Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ramazan Ayında Ne Yapılmalı?

Ramazan Ayında Ne Yapılmalı?
0
79

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
87
Puan
48
F-D Coin
0
Bu Donemde Sıklıkla Karşılaşılan Kabızlığa Karşı Ne Yapılabilir?


Sağlıklı beslenme de sabah kahvaltısı nasıl altın değerinde bir oğunse Ramazan ayında da sahur gunun ilk oğunudur ve onemi yuksektir Gece yatmadan once yemek yemek veya gece kalkıp sadece su icip yatmak her ikisi de sakıncalıdır Cunku bu tip beslenme, yaklaşık 12 saat olan aclığı, ortalama 18–20 saate cıkarmaktadır Bu da aclık kan şekerinin daha erken saatlerde duşmesine neden olur Aclık suresinin uzun olması ve gece oğununu tuketmemesi sebebi ile gunluk enerji ihtiyacı yeterli karbonhidrat alınmadığı icin glikojen depolarından kullanılır Bu durumda kas yıkımı olur, metabolizma yavaşlar Belirtilerde ise; gunluk hareketlerde yavaşlama, uyku isteği, baş ağrısı, halsizlik vardır Bu şekilde oruc tutan kişiler gun icinde cabuk yorulur ve bitkin bir gun gecirirler Dolayısı ile onem derecesi yuksek olan sahur oğunlerini atlamamak en doğrusudur

Sahurda Doygunluk Kapasitesi Yuksek Kalorisi Daha Duşuk Besinlerin Tercihi Şart
Gun icinde kan şekerinin duşmesini ve uzun sureli aclık sonrası iftarda aşırı besin tuketimini engellemek icin sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yuksek gıdaların tuketilmesi cok onemlidir Kilo akımını engellemek, gun icinde acıkmamak ve gunu daha rahat gecirebilmek amacı ile doğru tercihler yapılmalıdır

Doygunluk iceriği yuksek besinler lifli gıdalar ve protein iceriği yuksek gıdalardır Lifli gıdaların başında; sebze, meyve, tahıllı urunler, kuru baklagiller, kuru meyveler, kahvaltılık bazı ceşit gevrekler gelir Bunlar icerisinde sahurda tercih edilecek olanlar; corba, sebze yemekleri, meyve ve tahıllı ekmeklerdir Daha doyurucu ve yavaş sindirilmelerinden dolayı kan şekerini daha uzun sure yuksek tutarlar

Fakat bilinmesi gereken bir gercek vardır ki; sahurda yapılacak en guzel oğun kahvaltıdır Kaliteli bir protein iceriğine sahip yumurtanın tok tutma ozelliği vardır Kolesterolu yuksek ya da sınırda olmayanlar yumurtayı haftada 2–3 kez tuketebilirler Yumurta, peynir, yağlı tohumlardan ceviz, ekmek, bol yeşillik gibi ceşitlilik arttırılabilir

Ya da kahvaltılık gevrekler, musli, yulaf ezmesi sutle beraber tuketilerek daha pratik ve doyurucu bir tercih olabilir Evde yapılmış olan peynirli bir gozleme veya borek de miktarı kişiye uygun olarak yanında bir bardak ayran veya acık bir cay ile beraber sıklığı az olacak şekilde sahur oğununde tuketilebilir Burada onemli olan sıklığını ve miktarını doğru planlamak gerekir Bu acıdan bir beslenme uzmanından muhakkak oneri alınmalıdır

Sahurda Bol Sıvı Almayı Unutmayın!
Vucudun temel gereksinmelerinden birisi de sıvı alımıdır Oruc tutan kişilerde gunluk sıvı ihtiyacı gun icinde tuketilemediği icin karşılanamaz Susuz vucut; yorgunluk, kas krampları, deride kuruma, sindirim sisteminde zorluk, sersemlik ve sıcaklık hissine sebep olur

Bunun icin muhakkak sahurda yatmadan once, uyanınca, iftar oncesi, iftar sonrası yatana kadar sıvı tuketimini ihmal etmemek gerekir Bunu alışkanlık haline getirmenin en akıllı yolu ise su icebileceğiniz bu saatlerde gozunuzun onunde su şişeleri bulundurmaktır

Bu Donemde Sıklıkla Karşılaşılan Kabızlığa Karşı Ne Yapılabilir?

Yetersiz sıvı bu donemlerde genelde konstipasyon diğer bir değimle kabızlık riskini arttırır Sancılı karın ağrıları, şişkinlik yaşayan bireyler daha gergin bir gun gecirirler Bu sebeple de iftar saatinden sahur bitimine kadar en az 12 14 bardak sıvı alınması şarttır Yapılan coğu calışma; Ramazan ayı suresince oruc tutan kişilerde sıvı alımını duştuğunu fakat vucut ihtiyacının arttığını gosterir
 
858,497Konular
981,983Mesajlar
29,976Kullanıcılar
ZaafloxSon üye
Üst Alt