Illetim Ruhsal Mi?
Tabip hekim dolaşırsınız en ahir bir tabip size “Senin sorunun psikolojik” der. İşte o anda sizin de başınıza takılır “Şimdi benim psikolojim bozuldu mu?” Ya da “Ben meczup miyim?”Diye merak edersiniz. Ruhsal kökenli rahatsızlıklar bizi dört biçimde tesirler;
-
Zihinsel (Örneğin;Rahatsız edici düşünceler) -
Davranışsal (Örneğin;Öfke yahut tahammülsüzlük) -
Algısal Örneğin;Kendini bu yerküreye ilişkin hissetmeme) -
Fizikî (Örneğin ağrılar, kaşıntı, kabızlık)
Hangi rahatsızlık olursa olsun teşhis konulmadan tedaviye başlanmaz. Fakat gayri branşlardan farklı olarak hiçbir hasta da kendisine ruhsal bir marazın teşhisi konulmasından hoşlanmaz. Milletlerarası seviyede kullanılan ölçekler arasında yüzlerce ruhsal marazlar tarifi yapılmıştır ve bunlar arasında en yaygın görülenleri depresyon, bağımlılıklar, anksiyete, unsur bağımlılıkları, endişe halleri, cinsî sorunlardır.
Kim Bağımlı Olduğunu Bilmek Velev ki?
Hasta illeti özdeşleştirilmekten hoşlanmaz. Alkol yere alkolik, husus kullanana husus bağımlısı derseniz kimse kendini alkolik yahut husus bağımlısı olarak görmeyecektir. Biz de bu türlü bir ilişkilendirme yapmayız. Örneğin alkolden vazgeçemiyor, gereksiniminden ziyade kalori alıyor deriz.
250’den Ziyade Ruhsal Rahatsızlık Vardır
Bu rahatsızlıkları 10 katagoride topluyoruz. Her biri hakkında münferit bir makale yazarak hususla ilgili merak etteğiniz temel malumatları öğrenebilirsiniz.
-
Korku Bozukluğu ( Gelecek derdi, daima tasa hali, fobiler) -
Cinsî Meseleler ((Erken boşalmak, orgazm olamamak, sertleşme sorunu, cinsî soğukluk) -
Uyku Bozuklukları ( Çokça koordinasyona, uyuyamama, uyurgezerlik, derin uyuyamamak) -
Unsur Bağımlılıkları (Uyuşturucu, alkol, baş bulucu ilaçlar) -
Çocuklarda Görülen Ruhsal Rahatsızlıklar (Aşırı öfke, dikkat dağınıklığı, uyumsuzluk) -
Kişilik Bozuklukları ve Ruhsal Rahatsızlıkları ( takıntılar, bağımlı kişilik, narsist, borderline) -
Psikotik (Hezeyan) Rahatsızlıklar ( Şizofrenler, paranoya) -
Nörobilişsel Ruhsal Rahatsızlıklar (Alzheimer, Parkinson) -
Yeme Bozuklukları ( Yediklerini kusma, haddinden fazla yeme, anlaşılan şeyleri yiyememe) -
His Durum Bozuklukları (Manik depresyon, bipolar bozukluk, depresyon, ölçüsüz üzüntü)
Hastanın şikayetleri dinlenerek münasip teşhis konulur. Bana gelen hastaların büyük bir kısmı evvel öteki branştan bir mütehassısa gitmiş ve pek çok tetkikini yaptırmış olarak gelir. Bir yandan bilmek velev, “Gerçekten bu rahatsızlıklarım ruhsal mi? Bunları yaşamaktan psikolojim bozuldu” der.
Ruhsal illetlerin sınıflandırılması Amerika ve Kanada’da kullanılan DSM Amerikan Psikiyatri Derneği tarafından yapılmıştır. Bu güne kadar 250 hastalık sınıflandırılmış olup bu sınıflandırma güncellenerek geliştirilmektedir.
Bu metnin telif hakkı Adil Maviş’e aittir. Kaynak gösterilerek yayınlanabilir. Makaledeki haberlere dayanarak rastgele bir teşhis ve tedavi uygulanamaz. Adil Maviş kendi geliştirdiği ve kişinin içsel dinamiklerini en üst seviyede kullanılabilmesine dayalı koçluk ve ferdî danışmanlık hizmeti vermektedir. Bu bağlamda alacağınız hizmet teşhis ve tedavi kapsamında değildir.