Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Pratik mercimek köftesi nasıl yapılır? Mercimek köftesinin kıvamı için ne yapmalı?

Pratik mercimek köftesi nasıl yapılır? Mercimek köftesinin kıvamı için ne yapmalı?
0
127

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
pratik_mercimek_koftesi_tarifi_1541668423_409.jpg

Altın günlerinin, çay saatlerinin ya da kalabalık sofraların en sevilen lezzetlerinden biri olan mercimek köftesinin en kolay ve lezzetli tanımını sizlerle paylaşıyoruz. Bol bol yeşillik, limon ya da nar ekşisiyle, küçük büyük herkesin yemelere doyamadığı mercimek köftesi yaparken püf noktaları birebir hengamda kıvamı tutması için yapılması gerekenler var. Evet bunlar neler? Pratik mercimek köftesi nasıl yapılır? Mercimek köftesinin kıvamı için ne yapmalı? işte tüm bu soruların karşılığı metnimizde.

Beklenmedik misafirlerinize basitçe hazırlayabileceğiniz bir ara sıcak arıyorsanız mercimek köftesi tam size nazaran. En kalabalık misafirleri bile doyuran mercimek köftesi, al mercimekle taze sebzelerin birleşmesiyle yapılıyor. Vegan ve vejetaryenlerin de gönül rahatlığıyla tüketeceği protein deposu mercimek köftesi mahsusen çay saatlerinizin vazgeçilmez lezzetleri arasına girecek. Tam ölçülü üstelik püf noktalarıyla bir arada yapabileceğiniz enfes mercimek köftesinin tanımı metnimizde.

MERCİMEK KÖFTESİ TANIMI:

MATERYALLER

1,5 su bardağı al mercimek
3 su bardağı sıcak su
2 adet kuru soğan
1,5 su bardağı ince bulgur
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
5 adet taze soğan
1/2 demet maydanoz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1,5 tatlı kaşığı tuz

d2lJ7_1560843773_7104.jpg

YAPILIŞI

Al mercimekleri bol suda yıkadıktan sonra sıcak suyun içerisinde kaynatın. Akabinde suyunu çekmeye başlayan mercimeklerin içerisine bulguru ekleyin.

Ocağın altını kapatın ve 15 dakika kadar mercimeklerle bulgurun haşlanmasını bekleyin. 

Daha sonra kuru soğanları ince ince doğrayarak tavanın içerisinde zeytinyağıyla birlikte 5 dakika kavurun.

Akabinde sırasıyla; biber salçası, domates salçası, tuz, pul biber ve kimyonu ekleyerek soğanlı karışımı 3- 4 dakika kadar kavurun.

Maydanozları içerisine ekledikten sonra bulgurlu karışımın içerisine ek edip, şıkça yoğurun.

Homojen kıvama gelene kadar yoğurduktan sonra avuç içinizde sıkarak biçim verin.

Hazırladığınız köfteleri kıvırcık ve yeşilliklerle servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

F9XEE_1560843950_8208.jpg

MERCİMEK KÖFTESİ YAPMANIN PÜF NOKTALARI

- Mercimek köftesi yapmanın en kıymetli püf noktalarının başında mercimek ve su orantısını düzgün ayarlamak geliyor. Mercimekleri ne çok yumuşacık olana kadar pişirin ne de çok sert bırakın. Suyunu ziyade çokça koyup, bunu en başında farkederseniz de kesinlikle suyunu azaltın. Pişen mercimeklerin tüm sularının bitmemesine ihtimam gösterin. Aksi takdirde bulgurlar su çekemez ve tam kıvamında şişmezler. Bulgurun şişebilmesi için mercimeklerin hafif sulu bir biçimde bırakılması gerekiyor.

- Sulu bırakılan mercimeklere ıslatılmamış ince bulguru ek edin. Öncesinde bulgurunuzu ıslatırsanız mercimeklerin içerisinde şişmez ve beklediğiniz kıvamda olmaz. Bulgur ve mercimek orantısını da akıllıca ayarlanması mühim. Bunlar da tamamsa işin en kıymetli kısmına geldi sıra. Zeytinyağlı salçalı sosunun imalatına. Bu aşamada yağını az koyarsanız köfteniz dilediğiniz üzere tutmayabilir, çok koyarsanız hem kıvamı cıvıklaşır hem de tadı ağırlaşır.

- Mercimek köfteleriniz beklediğiniz kıvamda olmadıysa, eğer harcınız çok yumuşaksa lezzeti de yağlıysa, bir ölçü bulguru ölçerek sıcak sudan geçirin. Akabinde harca ek edin. Eklediğiniz bulgur çokça suyunu ve yağını çekecek, kıvamını sıklaştıracaktır.

- Öbür bir teklifimiz ise içerisine haşlanmış patates koymanız. Haşlanmış patates de çokça yağını ve suyunu çekerek mercimek köftesine şahane bir kıvam verecektir. 
 
858,496Konular
981,720Mesajlar
29,790Kullanıcılar
Yusuf_4512Son üye
Üst Alt