Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Probiyotikler ve prebiyotikler

Probiyotikler ve prebiyotikler
0
140

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
100286.jpg
100286.jpg
Fonksiyonel besinler doğal olarak içerdikleri bileşenleri ile besin gereksinimini karşılamanın yanında sağlık açısından da yarar sağlayan biyolojik öğeleri içeren, hastalıklardan koruyucu etkileri bulunan, yaşam kalitesini yükselten besinler olarak bilinir. Fonksiyonel besinler grubunda probiyotikler ve prebiyotikler de yer almaktadır.

Mikroorganizmalar denilince çoğumuzun aklına hastalığa neden olan ajanlar gelir. Oysa ki vücudumuzda bulunan 500 den fazla türde yüzbinlerce mikroorganizma bağırsaklarımızın sağlığını korumaya ve sindirime yardımcı olur. Sağlığımızı korumak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için prebiyotik ve probiyotik denilen dost bakterilere ihtiyacımız vardır.

Probiyotik kelimesi Yunanca 'yaşam için' anlamına gelir ve bağırsaktaki mikrobiyal dengeyi olumlu yönde artırıcı etkileri olan canlı besin kaynağı olarak da tanımlanabilir. Bağırsak florasını düzenleyerek ve bağışıklık sistemini uyararak zararlı mikroorganizmaların hastalık yapıcı etkilerini önlerler. Antioksidant özellikli olup bir çok kanser türüne karşı da koruyucu etkileri olan probiyotik mikroorganizmalar aynı zamanda allerji riskini de azaltırlar. Kalsiyum emilimini artırarak sağlıklı kemik gelişimini sağlamaları, folik asit, biotin, niasin, B1, B6, B12 ve K vitaminlerinin sentezinde önemli rol oynamaları da probiyotik mikroorganizmaların özellikleri arasında sıralanabilir. Yoğurt, kefir ve diğer fermente gıdaların içeriğinde bulunan probiyotikler son yıllarda özellikle bebek mamalarına, içeceklere ve farklı gıda gruplarına zenginleştirme amacıyla ilave edilmektedir. Probiyotik mikroorganizmaların son yıllarda yapılan çalışmalarda kolesterol düşürücü ve kolon kanserine karşı koruyucu etkileri de gündeme gelmiştir.

Prebiyotikler ise probiyotiklerin çoğalmasını sağlayarak mide ve ince bağırsakta sindirime uğramadan kalın bağırsağa geçebilen, probiyotiklerin aktivitelerini olumlu yönde destekleyen karbonhidrat türevli besin kaynaklarıdır. Prebiyotikler bazı besinlerde doğal olarak bulunurlar. Bu besinler; soğan, sarımsak, bezelye, enginar, pırasa, muz, yer elması, domates, buğday, çavdar ve arpa şeklinde sıralanabilir. Son yıllarda besin endüstrisindeki gelişmelere bağlı olarak süt ürünlerine ve farklı yiyecek gruplarına da ilave edilen prebiyotikler kalsiyum ve demir minerallerinin de emilimini artırmaktadır.

Prebiyotikler ve probiyotikler bakımından en zengin doğal besin ise anne sütü olup tüm yenidoğanların ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeleri gerekir. Anne sütü bebeklerin immün sistemini güçlendirerek oluşabilecek enfeksiyonlara karşı korumaktadır.

 

Similar threads

Kesinlikle herkes probiyotik ve prebiyotikler hakkında bir şeyler duymuştur. Ama tam olarak ne olduklarını biliyor musunuz? Yapılan beslenme araştırmaları besinlerdeki belli fonksiyonel bileşenlerin sıhhatin güzelleştirilmesinde tesirinin olduğunun altını çizmektedir. Bu fonksiyonel...
Cevaplar
0
Görüntüleme
158
Bu yazımda barsak florasını desteklemek için alınması gereken probiyotik ve prebiyotiklerden bahsedeceğim. Zira hem probiyotikler hem de prebiyotikler barsak sıhhatimiz açısından çok kıymet taşımaktalar. Öncelikle prebiyotik ve probiyotik nedir açıklayarak başlayacağım yazıma. Aslında ikisi de...
Cevaplar
0
Görüntüleme
153
Probiyotik sözü yunancada hayat için mealine gelmektedir. Sözün manasından zahir olduğu üzere insan sıhhatinde büyük değere sahiptirler. Probiyotikler bulundukları konakçı için yararlı olduğu düşünülen canlı mikroorganizmalardır. Probiyotikler umumide yoğurt, kefir, kımız, peynir, turşu ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
129
Yüzyıllardır kişilerin beslenmesinde noktaları olmasına rağmen, son yıllarda probiyotiklerin insan sıhhati ve marazlarının tedavisindeki değeri ile ilgili araştırmaların sayısı artmaktadır. Bağırsak yüzeyinde bulunan yararlı mikroorganizmalara probiyotik denir. Probiyotikler = yararlı bağırsak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
144
PROBİYOTİKLER Vücudumuzda bulunan yararlı dost bakterilere "probiyotik" ismi verilir. Probiyotikler en çok kalın bağırsakta bulunur. Erişkin bir insanın bağırsağında 100 trilyon, yaklaşık 1,5 kg yararlı bakteri vardır. Hipokrat’ın dediği üzere “Bütün illetler bağırsaktan başlar. Bağırsak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
135
858,460Konular
981,103Mesajlar
29,527Kullanıcılar
ConsternatedSon üye
Üst Alt