elektronikci
FD Üye
Murat Ağırel'in köşe yazısından alıntı
Putin, gizlice Türkiye'ye mi geldi?
Her gazeteci üzere yurt dışındaki gelişmeleri de yakından takip etmeye çalışıyorum. Bu mevzuda uzman meslek büyüklerim ile de vakit zaman sohbet ediyorum.
Tekrar dış siyasetin konuşulduğu bir ortamda husus Rusya, Suriye ve Mısır'a geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın Rus doğal gazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakledecek Türk Akım doğal gaz boru sınırının açılışı münasebetiyle 8 Ocak'ta İstanbul'a gelen Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin görüşmesini konuştuk.
Tam bu sırada Putin hakkında çok farklı bir bilgiyi öğrendim.
Putin, 8 Ocak resmi ziyaretinden evvel Suriye'ye ziyaret gerçekleştirdi. Emevi Mescidinden de fotoğraflar servis edilmişti.
Fakat Suriye ziyaretinden evvel Türkiye'ye geldiği argümanını duydum.
Yani 5-6 Ocak tarihlerinde İstanbul'a gelmiş ve İstinye'de bir iş adamı ile baş başa görüşmüş.
Bunu duyunca gazeteci refleksi ile sorular sormaya başladım tabi...
Bilinmeyen mi?
Kimle görüştü?
Görüşmede kimler vardı?
Görüştüğü ismi ısrarım sonucunda öğrendim…
O isim Cavit Çağlar.
Eski Bursa Milletvekili ve eski Devlet Bakanlarımızdan...
Çağlar, Nergis Holding'in, Bursa'da yayın yapan Olay TV ve Olay Medya Kümesi bünyesinde yayın yapan Olay Gazetesi ve 90.5 Olay FM radyolarının da sahibidir.
Cavit Çağlar'a, 2017 yılı Ulusal Birlik Günü'nde Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin tarafından dostluk nişanı da verilmişti.
Daha öncesinde Türk-Rus ilgileri bir Rus SU-24 uçağının Türk F-16'ları tarafından 24 Kasım 2015'te Suriye hududunu ihlal etmesinin akabinde düşürülmesiyle tabana vurmuştu. Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizinin tahlilinde değerli rolünün olduğu Murat Ehil tarafından kaleme alınmıştı.
Ehil yazısında, "Çağlar hem siyasetçi, hem işadamı olarak geçmişte devletin zımnî operasyonlarında misyon almıştı. Örneğin PKK önderi Abdullah Öcalan'ı CIA ile ortak operasyonla teslim almak üzere Kenya'ya giden MİT grubunu taşıyan uçak, Çağlar'ın özel uçağı olmuştu. Türkiye'nin Haydar Aliyev'e Nahçıvan daha sonra Bakü'de iken aktardığı yardımlarda Çağlar'ın rolü olmuştu. Evet, 2000'lerde mali problemler nedeniyle yargılanmış, güç durumda kalmıştı lakin devlet işlerinde sağlam bir kişiydi" diye bahsetmişti.
Cavit Çağlar'a kelam konusu tez ile ilgili ulaştım. Kısa periyodik konuşmadan sonra sordum...
Vladimir Putin, Suriye'ye gitmeden evvel sizinle baş başa bir görüşme gerçekleştirdi mi?
Toplantıda neler konuşuldu?
Diğer kimse var mıydı?
Sayın Çağlar, "Bu bilgiyi ne yalanlarım ne de doğrularım. Devamlı devletimin yanında oldum. Ulusal menfaatlerimiz neyi gerektirirse onu yaparım. Bu mevzuda da konuşmayacağım" dedi.
Sonraki gün tekrar aradım ve yeniden sohbet ettik. Kendisinin anılarının yer alacağı Hulusi Turgut tarafından kaleme alınan bir kitabın, Mart ayında çıkacağını da öğrendim. Tıpkı mevzuyu tekrar sordum.
Şunları söyledi:
"Putin ile 28 yıllık dostluğum var. Bir arkadaş kümemiz var. Moskova'ya sık sık giderim. Ne yalanlarım ne doğrularım. Bu mevzularda konuşmak istemiyorum. Ben devletin bana gereksinimi olduğu her yerde sürekli hizmetindeyim."
Aslında ben karşılığımı aldım.
Cavit Çağlar'ın devlet ismine yaptığı birçok işi biliyorum. Toplantının detaylarını yakın vakitte mı yoksa anılarının içinde mi öğreneceğiz, göreceğiz.
Kaynak Yeniçağ