Psikolojide Savunma Mekanizmaları savunma mekanizmaları soruları savunma mekanizmalarının önemi mekanizmaları test soruları deneme psikoloji Superego ve ID hayatımızı teftiş ediyor Eğer birey Superegoya (yani kurallar) aleyhinde gelir ve isteklerini ne pahasına olursa olsun yaparsa suçluluk, utanç yada güya duygular ile cezalandırılır demiştik (bkz ID, Superego, Ego ve Reel Ben) Peki tam tersini yapar ve IDyi yani isteklerini dinlemezse ne olur? İşte bu nokta da Freud'un ortaya koyduğu Savunma Mekanizmaları ortaya çıkar Bu mekanizmaların başlıcaları: Bazı vakit istekler bastırılır bilinç altına sürüklenir Bu durumda birey Superego'nun cezasından kurtulmuş olur Mesela sevgilim ile cinsel ilişkiye girmek istememe karşın bunun büyük bir yasak olduğunu bildiğim için bu arzularımı bastırarak bilinç altıma iterim, bu nedenle bu arzulara sahip olduğum için utanç duymaktan, kendimi kötü biri olarak görmekten kurtulmuş olurum Diğer bir usul ise red etmektir Hakiki hayatta olan bir olayı geri çevirmek yada görmemektir Mesela diyelim sevgilim bana bedel bir insan yok, beni dövüyor, aşağılıyor hatta beni diğer insanlarla aldatıyor Olağan şartlarda bu insanın yanlış bir karar olduğunu kabul edip Superegomun bana vereceği cezayı (kusur yapmış olmanın getireceği suçluluk duygusu ve utancı) kabul etmem gerekirken, ben inatla bu insanla olmaya devam ederim Böylece Superego'mun cezasından kaçmış olurum Bir başka usul ise duygularımı başkalarının üzerine yansıtarak onları itham etmek, aşağılamak yada küçük görmektir genellikle bastırmış olduğum duygularımı karşımdaki insan yapıyormuş gibi algılarım Kızgınlığımı bastırırım ve karşımdaki insanı kavgalı olarak nitelerim, bu nedenle kendi kızgınlık duygumu dıştan atmış ve kendimi rahatlatmış olurum Bir çoğunuz zaman zaman bir arkadaşınızın size karşın bir itham yaptığında bunun doğrusu onun karakterinde var olan bir sorun olduğunu düşünmüşsünüzdür Bir başka usul transform etmektir Birey kendi duygularını bütün tersi şekilde algılar Mesela aşkın nefret edilen şey olarak yaşanması gibi Böylece aşık olduğunu kabul edip Superegonun yükleyeceği utanç, zayıflık yada umutsuzluk duygularından kurtulmuş olur Aynı ortamda bulunan, uzun süredir dost olan, yada bir sebeple aralarında şehvetli bir bağ olmaması gerektiğine inan kişiler bu şekilde karşısındaki kişiye reel duygularının bütün tersini hissederek kendilerini güvenli olmayan bir durumdan kurtarırlar Öteki bir yöntem zinde olan ile kendisini birleştirmektir Diyelim ki patronum epeyce enerjik, büyük yada fazla hürmet uyandıran bir insan Onunla birlikte almak benim kendi zayıflığım ile yüzleşmeme niçin olacaktır ve Superegomun bana saldırmasına yol açacaktır Oysa kendimi bu insan ile birleştirip onun gücünü kendimin gibi hissedebilirim Örneğin şirkette patronumun gücünü kullanarak öteki insanlara kuvvetsiz, minik, yetersiz, kabiliyetsiz millet gibi muamele etmek gibi Böylece kendimde hissettiğim tüm kötü duyguları başkalarına yansıtıp adeta onlar başarısız, kuvvetsiz ve beceriksiz gibi düşünürüm ve kendimi kötü hissetmekten kurtulurum Başka bir yöntem yön değiştirmektir Bu durumda dışardan gelen bir tehlikeye karşısında hissettiğim duyguları başka bir insana yönlendiririm Mesela patronum bana fena davranırsa ona duygularımı açıkça söyleyemem, çünkü bu benim işten kovulmama yol açabilir Bu durumda en yakınımdakilere, dostlarıma, eşime yada çocuklarıma öfkemi ve kızgınlığımı kusarım Onların beni tolere edeceğini bilirim ve ayrıca superegomun sen ne ürkek, işe haylaz birisindiyerek beni cezalandırmasından kurtulmuş olurum neticede savunma mekanizmalarının nedeni algıda şansın dönmesi yaparak kişinin kendisini dağıtılmış negatif duygulardan, huzursuzluktan, utanç ve suçluluk duygusundan kurtarmasıdır Algıladıkları iç duygular olabilir (istekleri ve hissettikleri) yada dış etkenler olabilir (diğer insanların düşünceleri yada dünya ve yaşam ile ilgili gerçekler) Savunma mekanizmaları iradeniz ile yada bilinçli olarak düzeltebileceğiniz olgular değildir, bunlar sizin içinizde duyduğunuz bazı eksikliklerin, yeterince olgunlaşmamış yada tamamlanmamış yapıların ve duyguların ortaya çıkış şeklidir Bu yazıda amacım savunma mekanizmalarının fena olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini bildirmek yok aksine adi olduğunu belirtmektir Çevrenizde bu tür davranışları gördüğünüzde insanların doğrusu kendilerini korumaya çalıştığını ve size zarar vermeye çalışmadığını farketmenizi hatırlatmaktır id Hepimiz zaman zaman savunma mekanizmalarının ardına saklanırız, fakat bunlar içimizde bazı problemler yaşadığımızın göstergesi olarak algılanmalıdır Bu sorununuzu bulabilmenin ve çözebilmenin yollarından bir tanesine terapiste gitmek ve psikoanaliz yapmaktır Fakat birey kendi çabası ile de sorununun kökenine inmeyi başarabilir ve kendi çözümlerini üretebilir Tüm yapmanız gereken tarafsız olarak problemin kaynağını sorgulamayı başarmaktır Bu konuda ihtiyatlı ve akılcı bulduğunuz arkadaşlarınızın da yardımını alabilirsiniz Unutmayın ruhunuzun derinliklerine inmek bir yolculuktur ve bir iki günde başarılacak bir konu değildir Uzun zaman ve çaba gerektirir fakat sonucunda kişinin olgunlaşmasını ve büyümesini sağlar Kaynak: DonusumSokagi