Bu yılın başında, 6 Ocak 2021 tarihinde tüm dünya Amerika Birleşik Devletleri’nde çok farklı bir olayla karşılaştı. Eski ABD Lideri Donald Trump’ın çok destekçileri, seçim sonuçlarını protesto etmek gayesiyle Beyaz Saray’da toplandı. Beyaz Saray’daki konuşmalar bittikten sonraysa Kongre’ye baskın düzenlendi.
Bu tartışma, beraberinde toplumsal medya platformlarının nasıl bir güce sahip olduğu tartışmalarını da getirdi. Toplumsal medya platformları, tek tek ABD Lideri Donald Trump’ın hesaplarını şiddet olaylarını kışkırtma nedeniyle kalıcı olarak kapattı. Bugün, WIRED’a konuşan Prens Harry’se epeyce enteresan datalara ve bir açıklama paylaştı.
Büyük sorunlar sadece birkaç hesaptan doğuyor:
Yanlış ve palavra haberlerin dünya çapında bir insanlık krizi olduğunu dillendiren Prens Harry, bu sorunun aslında çözülmesi büyük bir sorun olmadığını belirtti. Harry, büyük sorunların ardında sırf küçük sayılarda hesapların olduğunu söyleyerek Twitter’da eşiyle ilgili nefret telaffuzunun %70’inden fazlasının kaynağının sırf 50 hesap olduğu halinde örnek verdi.
Prens Harry, Twitter CEO’sunu Kongre baskınından 1 gün evvel maille uyarmış:
YouTube’daki görüntülerin %70’inin de YouTube’un yanlış bilgi hakkında kendi siyasetlerine muhalif olduğunu tabir eden Harry, bu görüntülerin da YouTube’un kendi algoritmalarıyla kullanıcılara gösterildiğini söyledi. Bu bilgilerin akabinde toplumsal medya platformlarının yöneticilerine ulaşıp ulaşmadığı sorusunu cevaplayan Harry’nin karşılığıysa epey çarpıcıydı:
“Jack ve ben 6 Ocak öncesinde birbirimizle mailleşiyorduk. Onu platformunun bir darbe planlamasına müsaade verdiği konusunda uyardım. Bu mail olaydan bir gün evvel gönderildi ve kendisinden o günden beri hiç haber almadım.”
Harry, açıklamalarında toplumsal medya platformlarının bu cins tehlikelere karşı gereğince tedbir almadığını da anlattı.