Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Psikolojik İlkyardım

Psikolojik İlkyardım
0
56

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Psikolojik İlkyardım Kriz nedir? Slaikeu krizi bireyin daha önce karşılaştığı durumlarla baş etmede başarılı olduğu problem çözme becerilerinin bundan böyle etkili olmadığı geçici bir organizasyonsuzluk, kötülük durumu olarak tanımlar Yaşama düşen bir bomba gibi de tanımlanabilecek kriz durumunda kişi çok tez içten bir şey yerine getirmek gerektiğini hissetmesine rağmen ne yapacağını bilememe durumu yaşar Diğer bir açıklama ile de var olan dengenin bozulduğu durumdur Denge ne değin şiddetli bozulursa yeni dengenin kurulması yani krizin atlatılması da o oranda uzun olur Herkesin bir gün bir yerde yaşayacağı kriz durumunda birincil saatler ve ilk birkaç gün en güç zamandır Temel maksat vakit galip gelmek ve yaşamsal tehlikenin ortadan kaldırılmasıdır Kriz yaşanırken bilinmesi veveya uyarı edilmesi gereken bir durum her şeyin olağandışı olağandışı ortamda normal olma ve davranma beklentisinin bir haksızlık olduğudur Gelişimsel ve durumsal olarak iki genel kategoride düşünülebilecek krizin yukarıda bahşedilen bilgiler ışığında yalnızca olumsuzluk içerdiğini düşünmemek gerekir Krizin iki yüzü vardır; fena yüzü ve iyi yüzü Yalnız iyi yüzü görebilmek basit ve alışılmış olmadığı için bir çabayı gerektirir Psikolojik ilkyardım kriz sürecinde atılması gereken ilk adımdır Psikolojik ilkyardım, uzun vakit içeren, konusunda bilirkişi olan kişilerce sunulan ve amacın krizin psikolojik çözümünün sağlanması olan kriz terapisinden farklıdır Psikolojik ilkyardım hemen sunulmalıdır ve krizde olan kişi ile birincil temasa geçen kadar yapılmalıdır Dolayısı ile öbür kaynaklar kadar sağlanabilir Vakit açısında kısa sürelidir (süre sınırlıdırdksaat) Psikolojik İlkyardımın Üç esas amacı vardır: 1 Destek, 2 Hayati tehlikenin ortadan kaldırılması, 3 Yardım kaynakları ile ilişkinin kurulması Bir anlamda niyet birincil adımın atılmasının sağlamaktır Psikolojik ilkyardımın 5 evresi vardır Bu evreler ve her evrenin amacı, psikolojik ilkyardımı veren kişinin davranışları ile doğrularyanlışlar şunlardır: I Evre: Psikolojik ilişki belirlemek Niyet: · Duyulduğunun anlaşıldığının desteklendiğinin hissettirilmesi · Hissi yoğunluğun azaltılması · Problem çözme becerilerinin bitmiş canlandırılması Takviye Edenin Davranışları: · Konuşmayı karşılamakağırlama id · Şart ve duyguların dinlenmesi · Koşul ve duyguların anlaşıldığının iletilmesi · İlgilenildiğinin iletilmesi · Fiziksel bağlantı · Uygun ağırbaşlı şekilde kontrolün sağlanması Doğrular: · Özenle kulak vermek · Anlaşıldığınınkabul edildiğinin belirtilmesi Yanlışlar: · Diğer hikayenin (kendi hikayemiz) anlatılması · Şart veya duygunun gözardı edilmesi · Yargılamaktaraf yakalamak II Safha: Problemin boyutlarının araştırılması Kasıt: · Acele olan olmayan gereksinimlerim saptanması Destek Edenin Davranışları: · Araştırma: Yakın geçmiş Tetikleyici olay, Kriz öncesi temel işleyiş Bugün Temel işleyiş, Bireysel kaynaklar, Sosyal kaynaklar, Yaşamsal risk Yakın gelecek Verilmesi gereken kararlar (bugün, bu gece ) Doğrular: · Açık uçlu soru sormaksomuta indirgeme, · Hayati tehlikenin değerlendirilmesi Yanlışlar: · Kapalı uçlu sorulara inanmak, · Soyutta kalmayı benimsemek, · Tehlike işaretlerini gömemezlikten varmak III Safha: Mümkün çözümlerin araştırılması Hedef: · Acele olan olmayan gereksinimlere yönelik çözümlerin belirlenmesi Destek Edenin Davranışları: · Bu belli başlı kadar yapılanlarının sorulması, · Yapılabileceklerin araştırılması, · Alternatiflerin sunulması, · Yeni tavır yeni tanım dış yardım çevre değişikliği Doğrular: · Öbür görüşlerin toplanmasını teşvik etmek, · Öncelikleri saptamak, · Engellerle doğrudan uğraş etmek Yanlışlar: · Sınırlı görünüm ile kanaat etmek · Engellerin araştırılmaması · Karmakarışık gereksinimlere müsamaha göstermek IV Aşama: Maddi adımların atılmasına yardım etmek Hedef: · Ivedi gereksinimlere ivedi çözümler göstermek Yardım Edenin Davranışları: Hayati tehlikenin önlenmesi Birey kendi davranışlarını yönlendirebilecek güçte ise: Destekleyici yaklaşım (davranışa yönelik uzlaşma iki tarat arasında dinlemektenyönlendirmeye kadar uzanabilir) Birey kendi davranışlarını yönlendirebilecek güçte değilse: Yönlendirici teşebbüs (davranışa yönelik uzlaşma aile ve diğer yardım kaynaklarını içerebilir kaynakları harekete geçirmekten kontrole dek uzanabilir) Doğrular: · Peyderpey ileri gitmek · Kısa dönemli amaçlar meydana getirmek · Gerektiğinde yönlendirici edinmek Yanlışlar: · Her şeyi aniden çözme girişimi · Bağlayıcı uzun vadeli amaçlar devretmek · Gerektiğinde sorumluluktan kaçınmak · Utangaç olmak V Aşama: İzleme Gaye: · Psikolojik ilkyardımın 3 amacına ulaşıldığından emin elde etmek · Acil olmayan hedeflere yönelmek (ivedi hedeflere ulaşıldı ve kaynaklarla ilişkiler kuruldu ise burada durulur, eğer durum tersi ise problemin çalışıldığı ikinci evreye dönülür) Destek Edenin Davranışları: Betimsel bilgilerin net olması Olası izleme yollarının aranması Her Yerde görüşmenin planlanması Doğrular: İzleme için anlaşmanın yapılması Yapılanların değerlendirmesini gerçekleştirmek Yanlışlar: · Detayları havada bırakmak bunları kişinin kendisinin yapacağını sanmak · Değerlendirmeyi başkasına bırakmak  

858,496Konular
981,719Mesajlar
29,787Kullanıcılar
noeltollenSon üye
Üst Alt