Besinler ve his durum ortasındaki bağ yıllardır araştırılan karmaşık bir mevzudur. Kişinin içinde bulunduğu his durum tükettiği besinleri belirlediği üzere tüketilen besinler de his durum üzerinde tesire sahiptir. Son vakitlerde yapılan araştırmalarda şahısların gerilimli vakitlerde yeme sistemlerinin değiştiği sonucu ile bu karşılıklı bağlantıyı desteklemektedir.
Son vakitlerde sıklıkla kullandığımız ‘stres azaltan yiyecekler (Comfort food)’ sözü ; olumsuz hislerimizi azalttığını ve olumlu hislerimizi arttırdığını kabul ettiğimiz yiyecekleri oluşturmaktadır. Gerilim azaltan besinlerin tüketilmesi yaşanan duygusal gerilime bir reaksiyon olarak kabul edilir. Gerilim azaltan yiyecekler kültürlere göre farklılaşmakla birlikte çoklukla karbonhidrat oranları yüksek; hazırlaması kolay, pratik besinlerdir.
Gerilim durumunda, kişinin rahatlamasını hızlandıracak besinler aradığı bilinen bir gerçektir. Lakin bunun bir kısır döngüye neden olabileceği unutulmamalıdır. Karbonhidrat değeri yüksek besinler adrenalin yahut ekseriyetle ‘stres hormonu’ olarak isimlendirilen epinefrin hormonunda dalgalanmalara yol açabileceği bilinmelidir.
Gerilim ve olumsuz his duruma karşı bireyi daha dirençli hale getiren besinler olduğu da bilinmektedir. Günlük meyve-sebze tüketimi ile olumlu ruh halinin yüksek olması ortasında güçlü bir ilişki olduğu araştırmacılar tarafından tespit edilmiştir. Ayva, mürver, semizotu, hindiba, marul üzere besinlerin bireyin sakinleşmesi, his durumunu düzenlemesi üzerinde tesiri olduğu söylenmektedir.
Tam tahıl kümesi, işlenmemiş et, zerzevat, meyve üzere besinleri tüketen şahıslarda bipolar bozukluk, anksiyete yahut depresyon tanısı sağlıklı besin tüketimi az olan şahıslara nazaran daha az konulmaktadır.
Serotonin teorisi besinlerin his durumumuzu nasıl etkilediğine açıklık getirmektedir. Serotonin; istiridye, salyangoz, ahtapot, kalamar, muz, ananas, erik, fındık, süt, hindi, ıspanak,yumurta, kaju fıstığı, ceviz, fıstık, badem üzere kabuklu yemişlerde; susam, kabak çekirdeği ve ayçiçeği üzere çekirdeklerde; soya fasulyesi, buğday, pirinç ve mısır üzere besinlerde bulunan önemli bir nörotransmiterdir. Uyku, iştah ve dürtü kontrolünün düzenlenmesine yardımcı olur ve yükselen serotonin düzeyi, his durumun güzel olması ile ilişkilidir.
Buna karşı olarak şeker içeren içecekler, rafine besinler, kızartılan besinler, işlenmiş et, rafine tahıllar ve yağ oranı yüksek süt ürünleri, bisküvi, meze ve hamur işi tüketimini kapsayan sağlıksız beslenme alışkanlıklarının artan depresyon riski ile ilişkili olduğu gösterilmektedir.