Cocukluğumuzdan beri bizlere hayvansal proteinin saygı duyulması gereken bir besin olduğu oğretildi Daha hızlı bir şekilde irileşmemize yardım eden yiyeceklerin bizim icin iyi olduğu fikriyle yetiştirildik Bu gerceklerden cok uzak bir duşuncedir
Bu konuda, halkın da medyanın da kafası karışıktır İyi beslenme terimi, hayvansal protein ve hayvansal yağların fazla tuketimi sonucunda erken olgunlaşma ve iri vucut yapısına sahip olma ile ozdeşleştirilmeye devam edilmektedir Aslında iyi bir gosterge olmayan bu trendler, tekrar tekrar pozitif durumlar olarak rapor edilmektedir Eski yazarlar ve beslenme uzmanları hızlı buyumeyi sağlıklı olmak olarak yorumlama hatasını yapmışlardır Ben buyume hızının artmasının iyi bir şey olmadığına inanıyorum Bir cocuk ne kadar yavaş gelişirse o kadar yavaş yaşlanıyor demektir Olgunluğa erişmenin daha uzun zaman aldığı yavaş buyumenin, daha uzun bir omrun gostergesi olduğu hayvanlar uzerinde yapılan calışmalarda gosterilmiştir İnsanlarda da aynı durumu goruruz: Doğal olmayacak şekilde hızlı buyume ve ergenliğe erken ulaşmak, hayatın ileriki aşamalarında gorulen kanser ve diğer hastalıklar icin risk faktoru oluşturmaktadır Erken olgunlaşmaya ve cocuklukta aşırı buyumeye yol acan aynı faktorlerin, sadece goğus ve prostat kanserlerinin değil, genel olarak butun kanserlerin oluşumunu artırdığını gosteren sayısız kanıt vardır Kotu beslenme ya da ciddi bir hastalığın olmaması şartıyla, ne kadar yavaş buyur ve olgunlaşırsak, o kadar uzun yaşarız
Ote yandan, son on yılda kansere ve kalp hastalığına neden olan sadece hayvansal gıdalardaki yağ değildir Beslenme uzmanları ve bilim adamları, araştırmaları sonucunda hayvansal proteinin de kotu bir etkisi olduğunu keşfetmektedirler Bilim adamları hem laboratuvar henı de insanlar uzerinde yapılan epidemiolojik araştırmalarda hayvansal protein ve kanser arasında bir bağ olduğunu ve hayvansal protein tuketimini azaltmanın yaşlanma surecini yavaşlattığını bulmuşlardır49
Genelinde hayvansal urun tuketimi birkac kanser ceşidi ile orantısal bir şekilde ilişkilidir Elli dokuz farklı ulkeden toplanan verileri inceleyen uluslararası bir araştırmada en cok et, domuz eti ve sut urunleri tuketen erkeklerin prostat kanserinden olme olasılıklarının cok fazla olduğu, en cok işlenmemiş bitkisel gıda ve kuru yemiş yiyenlerin bu hastalığa yakalanma olasılıklarının ise cok az olduğu bulunmuştur
Almanya’da yapılan guncel bir calışmada, vejetaryen yetişkinlerde kolon ve rektal kanserlerin yuzde 50 azaldığı bulunmuştur Bununla birlikte, vejetaryen diyetini yirmi yıldan uzun suredir uygulayanlarda kanserin ve diğer butun olum nedenlerinin daha buyuk bir oranda azaldığı (yaklaşık yuzde 75 azalma) gorulmuştur Hastalıklardan korunma derecesi, vejetaryen diyetin kac yıl boyunca uygulandığına bağlıdır Diğer ulkelerde vejetaryen diyeti uzerine yapılan calışmalarda da aşağı yukarı aynı sonuclar bulunmuştur Hastalık nedenleri erken yaşlardan itibaren birikmeye başlamaktadır
Ozellikle PCB’ler ve DDT gibi yasaklanmış tarım ilaclarına maruz kalmanın patolojik değişimlerin artmasına yol actığı konusunda da yeterli kanıt vardır Kanser olmayan kadınlarla karşılaştırıldığında, goğus kanseri olan kadınların goğus dokularında bu kimyasal maddelerden, kanser olmayan kadınlara gore daha fazla bulunmaktadır Goğus kanseri vakalarının ozellikle fazla gorulduğu Long Island’da da bu durum rapor edilmiştir Araştırmacılar, hala cevremizde mevcut olan bu kimyasallara fazlasıyla maruz kalmanın nedeninin, kıyılarda tutulan balıkları yemenin sonucu olduğunu oğrenmekten şaşkınlık duymuşlardır
Bu konuda, halkın da medyanın da kafası karışıktır İyi beslenme terimi, hayvansal protein ve hayvansal yağların fazla tuketimi sonucunda erken olgunlaşma ve iri vucut yapısına sahip olma ile ozdeşleştirilmeye devam edilmektedir Aslında iyi bir gosterge olmayan bu trendler, tekrar tekrar pozitif durumlar olarak rapor edilmektedir Eski yazarlar ve beslenme uzmanları hızlı buyumeyi sağlıklı olmak olarak yorumlama hatasını yapmışlardır Ben buyume hızının artmasının iyi bir şey olmadığına inanıyorum Bir cocuk ne kadar yavaş gelişirse o kadar yavaş yaşlanıyor demektir Olgunluğa erişmenin daha uzun zaman aldığı yavaş buyumenin, daha uzun bir omrun gostergesi olduğu hayvanlar uzerinde yapılan calışmalarda gosterilmiştir İnsanlarda da aynı durumu goruruz: Doğal olmayacak şekilde hızlı buyume ve ergenliğe erken ulaşmak, hayatın ileriki aşamalarında gorulen kanser ve diğer hastalıklar icin risk faktoru oluşturmaktadır Erken olgunlaşmaya ve cocuklukta aşırı buyumeye yol acan aynı faktorlerin, sadece goğus ve prostat kanserlerinin değil, genel olarak butun kanserlerin oluşumunu artırdığını gosteren sayısız kanıt vardır Kotu beslenme ya da ciddi bir hastalığın olmaması şartıyla, ne kadar yavaş buyur ve olgunlaşırsak, o kadar uzun yaşarız
Ote yandan, son on yılda kansere ve kalp hastalığına neden olan sadece hayvansal gıdalardaki yağ değildir Beslenme uzmanları ve bilim adamları, araştırmaları sonucunda hayvansal proteinin de kotu bir etkisi olduğunu keşfetmektedirler Bilim adamları hem laboratuvar henı de insanlar uzerinde yapılan epidemiolojik araştırmalarda hayvansal protein ve kanser arasında bir bağ olduğunu ve hayvansal protein tuketimini azaltmanın yaşlanma surecini yavaşlattığını bulmuşlardır49
Genelinde hayvansal urun tuketimi birkac kanser ceşidi ile orantısal bir şekilde ilişkilidir Elli dokuz farklı ulkeden toplanan verileri inceleyen uluslararası bir araştırmada en cok et, domuz eti ve sut urunleri tuketen erkeklerin prostat kanserinden olme olasılıklarının cok fazla olduğu, en cok işlenmemiş bitkisel gıda ve kuru yemiş yiyenlerin bu hastalığa yakalanma olasılıklarının ise cok az olduğu bulunmuştur
Almanya’da yapılan guncel bir calışmada, vejetaryen yetişkinlerde kolon ve rektal kanserlerin yuzde 50 azaldığı bulunmuştur Bununla birlikte, vejetaryen diyetini yirmi yıldan uzun suredir uygulayanlarda kanserin ve diğer butun olum nedenlerinin daha buyuk bir oranda azaldığı (yaklaşık yuzde 75 azalma) gorulmuştur Hastalıklardan korunma derecesi, vejetaryen diyetin kac yıl boyunca uygulandığına bağlıdır Diğer ulkelerde vejetaryen diyeti uzerine yapılan calışmalarda da aşağı yukarı aynı sonuclar bulunmuştur Hastalık nedenleri erken yaşlardan itibaren birikmeye başlamaktadır
Ozellikle PCB’ler ve DDT gibi yasaklanmış tarım ilaclarına maruz kalmanın patolojik değişimlerin artmasına yol actığı konusunda da yeterli kanıt vardır Kanser olmayan kadınlarla karşılaştırıldığında, goğus kanseri olan kadınların goğus dokularında bu kimyasal maddelerden, kanser olmayan kadınlara gore daha fazla bulunmaktadır Goğus kanseri vakalarının ozellikle fazla gorulduğu Long Island’da da bu durum rapor edilmiştir Araştırmacılar, hala cevremizde mevcut olan bu kimyasallara fazlasıyla maruz kalmanın nedeninin, kıyılarda tutulan balıkları yemenin sonucu olduğunu oğrenmekten şaşkınlık duymuşlardır