Ramazan ayı toplumuzda kıymetli bir nokta oluşum eder. Gün içinde yemek yenilemediği için sahur ve iftar yemeklerine münferit bir itina gösterilir. Son kademe renkli, güçlü yemeklerle donatılan masalarda, hele de bütün gün aç kalmışken ruhsal
olarak bir çok yemeği tatmak, yemek isteriz. Lakin bütün gün hiç bir şey yememişken birdenbire birçok yemeği yemek midemizin istikrarını bozacaktır. Buna dikkat etmeyen sağlıklı kişiler bile devir zaman sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda haddinden fazla gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi ve gibisi rahatsızlıklarla karşılaşabilirler. O yüzden kendimize bir hudut koymak ve yemekleri yavaş yavaş tüketmek hem iftar sofralarında keyifli saatler geçirmemizi hem de yavaş yenen yemeklerin mideyi rahatsız etmemesini sağlayacaktır. Yapılan araştırmalar sahih ve yerinde beslenildiği takdirde orucun vücudu toksinlerden temizleyici tesiri olduğunu gösteriyor.
Her hengam olduğu üzere ramazanda da emel 'yeterli ve istikrarlı beslenme‘ yi sağlayabilmektir.
-Mutlaka 3-4 öğün beslenilmelidir. (Sahur, İftar açılışı, İftar yemeği, Gece yatmadan evvel bir ara öğün).
-Mutlaka sahur yapılmalıdır ve iftardan 2 saat sonra bir ara öğün yapılmalıdır.
-Sahurda yalnızca su içerek niyetlenmenin yahut gece yatmadan evvel yemek yemenin son aşama zararlı olduğu unutulmamalıdır.Zira bu beslenme biçimi yaklaşık 12 saat olan açlığı ortalama 18 saate çıkarmaktadır.Bu durum açlık kan şekerinin daha erkensaatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine nedenolmaktadır.
Sağlıklı ve istikrarlı diyebileceğimiz bir sahur menüsünde 4 besin kümesinden ehliyetli ölçüde almamız gerekir:
1-Süt grubu(süt,yoğurt,ayran,cacık,kefir probiyotik yoğurt,yağsız peynir,lor peyniri,keçi peyniri)
2-Et grubu(yumurta, köfte, kuşbaşı, tavuk göğüs eti, tavuk bageti, tavuk butu-derisiz olmalı, balık, ton balığı, alabalık, Norveç somonu, kurubaklagiller)
3-Tahıl grubu(başta ekmek ancak tam buğday yahut çavdar yahut kepekli undan yapılmış ekmek tercih edilmeli, kepekli makarna, tam buğday unundan yapılmış makarna, bulgur pilavı, pirinç pilavı, sarmalar, dolmalar, börek çeşitleri, çorbalar
4-Sebze –meyve öbeği (günde en az 2-3 porsiyon zerzevat ve 2-3 porsiyon yenilmeli)
Sahurda kesinlikle bu saydığımız 4 besin öbeğinden bir adedini tercih etmiş olmamız sağlıklı beslendiğimizi gösterir. Birebir devirde ‘’su’’ da bir besin öğesi olduğu için günlük tüketmemiz gereken 2 lt suyun 1 lt sini sahurda tüketebilmemiz gerekmektedir. Sahurda çay içilmemelidir, zira her bitki çayının idrar söktürücü tesiri vardır.Su, ayran, cacık, komposto..
Şeker marazı,kalp marazı,tansiyon illeti olan kimselerin besin tercihleri daha çokça detay içerir.Az tuzlu yahut tam tuzsuz yemeli,şeker ve şeker içeren besinler,bal,pekmez vb. besinler mutlaka yenilmemelidir.Ve Ramazan öncesi bir hekim yahut diyetisyen denetiminden geçilmelidir.Porsiyon ölçüsü kişinin yaş,cinsiyet,günlük harekeliliği yahut fizikî aktivite durumu ve şahsi durumlarına(kansızlık,kabızlık ,gastrit,reflü,diabet,hipertansiyon,kolesterol yüksekliği varsa) nazaran değişiklik gösterir.
Sahurda neler yemeliyiz?
Sahura kesinlikle kalkılmalıdır.
Sahurda hafif kahvaltılıklar tüketmekte mide açısından yarar var.
Sahurda tüketilen besinlerin ölçüsü ve çeşidi çok değerlidir.
Sahurda yağlı ve ağır besinler tüketildiğinde metabolizma suratı yavaş olduğundan besinlerin yağa dönüşümü çokça olacaktır.
Süt, peynir, zeytin, kepekli ekmek, çorba, domates, salatalık, reçel üzere kahvaltılık besinler yahut süt, yulaf gevreği, meyve üzere besinlerden oluşan hafif bir öğün tüketmek en doğrusudur
Sahurda bol likit alınmalıdır. yemeğinizi yedikten en az yarım ya da bir saat sonra uyumalıdır.
***Orucunuzu açarken mahsusen kuvvet verecek, kan şekerinizi düzenleyecek ve likit gereksiniminizi karşılayabilecek besinler seçmek daha gerçek olacaktır.
***İftar yemeği yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenmelidir.Azar azar, güzel çiğneyerek ve sık aralıklarla besin tüketilmeli; çok yağlı, çok tuzlu ve haddinden fazla tatlı besinlerden kaçınılmalıdır.
İftardan sonra koyu çay ve kahve içmek de uykuyu olumsuz tesirler. Yatmaya yakın ağır yemek yemek mideyi rahatsız edip uykuyu geciktirir. Ramazanda uzun müddet aç kalındığı için tatlı muhtaçlığı ,su muhtaçlığı kadar ziyade olur.Her güne bir tatlı yenebilir gelgelelim düşük kalorili,besin kalitesi yüksek sütlü tatlıları yahut kalorisi düşük dondurmaları tercih etmeliyiz. Zira başka şerbetli ve kızartılmış tatlılar,baklava,tulumba,revani,kadayıf vb.hem kalorice çok yüksek kalori barındırır, hem de besin öğesi içeriği açısından yoksul bir içeriğe sahiptir,boş kaloriden ibarettir.Seçilen ana yemeklerin pişirme
sistemleri de çok kıymetlidir. Bilhassa ızgara, fırında yahut haşlama yapılan yemeklerin tercih edilmesi ileriki saatlerde mide kramplarına, hazımsızlığa ve mide yanmalarına karşı sizi koruyacaktır.
Sindirim sorunu yaşamamak ve mide kapasitesinin üstünde bir hacime yol açmamak için tatlı tüketimi orucu açtıktan yani iftarı yaptıktan 2 saat sonra ara öğün formunda yenmelidir.
Yemeklerin seçiminde çok yağlı,
Çok tuzlu ve şiddetli tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir.
Bunların mekanına hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun vade
Kalabilen lifli ve selüloz içeren zerzevat meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir.
-Tabi ki yemek yemenin dışında öteki aylarda önerdiğimiz üzere ramazan ayında da hergün fizikî aktivite kaide,özel durumu,sağlık sorunu olanlar hariç hergün 30 dk tempolu bir yürüyüş ya da egzersiz yapılmalıdır.Örneğin iftardan 2 saat sonra yapılabilir .
Hangi durumlarda oruç tutmak sıhhati etkileyebilir?
Şeker hastaları (şeker düşmesi sonucu hayati tehlikeler kelam konusu olabilir)
Gebeler (Hipoglisemi, bayılmalar, bebek sıhhati açısından)
Emzikliler (Sıvı alımı azalacağından süt salınımını tesirler, bebek gereğince ana sütü alamaz)
9 yaşın altındaki evlatlar
Seyahatte olanlar,
Akli istikrarı ve ruhsal durumu bozuk olanlar,
Çok yaşlı ve hasta olan beşerler,
Ağır kalp ve böbrek hastası olanlar
Mide ülseri, safra kesesi iltihabı yahut taşı olanlar,
Karaciğer yetmezliği olanlar,
Ağır enfeksiyon geçirenler
Oruç bir zayıflama sistemi değildir. Hareket azlığı, metabolizma suratının yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştırmaktadır.
olarak bir çok yemeği tatmak, yemek isteriz. Lakin bütün gün hiç bir şey yememişken birdenbire birçok yemeği yemek midemizin istikrarını bozacaktır. Buna dikkat etmeyen sağlıklı kişiler bile devir zaman sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda haddinden fazla gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi ve gibisi rahatsızlıklarla karşılaşabilirler. O yüzden kendimize bir hudut koymak ve yemekleri yavaş yavaş tüketmek hem iftar sofralarında keyifli saatler geçirmemizi hem de yavaş yenen yemeklerin mideyi rahatsız etmemesini sağlayacaktır. Yapılan araştırmalar sahih ve yerinde beslenildiği takdirde orucun vücudu toksinlerden temizleyici tesiri olduğunu gösteriyor.
Her hengam olduğu üzere ramazanda da emel 'yeterli ve istikrarlı beslenme‘ yi sağlayabilmektir.
-Mutlaka 3-4 öğün beslenilmelidir. (Sahur, İftar açılışı, İftar yemeği, Gece yatmadan evvel bir ara öğün).
-Mutlaka sahur yapılmalıdır ve iftardan 2 saat sonra bir ara öğün yapılmalıdır.
-Sahurda yalnızca su içerek niyetlenmenin yahut gece yatmadan evvel yemek yemenin son aşama zararlı olduğu unutulmamalıdır.Zira bu beslenme biçimi yaklaşık 12 saat olan açlığı ortalama 18 saate çıkarmaktadır.Bu durum açlık kan şekerinin daha erkensaatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine nedenolmaktadır.
Sağlıklı ve istikrarlı diyebileceğimiz bir sahur menüsünde 4 besin kümesinden ehliyetli ölçüde almamız gerekir:
1-Süt grubu(süt,yoğurt,ayran,cacık,kefir probiyotik yoğurt,yağsız peynir,lor peyniri,keçi peyniri)
2-Et grubu(yumurta, köfte, kuşbaşı, tavuk göğüs eti, tavuk bageti, tavuk butu-derisiz olmalı, balık, ton balığı, alabalık, Norveç somonu, kurubaklagiller)
3-Tahıl grubu(başta ekmek ancak tam buğday yahut çavdar yahut kepekli undan yapılmış ekmek tercih edilmeli, kepekli makarna, tam buğday unundan yapılmış makarna, bulgur pilavı, pirinç pilavı, sarmalar, dolmalar, börek çeşitleri, çorbalar
4-Sebze –meyve öbeği (günde en az 2-3 porsiyon zerzevat ve 2-3 porsiyon yenilmeli)
Sahurda kesinlikle bu saydığımız 4 besin öbeğinden bir adedini tercih etmiş olmamız sağlıklı beslendiğimizi gösterir. Birebir devirde ‘’su’’ da bir besin öğesi olduğu için günlük tüketmemiz gereken 2 lt suyun 1 lt sini sahurda tüketebilmemiz gerekmektedir. Sahurda çay içilmemelidir, zira her bitki çayının idrar söktürücü tesiri vardır.Su, ayran, cacık, komposto..
Şeker marazı,kalp marazı,tansiyon illeti olan kimselerin besin tercihleri daha çokça detay içerir.Az tuzlu yahut tam tuzsuz yemeli,şeker ve şeker içeren besinler,bal,pekmez vb. besinler mutlaka yenilmemelidir.Ve Ramazan öncesi bir hekim yahut diyetisyen denetiminden geçilmelidir.Porsiyon ölçüsü kişinin yaş,cinsiyet,günlük harekeliliği yahut fizikî aktivite durumu ve şahsi durumlarına(kansızlık,kabızlık ,gastrit,reflü,diabet,hipertansiyon,kolesterol yüksekliği varsa) nazaran değişiklik gösterir.
Sahurda neler yemeliyiz?
Sahura kesinlikle kalkılmalıdır.
Sahurda hafif kahvaltılıklar tüketmekte mide açısından yarar var.
Sahurda tüketilen besinlerin ölçüsü ve çeşidi çok değerlidir.
Sahurda yağlı ve ağır besinler tüketildiğinde metabolizma suratı yavaş olduğundan besinlerin yağa dönüşümü çokça olacaktır.
Süt, peynir, zeytin, kepekli ekmek, çorba, domates, salatalık, reçel üzere kahvaltılık besinler yahut süt, yulaf gevreği, meyve üzere besinlerden oluşan hafif bir öğün tüketmek en doğrusudur
Sahurda bol likit alınmalıdır. yemeğinizi yedikten en az yarım ya da bir saat sonra uyumalıdır.
***Orucunuzu açarken mahsusen kuvvet verecek, kan şekerinizi düzenleyecek ve likit gereksiniminizi karşılayabilecek besinler seçmek daha gerçek olacaktır.
***İftar yemeği yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenmelidir.Azar azar, güzel çiğneyerek ve sık aralıklarla besin tüketilmeli; çok yağlı, çok tuzlu ve haddinden fazla tatlı besinlerden kaçınılmalıdır.
İftardan sonra koyu çay ve kahve içmek de uykuyu olumsuz tesirler. Yatmaya yakın ağır yemek yemek mideyi rahatsız edip uykuyu geciktirir. Ramazanda uzun müddet aç kalındığı için tatlı muhtaçlığı ,su muhtaçlığı kadar ziyade olur.Her güne bir tatlı yenebilir gelgelelim düşük kalorili,besin kalitesi yüksek sütlü tatlıları yahut kalorisi düşük dondurmaları tercih etmeliyiz. Zira başka şerbetli ve kızartılmış tatlılar,baklava,tulumba,revani,kadayıf vb.hem kalorice çok yüksek kalori barındırır, hem de besin öğesi içeriği açısından yoksul bir içeriğe sahiptir,boş kaloriden ibarettir.Seçilen ana yemeklerin pişirme
sistemleri de çok kıymetlidir. Bilhassa ızgara, fırında yahut haşlama yapılan yemeklerin tercih edilmesi ileriki saatlerde mide kramplarına, hazımsızlığa ve mide yanmalarına karşı sizi koruyacaktır.
Sindirim sorunu yaşamamak ve mide kapasitesinin üstünde bir hacime yol açmamak için tatlı tüketimi orucu açtıktan yani iftarı yaptıktan 2 saat sonra ara öğün formunda yenmelidir.
Yemeklerin seçiminde çok yağlı,
Çok tuzlu ve şiddetli tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir.
Bunların mekanına hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun vade
Kalabilen lifli ve selüloz içeren zerzevat meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir.
-Tabi ki yemek yemenin dışında öteki aylarda önerdiğimiz üzere ramazan ayında da hergün fizikî aktivite kaide,özel durumu,sağlık sorunu olanlar hariç hergün 30 dk tempolu bir yürüyüş ya da egzersiz yapılmalıdır.Örneğin iftardan 2 saat sonra yapılabilir .
Hangi durumlarda oruç tutmak sıhhati etkileyebilir?
Şeker hastaları (şeker düşmesi sonucu hayati tehlikeler kelam konusu olabilir)
Gebeler (Hipoglisemi, bayılmalar, bebek sıhhati açısından)
Emzikliler (Sıvı alımı azalacağından süt salınımını tesirler, bebek gereğince ana sütü alamaz)
9 yaşın altındaki evlatlar
Seyahatte olanlar,
Akli istikrarı ve ruhsal durumu bozuk olanlar,
Çok yaşlı ve hasta olan beşerler,
Ağır kalp ve böbrek hastası olanlar
Mide ülseri, safra kesesi iltihabı yahut taşı olanlar,
Karaciğer yetmezliği olanlar,
Ağır enfeksiyon geçirenler
Oruç bir zayıflama sistemi değildir. Hareket azlığı, metabolizma suratının yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştırmaktadır.