1 : Eğer kulladıgınız meyve tatlı ise daha azda şeker koyabilirsiniz Eğer biraz ekşi ise şeker miktarını artıra bilirsiniz
,
Not 2 : Şekerler kaynadıktan sonra da erimeyecektir sakın eritmeye çalışmayın işin sırrı burada şeker kendi kendine zamanla eriyecek ve kompostoyu fermente edecektir
Not 3 : Verdiğim miktarlar 1 kavanoz komposto için geçerlidir
*Kayısı
*(Diğer meyveleri de kullanabilirsiniz )
*45 yemek kaşığı toz şeker
*Kavanoz
Pratik Komposto Yapımı Tarifi Yapılışı Saygıdeğer üyeler ;
Uzun zamandır tarif göndermemiştim Çok pratik, leziz, ve bir o kadar da maliyeti düşük bir komposto tarifiyle yeniden karşınızdayım Şimdi tarifimize geçelim :
Evet hanımlar ve beyler, tarifime geçmeden önce şöyle bir hatırlatmada bulunmalıyım bu kompostoda ben kayısı kullandım Bahçemden toplamıştım elimde o vardı sizler de elinizde hangi meyve varsa onu kullanabilirsiniz
Yakında üzüm sezonu açılacak aklınızda bulunsun üzümden de harika oluyor Benim favorilerim üzüm, kayısı, şeftali, her türlü erik, özellikle kızılcık, vişne kiraz, armut, elma
Uzun lafın kısası kayısılarımızı bir güzel yıkıyoruz Şunu da es geçemeyelim ben bahçemden topladığımdan sirkeli suda bekletmedim ama siz siz olun pazardan aldığınız her şeyi mutlaka sirkeli suda bekletip öyle kullanın
Yıkanan kayısılarımızı elma gibi dilimliyoruz ve fotoğraflarda ki gibi kavanozlara dolduruyoruz
Üzerine 45 yemek kaşığı toz şekeri ilave ediyoruz
Ardından kavanozun ağzına kadar su ile dolduruyoruz
Kavanozların ağzını kapatıp bir tencereye, ben fazla fazla yaptığımdan temiz teneke kullandım eğer imkanınız varsa öylede yapabilirsiniz Her neyse ben sizleri baz alarak tencere de yapımını anlatacağım
Tencereye koyduğumuz kavanozların üzerini 23 parmak geçecek kadar su ilave ediyoruz Ve ardından kavanozların üzerine ağırlık koyuyoruz Ben mermer parçası koymuştum
Daha sonra su kaynamaya başladıktan (!) sonra 20 dk kadar öyle suyu kaynatıyoruz 20 dk sonundan tenceremiz den kavanozları alıp ters çeviriyoruz ve güzelce üzerini örtüyoruz Yaklaşık 2 gün üzerini hiç açmıyoruz
2 gün sonunda kapakları tutan kavanozları serin ve kuru yerde kışa kadar saklıyoruz isterseniz 12 hafta sonrada açıp içebilirsiniz
Özellikle pilav, makarna gibi kuru yemeklerin yanında çok güzel yakışıyor Bu arada çocuklar buna bayılıyorr )
AFİYET OLSUN
Not 1 : Eğer kulladıgınız meyve tatlı ise daha azda şeker koyabilirsiniz Eğer biraz ekşi ise şeker miktarını artıra bilirsiniz
,
Not 2 : Şekerler kaynadıktan sonra da erimeyecektir sakın eritmeye çalışmayın işin sırrı burada şeker kendi kendine zamanla eriyecek ve kompostoyu fermente edecektir
Not 3 : Verdiğim miktarlar 1 kavanoz komposto için geçerlidir