Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Probiyotikler

Probiyotikler
0
128

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Probiyotik sözü yunancada hayat için mealine gelmektedir. Sözün manasından zahir olduğu üzere insan sıhhatinde büyük değere sahiptirler. Probiyotikler bulundukları konakçı için yararlı olduğu düşünülen canlı mikroorganizmalardır. Probiyotikler umumide yoğurt, kefir, kımız, peynir, turşu ve gibisi fermente olmuş besinlerde canlı kültür olarak bulunabilir ya da eklenerek tüketilir. Birebir devirde suplement olarak da günümüzde bulunmaktadır. Her yoğurt, sanılanın tersine probiyotik değildir. Bir azığın probiyotik olabilmesi için mütenasip canlı etkin kültürleri içermesi gereklidir. Birebir hengamda sindirim enzimlerinden etkilenmeden canlı olarark kalın bağırsağa kadar uluşabilmesi gerekmektedir. Probiyotiklerin eklendiği yoğurtların raf ömürleri 3-6 hafta arasındadır, taze tüketilmesi kıymetlidir zira canlı mikroorganizma içeriği devranla azalabilir. En ağır karşılaşılan çeşitleri laktik asit bakterisi ve bifido bakterilerdir. Sağlıklı bireylerin bağırsak florasında probiyotik bakteriler muayyen bir sayıda bulunur lakin günlük ömrün getirdiği; antibiyotik tasarrufu, gerilim, sinirsel yorgunluk, istikrarsız beslenme, ziyade alkol alımı, hastalık ve bağırsak ameliyatları üzere sonuçlar, bu bakterilerin azalmasına neden olur. Bilhassa bu durumlarda olanlar için probiyotik eser tasarrufu daha da ehemmiyet kazanmaktadır.

Bu sıhhatimize yararlı mikroorganizmaların bir çok işlevi vardır. Bunlardan en değerlisi bize sağlıklı bir sindirim sistemi sağlamaktır ki bu durum tüm fonksiyonlarımızı olumlu olarak etkilemektedir. Probiyotik bakteriler laktik asit, asetik asit, bakteriyosin üzere antimikrobiyal unsurlar üreterek, bağırsaklarda istenmeyen mikroorganizmaların çoğalma suratını denetim ederler ve doğal floranın istikrar içinde bulunmasını sağlarlar. Probiyotikler barsak florasını patojen ve toksin üreten bakterileri engelleyerek dengelemektedir. Sağlıklı barsaklar sağlam bir immün sisteminde temelini oluşturabilir. Yapılan bir çok çalışmada probiyotiklerin immün sistemi desteklediği ve mikrobiyal patojenlere karşı direnci arttırdıkları görülmüştür. Probiyotiklerin mahsusen laktoz malabsorbsiyonunun giderilmesi ve akut ishallerin önlenmesinde çok tesirli oldukları kanıtlanmıştır. Birebir devranda rotavirüs enfeksiyonları, antibiyotik ve kemoterapi nedenli ishallerin müddetini, tekrarlama sıklıklarını azalttığı gösterilmiştir. Besin alerjileri ve atopik ekzama üzere birtakım immünolojik bozuklukların güzelleştirilmesinde tesirli oldukları yeniden ülseratif kolit ve Chron illeti üzere inflamatuvar illetlerin denetiminde kimi olumlu tesirleri çeşitli çalışmalarda ortaya konumuştur. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda kolesterol seviyelerini düşürdüğü gözlemler arasındadır. Süren ilmî araştırmalar farklı probiyotik tiplerinin gelecekte inflamatuvar ve immünolojik marazların tedavisi, alerjilerin önlenmesi, kanserden korunmada, immün sistemin güçlendirilmesi velev respiratör marazların tedavilerinde yardımcı olabileceği konusunda umut vermektedir. Probiyotiklerin bir sair işlevi ise vitamin ve minerallerin emilimini arttırmaktır. Münhasıran pridoksin, biotin, folik asit ve patotenik asit üzere B kümesi vitaminlerinde sentesizini arttırırlar.

Probiyotiklerin olumlu tesirlerini görmek için tertipli tüketilmesi gerekmektedir. Günde 1 porsiyon probiyotik eser tüketimi bu olumlu etkiyi görebilmek için kâfi olacaktır. Probiyotiklerin bağırsaklarımızdaki gelişimlerini ve aktifliklerini koruyabilmek için onların da müsait besinlere gereksinimleri vardır. Bu besinler prebiyotikler olarak isimlendirilir. Prebiyotiklerin sindirim sistemimiz tarafından sindirilemeyen besinlerdir ve çoğunluğunu karbonhidratlar oluşturmaktadır. Probiyotik ve prebiyotiklerin birarada bulundukları besinler ise sinbiyotikler olarak isimlendirilmektedir. Tüm bu potansiyel yararları göz önünde bulundurunca; mütemadi olarak tüketemiyorsak bile en azından her yıl sınırlı devirlerde, birkaç haftalık sistemli probiyotik besin tüketiminin sıhhatimizi çok olumlu etkileyeceğini söyeleyebilirim.

 

Similar threads

Bu yazımda barsak florasını desteklemek için alınması gereken probiyotik ve prebiyotiklerden bahsedeceğim. Zira hem probiyotikler hem de prebiyotikler barsak sıhhatimiz açısından çok kıymet taşımaktalar. Öncelikle prebiyotik ve probiyotik nedir açıklayarak başlayacağım yazıma. Aslında ikisi de...
Cevaplar
0
Görüntüleme
153
Fonksiyonel besinler doğal olarak içerdikleri bileşenleri ile besin gereksinimini karşılamanın yanında sağlık açısından da yarar sağlayan biyolojik öğeleri içeren, hastalıklardan koruyucu etkileri bulunan, yaşam kalitesini yükselten besinler olarak bilinir. Fonksiyonel besinler grubunda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
140
Yüzyıllardır kişilerin beslenmesinde noktaları olmasına rağmen, son yıllarda probiyotiklerin insan sıhhati ve marazlarının tedavisindeki değeri ile ilgili araştırmaların sayısı artmaktadır. Bağırsak yüzeyinde bulunan yararlı mikroorganizmalara probiyotik denir. Probiyotikler = yararlı bağırsak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
144
Kilo denetimi sağlıklı ömrün bir kesimi. Klâsik tekniklerle geçmiş periyotlardan bu yana hanelerimizde yapılan kefirin, son yıllarda market raflarında da kendine mahal bulması ile probiyotik, prebiyotik üzere kavramlara daha faza aşina olmaya başladık. Yapılan çalışmalar sağlıklı mikrobiyotadaki...
Cevaplar
0
Görüntüleme
107
YOGURT: DOGAL PROBİYOTİK Probiyotikler sindirim sistemindeki florayı istikrarda tutan yararlı bakterilerdir.Bu bakteriler tıpkı devirde sindirim sisteminde azıkların parçalanarak vücuda alınmasına da yardımcı olurlar. Yararlı bağırsak mikropları (probiyotikler) çeşitli yararlarının yanında dış...
Cevaplar
0
Görüntüleme
148
858,460Konular
981,098Mesajlar
29,527Kullanıcılar
ConsternatedSon üye
Üst Alt