Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Ekim ayına ait enflasyon bilgilerini kıymetlendirdi.
Yüzde 2 düzeyindeki Ekim ayı enflasyon oranını yüksek bulan Prof. Dr. Emre Alkin, “Fakat yüzde 2’lik aylık artışa karşın, yıllık enflasyon oranında tek hanede kalmayı başardık. Zira geçen yılın (2018) Kasım ve Aralık aylarında enflasyon negatif çıkmıştı. Ekim ayına ilişkin enflasyon sayıları yüksek çıksa da matematiksel olarak yıllık enflasyonun tek hanede kalacağını evvelden söylemiştik” dedi.
“Aylık sayı yüzde 0.7 ve altında kalmalı”
“Şimdi gelelim son sayıların, bundan sonrası için ne manaya geldiğine” diyen Prof. Dr. Alkin şöyle devam etti:
“Öncelikle 2020 yılındaki enflasyon maksadımızın yüzde 8.5 olarak açıklandığını hatırlatalım. Bu amacın tutturulması için bundan sonraki aylarda enflasyon sayısının düşük çıkmaya devam etmesi kural. Benim hesaplamalarıma nazaran aylık enflasyon sayıları önümüzdeki devirde yüzde 0.7’den üst çıkmamalı ki amaç tutturulsun.”
“Böyle devam ederse maksat tutmaz”
Ekim ayı verisine bakılırsa 2020 yılında, enflasyon gayeleri konusunda Türkiye’yi “heyecanlı” günlerin beklediğini tabir eden ünlü ekonomist “Çünkü enflasyon oranları beklendiği ya da istek edildiği üzere düşük çıkmayacak. Hasebiyle Ekim ayı enflasyon oranlarının çok yüksek olduğunu söylerken, önümüzdeki aylarda enflasyon sayıları bu halde gelmeye devam ederse amacı tutturmanın mümkün olmayacağı konusunda uyarımı yapmak istiyorum” sözlerini kullandı.