Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ramazan Ayı'nda Sindirim Problemi Yaşayanlara Tavsiyeler

Ramazan Ayı'nda Sindirim Problemi Yaşayanlara Tavsiyeler
0
161

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73

Oruç, aslında vücudumuz için çok etkili bir detoks şeklidir. Ramazan Ayı’nda iftar ve sahur öğünleri doğru bir şekilde yapıldığı zaman toksinlerden arınmış, daha sağlıklı ve zinde bir vücuda sahip olabiliriz. Oruç, böylesine güzel ve sağlığa faydalı etkileriyle birlikte uzunca bir açlık ve susuzluk süreci olmasından dolayı bazı problemlere de neden olabilmektedir. Vücudun uzun süre aç kalması sonucu kan şekeri düşmektedir. Bu durum iftar sofralarında çok kısa sürede hızlı bir şekilde çok fazla besin tüketme isteğini doğurabilmektedir. Hal böyle olunca da aşırı hazımsızlık ve gaz problemleri baş göstermektedir.

Peki ne yapmalıyız? Bu problemleri en aza indirmenin yolu nedir?


  • Öğünlerinizi mutlaka küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yemeye özen gösteriniz.

  • Tüketilen besinlerin pişirilme yöntemleri de sindirimde çok büyük bir etkendir. Çok yağlı ve kızartma usulü pişirilmiş yiyecekler yerine ızgara, fırında, haşlama veya buğulama yöntemleri ile pişirilmiş yiyecekler tercih ediniz. Bu yöntemlerle pişen yiyecekler mide krampları, reflü, mide yanması ve hazımsızlıktan koruyacaktır.

  • Orucunuzu kuru hurma, kuru kayısı gibi kuru meyvelerle açmaya özen gösterin. Bu kuru meyveler oluşabilecek kabızlığa karşı bize yardımcı olacaktır.

  • İftarda çok soğuk olmayan, ılık bir su ile orucu açıp çok sıcak ve çok acılı olmayan yoğurtlu veya kurubaklağilli çorbalarla devam ediniz. Çorba, hem bir miktar sıvı ihtiyacınızı karşılar hem de mide doygunluğunuzu arttıracaktır. Çorbadan sonra midenin biraz kendisini toparlaması için 15-20 dakika kadar ara verip daha sonra ana yemeğe geçiniz.

  • Sahurda da iftarda da çok acılı, ekşili ve asitli içeceklerden kaçınmaya özen gösteriniz.

  • Özellikle sahurda koyu çay ve kahve tüketmeyiniz. Çay, kahve diüretik(idrar söktürücü) içeceklerdir.Vücudun su ihtiyacını daha da arttıracağı için Ramazan Ayı’nda tüketimi sınırlandırılmalıdır. İftardan sonra ise mideyi rahatlatacak bitki çayları veya açık çay tercih edilebilir. Özellikle rezene çayı mideyi rahatlatmaya ve hazımsızlığa iyi gelecektir.

  • Ramazanda sıvı tüketimi çok önemlidir. Hem sıvı-elektrolit dengesi hem de bağırsak hareketleri için bol sıvı tüketmeye özen gösteriniz. Yetersiz sıvı alımında özellikle kabızlık şikayetleri baş gösterebilir. Bu durumda, başta su olmak üzere evde yapılmış şekersiz komposto ,hoşaf ve ayran tüketebilirsiniz. Ayrıca bağırsak florasının daha sağlıklı çalışabilmesi için probiyotik desteği alınabilir veya probiyotik yoğurt ve kefir gibi sindirim sistemine yardımcı besinler tercih edilebilir.

  • Salatalara semizotu eklemeye özen gösteriniz. Semizotu, bol miktarda içerdiği liflerle bağırsakların daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

  • Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir ve kuru hurma doğal laksatif etkili meyvelerdir. Bu meyvelerin porsiyon ölçülerine dikkat ederek tüketebilirsiniz.

  • Lif oranı yüksek beslenme, her zaman olduğu gibi Ramazan boyunca da çok önemlidir. Bu nedenle günlük lif ihtiyacı için, iftar sofralarında kurubaklagiller, tam tahıllar ve sebzelere mutlaka yer veriniz.

  • Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, bağırsak hareketlerini düzenlemek, kan şekeri dengesini sağlamak için vazgeçilmez olan fiziksel aktiviteyi, Ramazan Ayı’nda da ihmal etmemekte fayda var. İftardan en az 1 saat sonra, orta tempoda yapılan 30 – 45 dakikalık yürüyüşler bile inanılmaz etkili olacaktır.
Ramazan Ayı'nı sağlıkla geçirmeniz dileklerimle...


 

Similar threads

Ramazan ayı deyince; bolluk, bereket dolu günler ve samimiyetin, dostluğun arttığı bir ay gelir aklımıza. Bu ayda yapılan oruç ibadetinin, sağlık açısından da  inanılmaz etkileri vardır. En iyi detoks yöntemlerinden biridir “oruç” . Mide ve bağırsakların dinlenip temizlenmesini sağlayan daha iyi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
125
1.İftara su, hurma, ılık çorba, cacık gibi hafif yemeklerle başlayın. Hemen ana yemeğe geçmeyin, 20-30 dakika bekleyin. 2.İftardan 2-2,5 saat sonra 1 ara öğün yapın. Bu ara öğünde meyve, yoğurt, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişleri tercih edebilirsiniz. 3.Ramazan ayında aşırı şerbetli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
126
Oruç vücudumuz için çok tesirli bir detoks aslında .İftar ve sahur akıllıca bir biçimde yapıldığında ramazan ahir toksinlerden arınmış daha sağlıklı ve zinde bir vücuda sahip olabiliriz.Bununla birlikte uzunca bir açlık ve susuzluk süreci olmasından ötürü kimi sorunlarla karşılaşabilmekteyiz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
158
Son yıllarda ramazan ayının yaz mevsime denk gelmesi ile uzun saatler suren aclık ve susuzluk mide asidinin yukselmesine, reflu, gastrit gibi mide hastalıkları olan insanların zorluk cekmesine ve sağlıklarının bozulmasına neden olabiliyor Ayrıca sık sık yemek yemek ve duzenli ilac kullanmak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
106
Ramazanda oruçlu kalınan sürenin yaklaşık 17 saat kadar uzun sürmesi bir yandan sindirim sisteminin tüm dengesini değiştirmekte, bir yandan da çeşitli sindirim sorunlarının yaşanmasına sebep olabilmektedir. Aç kalınan sürede beslenme faaliyetinin olmaması, tüm sindirim kanalının aktif halden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
115
858,500Konular
982,397Mesajlar
32,983Kullanıcılar
bkalkan68Son üye
Üst Alt