nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Urfa ’ya ait en hoş doğu yemeklerinden biri olan Beli Kıvrık, özel misafirlere yapılan ya da özel günlerde ikram edilen müthiş bir lezzet Bulgur ile yapılan Cacıklı Köfte de Malatya ’nın özenli sofralarında sunulan fazla özel bir lezzet
BELİ KIVRIK* (URFA)
Malzemeler
3 adet uzun patlıcan
23 adet dometes
6 adet yeşil biber
360 gr yağlı kıyma
1 tane büyük soğan
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Başlangıçta patlıcanları dibine değin gelmeyecek şekilde enine şeritler halinde kesin Yeşilbiberleri ve soğanı ince ince kıyın Domates hariç tüm malzemeleri kıyma ile birlikte iyice yoğurun
Hazırlanan köfte harcını patlıcanların enine kesilen aralarına doldurup genişçe bir tencereye dizin Domatesleri patlıcanların yanına ayarlamak için ikiye bölerek hazırlayın Yemeği pişireceğiniz vahşi bir kaç kaşık su koyup ocağın üzerine yerleştirin Kaynamaya başlayınca altını kısıp patlıcanlar yumuşayana dek ağzı kapalı pişirin
Patlıcanlar suyunu saldıktan sonra mutlaka yeniden çekmesini bekleyin Piştiğinde suyu adeta tekrar olur Suyunu çekmesi için malzeme yumuşadıktan daha sonra bir zaman ağzı açık pişirin
Anekdot: Patlıcanların acısını almak için kaynayan tuz suda birkaç dakika bekletin, soğuyunca yemeğinizi yapmaya başlayın
Cacıklı Köfte (Malatya)
Malzemeler
2 su bardağı ince bulgur
300 gr taze yıkanmış ıspanak
3 yemek yemek kaşığı kadar un
2 su bardağı değin sıcak su
Yarım kg yoğurt
3 diş sarımsak
1 Adet kuru soğan
3 yemek yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı nane
1 yumurta akı
Pul biber
Tuz
Hazırlanışı:
Ilk Olarak ince bulgurunuzu derin bir vahşi alıp, üstüne sıcak suyu ekleyip, kapağını kapatın Bulgurlar yumuşayınca içine soğanı ince ince rendeleyin, sarımsakları ezip ekleyin
sonradan içine un, tuz, nane ve yumurta akını da ekleyip, yoğurmaya başlayın sonra kıvamını bulan bu köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizle yuvarlayıp bir kenara ayırın Daha sonrasında derin bir tencereye su koyup, tuz atın ve kaynamasını bekleyin Hazırlayıp bir kenara ayırdığımız bulgur köftelerini kaynayan suya atıp haşlayın Köfteler pişince süzgeç yardımıyla alıp, servis tabağına aktarın
Margarini bir tavada eritip, içine pul biber katın ve kızartın Bambaşka bir kap içinde tuzlu yoğurt ve haşlanmış ıspanağımızı harmanlayın Harmanlanan harcın içine köftelerin yarısını ilave edip baştan karıştırın
Servis kabına alıp kalan bulgur köftelerini üstüne serpiştirin Farklı bir tavada nane, pul biber ve tereyağı ile sos hazırlayıp üstüne gezdirin ve servis yapın
Malatya ’nın Cacıklı Köftesi ve Urfa ’nın özel yemeklerinden Beli Kıvrık, iftar sofralarınıza gelsin
BELİ KIVRIK* (URFA)
Malzemeler
3 adet uzun patlıcan
23 adet dometes
6 adet yeşil biber
360 gr yağlı kıyma
1 tane büyük soğan
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Başlangıçta patlıcanları dibine değin gelmeyecek şekilde enine şeritler halinde kesin Yeşilbiberleri ve soğanı ince ince kıyın Domates hariç tüm malzemeleri kıyma ile birlikte iyice yoğurun
Hazırlanan köfte harcını patlıcanların enine kesilen aralarına doldurup genişçe bir tencereye dizin Domatesleri patlıcanların yanına ayarlamak için ikiye bölerek hazırlayın Yemeği pişireceğiniz vahşi bir kaç kaşık su koyup ocağın üzerine yerleştirin Kaynamaya başlayınca altını kısıp patlıcanlar yumuşayana dek ağzı kapalı pişirin
Patlıcanlar suyunu saldıktan sonra mutlaka yeniden çekmesini bekleyin Piştiğinde suyu adeta tekrar olur Suyunu çekmesi için malzeme yumuşadıktan daha sonra bir zaman ağzı açık pişirin
Anekdot: Patlıcanların acısını almak için kaynayan tuz suda birkaç dakika bekletin, soğuyunca yemeğinizi yapmaya başlayın
Cacıklı Köfte (Malatya)
Malzemeler
2 su bardağı ince bulgur
300 gr taze yıkanmış ıspanak
3 yemek yemek kaşığı kadar un
2 su bardağı değin sıcak su
Yarım kg yoğurt
3 diş sarımsak
1 Adet kuru soğan
3 yemek yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı nane
1 yumurta akı
Pul biber
Tuz
Hazırlanışı:
Ilk Olarak ince bulgurunuzu derin bir vahşi alıp, üstüne sıcak suyu ekleyip, kapağını kapatın Bulgurlar yumuşayınca içine soğanı ince ince rendeleyin, sarımsakları ezip ekleyin
sonradan içine un, tuz, nane ve yumurta akını da ekleyip, yoğurmaya başlayın sonra kıvamını bulan bu köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizle yuvarlayıp bir kenara ayırın Daha sonrasında derin bir tencereye su koyup, tuz atın ve kaynamasını bekleyin Hazırlayıp bir kenara ayırdığımız bulgur köftelerini kaynayan suya atıp haşlayın Köfteler pişince süzgeç yardımıyla alıp, servis tabağına aktarın
Margarini bir tavada eritip, içine pul biber katın ve kızartın Bambaşka bir kap içinde tuzlu yoğurt ve haşlanmış ıspanağımızı harmanlayın Harmanlanan harcın içine köftelerin yarısını ilave edip baştan karıştırın
Servis kabına alıp kalan bulgur köftelerini üstüne serpiştirin Farklı bir tavada nane, pul biber ve tereyağı ile sos hazırlayıp üstüne gezdirin ve servis yapın
Malatya ’nın Cacıklı Köftesi ve Urfa ’nın özel yemeklerinden Beli Kıvrık, iftar sofralarınıza gelsin