Toplumsal hayatımızda değerli bir yan oluşum eden Ramazan ayında oruç tutulmakta ve bununla birlikte bireylerin günlük yaşantılarında kıymetli değişiklikler olmaktadır. Bilhassa uzun yaz günlerine denk gelen bu vakitlerde bireylerin daha ziyade dikkatli olması gerekmektedir. Likit kaybını önlemek için bilhassa su tüketimine dikkat edilmeli yavaş yavaş ve sindirerek içilmelidir. Tek oturuşta bütün sürahiyi içmek çok gerçek bir davranış olmamakla bir arada aralıklarla yavaş yavaş içilen su kadar yararlı ve vücutta kalıcı olmayacaktır. Akıllardaki en büyük soru Ramazan'da nasıl beslenilmesi gerektiğidir. Sağlıklı bir biçimde Ramazan Ayını geçirmek için unsurlar halinde neler yapılabileceğini inceleyelim...
Öncelikle iftar öncesi alışverişlerine dikkat!! Mümkünse daha erken saatlerde çok çokça açlık hissetmediğiniz devirlerde alışverişe çıkmalı alınacakların listesini iftar sonrası hazırlayarak listeye mütenasip besinler almalı çokça alımlardan kaçınmalısınız.Gün içerisinde tatlı isteğinin olması pek sıradan gelgelelim iftardan sonra bu istek büyük bir orantıda ortadan kalkacaktır o nedenle tatlı alımından da uzak durmanız yahut iftar için sütlü tatlı yapmanız daha gerçek olacaktır. Çokça şekerli besin tüketimi sonraki gün sizi ziyadesiyle susatacaktır bunu unutmayalım. İftar yemeklerinin prodüksiyonunda çoka kaçmamaya ihtimam gösterirseniz çokça tüketimden de kaçınmış olursunuz..
İftarda orucunuzu açtıktan sonra 1 kase çorbayı içip 10-15 dk kadar beklemeniz en hakikat davranış olacaktır. Böylelikle çokça yemenin önüne geçmiş olacaksınız ve sindirime hengam tanımış olacaksınız bu sayede vücudu çok yormamış olacaksınız.. Daha sonra ana yemeğe geçebilirsiniz.. Et yemekleri ızgara, haftada bir kaç kere balık, etli yahut etsiz zerzevat yemekleri, esmer ekmek, bulgur pilavı üzere tahıllar, kurubaklagiller bunun yanı sıra yoğurt, cacık yahut ayran üzere lif içeriği yüksek besinler tercih etmeniz hem daha kolay sindirim sağlayacak hemde tokluk hissinizi arttıracaktır. Pide iftarların vazgeçilmezi olmakla birlikte tüketimine dikkat edilmeli 1 yahut 2 parçayı geçmemesine ihtimam gösterilmelidir.Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi için kesinlikle tahıl kümesine sofranızda konum vermelisiniz.
Süt kümesi besinleri;yoğurt, ayran, cacık yahut sütü sofranızdan eksik etmeyin.
İftar sonrası yürüyüşe vakit ayırmak en sahih tercih olacaktır.
Tatlı gereksiniminizi gidermek için şerbetli tatlılara yüklenmektense sütlü yahut tatlandırıcı ile yapılmış tatlılara yönelmeniz daha münasebetli olacaktır. Bilhassa konut yağımı sütlü tatlıları tercih etmeniz şeker alımını azaltacağından daha yanlışsız bir seçenek olacaktır. Hergün tatlı yemekten kaçınmalı yalnızca haftada 1 yahut 2 kez tercih etmeli geri kalan günlerde mütenasip ölçülerde kuru meyvelerden yararlanmalısınız.
İftar ile sahur arasında kesinlikle bir ara öğün yapmalısınız. Burada tercihinizi meyve ve yoğurttan yana kullanmanız hem tatlı gereksiniminizi giderecek hem vitamin desteği sağlamış olacak hemde posa içeriği sayesinde bağırsak sisteminizi düzenlemiş olacaksınız böylelikle sistemsiz beslenmeden kaynaklanacak olan kabızlık derdini giderebilirsiniz.
Kesinlikle likit tüketimine dikkat etmeli bir anda içmek mahalline aralıklarla yavaş yavaş su içmelisiniz. Likit gereksiniminizin bir kısmını çorbalardan, cacıktan yahut şekersiz yapacağınız hoşaflardan karşılayabilirsiniz.
Ramazanda yapılan en büyük yanlışlardan biri sahura kalkmamaktır. Sahura kalkmamak daha çokça açlık atağı yaşamanıza ve metabolizmayı yavaşlatmanıza vücudu daha çokça zorlamanıza sebep olacaktır. Sahurda ağır yiyeceklerin tüketiminden sakınmalısınız..Sofranızda süt ve yumurtaya bilhassa yan vermeli bunun yanı sıra hafif lakin uzun mühlet tok tutmaya yardımcı olacak formda peynir, zeytin, tam tahıllı ekmek, söğüş salata, tam tahıl gevreklerinden de yararlanabilirsiniz. Bunun yanı sıra tokluk sağlayacak olan badem ve cevizden münasebetli ölçüde sahurda yahut ara öğün olarak tüketebilirsiniz.
Ramazan ayında kabızlık yaşamamak için kesinlikle bol posalı beslenmek gerekir. İftarda zerzevat ve salata tüketimine konum vermek, iftardan sonra tatlı yanına mevsim meyvelerini tercih etmek tahlil olabilir. Velev kayısı yahut erik kompostosu tüketerek hem likit alımı hem de posa alımı dengelenebilir. Münhasıran hareketsiz bireylerin iftardan sonra yapacağı kısa yürüyüşler hem kabızlığa hem de sindirim dertlerine âlâ gelir. Mahsusen uyku öncesi kafeinli içecekler tüketilmemelidir.
İftarda yedikleriniz kesinlikle yeterlice çiğnemeli bir anda bütün tabağı bitirmekten yahut sofradaki her şeyi yemeye çalışmaktan kaçınmalısınız.
İftar ve sahur arasındaki saatlerde beslenmenize değer vermeniz, oruç tuttuğunuz saatleri daha rahat geçirmenizi sağlar. Bu nedenle yağlı ve tuzlu besinleri asla tüketmeyin. Zira bu azıklar gün içinde daha çok susamanıza ve su tüketemediğimiz için de yüksek tansiyon ve ödem üzere sıhhat meselelerinin ortaya çıkmasına neden olur. Karbonhidrat açısından güçlü hamur tatlıları, kurabiyeler, yağlı hamur işleri boş kuvvet almanıza neden olur ve sizi kısa vadede acıktırır. İftar ve sahurda tuz içeriği yüksek olan turşu, salamura, şarküteri eserlerini; şeker nispeti ve kalorisi yüksek olan kurabiyeler, hamur tatlıları üzere besinlerden kesinlikle uzak durmanız daha gerçek olacaktır.
Öncelikle iftar öncesi alışverişlerine dikkat!! Mümkünse daha erken saatlerde çok çokça açlık hissetmediğiniz devirlerde alışverişe çıkmalı alınacakların listesini iftar sonrası hazırlayarak listeye mütenasip besinler almalı çokça alımlardan kaçınmalısınız.Gün içerisinde tatlı isteğinin olması pek sıradan gelgelelim iftardan sonra bu istek büyük bir orantıda ortadan kalkacaktır o nedenle tatlı alımından da uzak durmanız yahut iftar için sütlü tatlı yapmanız daha gerçek olacaktır. Çokça şekerli besin tüketimi sonraki gün sizi ziyadesiyle susatacaktır bunu unutmayalım. İftar yemeklerinin prodüksiyonunda çoka kaçmamaya ihtimam gösterirseniz çokça tüketimden de kaçınmış olursunuz..
İftarda orucunuzu açtıktan sonra 1 kase çorbayı içip 10-15 dk kadar beklemeniz en hakikat davranış olacaktır. Böylelikle çokça yemenin önüne geçmiş olacaksınız ve sindirime hengam tanımış olacaksınız bu sayede vücudu çok yormamış olacaksınız.. Daha sonra ana yemeğe geçebilirsiniz.. Et yemekleri ızgara, haftada bir kaç kere balık, etli yahut etsiz zerzevat yemekleri, esmer ekmek, bulgur pilavı üzere tahıllar, kurubaklagiller bunun yanı sıra yoğurt, cacık yahut ayran üzere lif içeriği yüksek besinler tercih etmeniz hem daha kolay sindirim sağlayacak hemde tokluk hissinizi arttıracaktır. Pide iftarların vazgeçilmezi olmakla birlikte tüketimine dikkat edilmeli 1 yahut 2 parçayı geçmemesine ihtimam gösterilmelidir.Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi için kesinlikle tahıl kümesine sofranızda konum vermelisiniz.
Süt kümesi besinleri;yoğurt, ayran, cacık yahut sütü sofranızdan eksik etmeyin.
İftar sonrası yürüyüşe vakit ayırmak en sahih tercih olacaktır.
Tatlı gereksiniminizi gidermek için şerbetli tatlılara yüklenmektense sütlü yahut tatlandırıcı ile yapılmış tatlılara yönelmeniz daha münasebetli olacaktır. Bilhassa konut yağımı sütlü tatlıları tercih etmeniz şeker alımını azaltacağından daha yanlışsız bir seçenek olacaktır. Hergün tatlı yemekten kaçınmalı yalnızca haftada 1 yahut 2 kez tercih etmeli geri kalan günlerde mütenasip ölçülerde kuru meyvelerden yararlanmalısınız.
İftar ile sahur arasında kesinlikle bir ara öğün yapmalısınız. Burada tercihinizi meyve ve yoğurttan yana kullanmanız hem tatlı gereksiniminizi giderecek hem vitamin desteği sağlamış olacak hemde posa içeriği sayesinde bağırsak sisteminizi düzenlemiş olacaksınız böylelikle sistemsiz beslenmeden kaynaklanacak olan kabızlık derdini giderebilirsiniz.
Kesinlikle likit tüketimine dikkat etmeli bir anda içmek mahalline aralıklarla yavaş yavaş su içmelisiniz. Likit gereksiniminizin bir kısmını çorbalardan, cacıktan yahut şekersiz yapacağınız hoşaflardan karşılayabilirsiniz.
Ramazanda yapılan en büyük yanlışlardan biri sahura kalkmamaktır. Sahura kalkmamak daha çokça açlık atağı yaşamanıza ve metabolizmayı yavaşlatmanıza vücudu daha çokça zorlamanıza sebep olacaktır. Sahurda ağır yiyeceklerin tüketiminden sakınmalısınız..Sofranızda süt ve yumurtaya bilhassa yan vermeli bunun yanı sıra hafif lakin uzun mühlet tok tutmaya yardımcı olacak formda peynir, zeytin, tam tahıllı ekmek, söğüş salata, tam tahıl gevreklerinden de yararlanabilirsiniz. Bunun yanı sıra tokluk sağlayacak olan badem ve cevizden münasebetli ölçüde sahurda yahut ara öğün olarak tüketebilirsiniz.
Ramazan ayında kabızlık yaşamamak için kesinlikle bol posalı beslenmek gerekir. İftarda zerzevat ve salata tüketimine konum vermek, iftardan sonra tatlı yanına mevsim meyvelerini tercih etmek tahlil olabilir. Velev kayısı yahut erik kompostosu tüketerek hem likit alımı hem de posa alımı dengelenebilir. Münhasıran hareketsiz bireylerin iftardan sonra yapacağı kısa yürüyüşler hem kabızlığa hem de sindirim dertlerine âlâ gelir. Mahsusen uyku öncesi kafeinli içecekler tüketilmemelidir.
İftarda yedikleriniz kesinlikle yeterlice çiğnemeli bir anda bütün tabağı bitirmekten yahut sofradaki her şeyi yemeye çalışmaktan kaçınmalısınız.
İftar ve sahur arasındaki saatlerde beslenmenize değer vermeniz, oruç tuttuğunuz saatleri daha rahat geçirmenizi sağlar. Bu nedenle yağlı ve tuzlu besinleri asla tüketmeyin. Zira bu azıklar gün içinde daha çok susamanıza ve su tüketemediğimiz için de yüksek tansiyon ve ödem üzere sıhhat meselelerinin ortaya çıkmasına neden olur. Karbonhidrat açısından güçlü hamur tatlıları, kurabiyeler, yağlı hamur işleri boş kuvvet almanıza neden olur ve sizi kısa vadede acıktırır. İftar ve sahurda tuz içeriği yüksek olan turşu, salamura, şarküteri eserlerini; şeker nispeti ve kalorisi yüksek olan kurabiyeler, hamur tatlıları üzere besinlerden kesinlikle uzak durmanız daha gerçek olacaktır.