Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Psikolojiyi Olumlu ve Olumsuz Etkileyen Besinler

Psikolojiyi Olumlu ve Olumsuz Etkileyen Besinler
0
53

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
3
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
139


Besinler ve his durum ortasındaki bağ yıllardır araştırılan karmaşık bir mevzudur. Kişinin içinde bulunduğu his durum tükettiği besinleri belirlediği üzere tüketilen besinler de his durum üzerinde tesire sahiptir. Son vakitlerde yapılan araştırmalarda şahısların gerilimli vakitlerde yeme sistemlerinin değiştiği sonucu ile bu karşılıklı bağlantıyı desteklemektedir.

Son vakitlerde sıklıkla kullandığımız ‘stres azaltan yiyecekler (Comfort food)’ sözü ; olumsuz hislerimizi azalttığını ve olumlu hislerimizi arttırdığını kabul ettiğimiz yiyecekleri oluşturmaktadır. Gerilim azaltan besinlerin tüketilmesi yaşanan duygusal gerilime bir reaksiyon olarak kabul edilir. Gerilim azaltan yiyecekler kültürlere göre farklılaşmakla birlikte çoklukla karbonhidrat oranları yüksek; hazırlaması kolay, pratik besinlerdir.

Gerilim durumunda, kişinin rahatlamasını hızlandıracak besinler aradığı bilinen bir gerçektir. Lakin bunun bir kısır döngüye neden olabileceği unutulmamalıdır. Karbonhidrat değeri yüksek besinler adrenalin yahut ekseriyetle ‘stres hormonu’ olarak isimlendirilen epinefrin hormonunda dalgalanmalara yol açabileceği bilinmelidir.

Gerilim ve olumsuz his duruma karşı bireyi daha dirençli hale getiren besinler olduğu da bilinmektedir. Günlük meyve-sebze tüketimi ile olumlu ruh halinin yüksek olması ortasında güçlü bir ilişki olduğu araştırmacılar tarafından tespit edilmiştir. Ayva, mürver, semizotu, hindiba, marul üzere besinlerin bireyin sakinleşmesi, his durumunu düzenlemesi üzerinde tesiri olduğu söylenmektedir.

Tam tahıl kümesi, işlenmemiş et, zerzevat, meyve üzere besinleri tüketen şahıslarda bipolar bozukluk, anksiyete yahut depresyon tanısı sağlıklı besin tüketimi az olan şahıslara nazaran daha az konulmaktadır.

Serotonin teorisi besinlerin his durumumuzu nasıl etkilediğine açıklık getirmektedir. Serotonin; istiridye, salyangoz, ahtapot, kalamar, muz, ananas, erik, fındık, süt, hindi, ıspanak,yumurta, kaju fıstığı, ceviz, fıstık, badem üzere kabuklu yemişlerde; susam, kabak çekirdeği ve ayçiçeği üzere çekirdeklerde; soya fasulyesi, buğday, pirinç ve mısır üzere besinlerde bulunan önemli bir nörotransmiterdir. Uyku, iştah ve dürtü kontrolünün düzenlenmesine yardımcı olur ve yükselen serotonin düzeyi, his durumun güzel olması ile ilişkilidir.

Buna karşı olarak şeker içeren içecekler, rafine besinler, kızartılan besinler, işlenmiş et, rafine tahıllar ve yağ oranı yüksek süt ürünleri, bisküvi, meze ve hamur işi tüketimini kapsayan sağlıksız beslenme alışkanlıklarının artan depresyon riski ile ilişkili olduğu gösterilmektedir.


 

Similar threads

Besinler ve duygu durum arasındaki ilişki yıllardır araştırılan karmaşık bir konudur. Kişinin içinde bulunduğu duygu durum tükettiği besinleri belirlediği gibi tüketilen besinler de duygu durum üzerinde etkiye sahiptir. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda kişilerin stresli zamanlarda yeme...
Cevaplar
0
Görüntüleme
50
Bugün ikinci beyin olarak bilinen bağırsaklarımızda memnun hissetmemizi sağlayan serotonin hormonunun yaklaşık neredeyse % 95’ inin salgılanması tesadüf olmasa gerek. Beslenme; nörotransmitter sentezi, duyusal ve gerilim kaynaklı hastalıklar ile ağrı algısını modüle eden bağırsak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
57
Stresin beslenme üzerinde büyük etkisi vardır. Stresli durumlarda salgılanan hormonlardan biri kortizoldür. Stresli bir durum söz konusu olduğunda kortizol hormonu savaş ya da kaç tepkisine yardımcı olmak için yağ hücrelerinin içindeki yakıtı bırakmasına neden olur. Böylece her iki tepkinin de...
Cevaplar
0
Görüntüleme
104
Hayatın akışı içinde çoğumuz daima yorgun ve stresliyiz. Bilhassa örtük iş ortamlarında çalışanlar için bu durum neredeyse doğal ömrün bir modülü haline geldi. Ama vücut bu durumu doğal olarak kabul edemez ve salgıladığı hormonlarla kalp başta olmak üzere, sindirim sistemini olumsuz etkileyerek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
139
Sıhhatsiz ve fazla yeme alışkanlığımız sonucu yalnızca fazla kilolar olmaz. Yediğimiz yiyecekler mide, bağırsak, safra kesesi rahatsızlıklarına neden olur; tansiyon ve kalp hastalıkları, diyabet riskini arttırır ve daha birçok rahatsızlığa davetiye çıkartır. Pekala bunları bildiğimiz halde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
68
858,475Konular
981,251Mesajlar
29,551Kullanıcılar
Üst Alt