Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ;

RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ;
0
153

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73


Hayatımızın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme en önemli faktörlerden biridir. Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişiler; günlük öğün sayılarını azaltmaları ve beslenme düzenlerindeki değişiklikler nedeniyle, bayramda normal beslenme düzenine geçtiklerinden dolayı psikolojik olarak fazla besin tüketimi eğilimine girmektedirler. Bayram sonrası aşırı yemek yeme ile ilgili problemler kaçınılmazdır. Bayramda bir anda aşırı yemek yemek, ağır hamur işleri, tatlıların aşırı tüketilmesi sindirim sistemimiz başta olmak üzere diğer organlarımızda da çeşitli rahatsızlıklara yol açacaktır.

Bu nedenle kişilerin bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat ederek bilinçli bir şekilde tüketim yapmaları gerekmektedir.

RAMAZAN BAYRAMINDA VE SONRASINDA NELERE DİKKAT ETMEMİZ GEREKİR
[*]Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması içi esastır. Bu sebeple dört besin grubunda bulunan besinlerden 3 ana, 3 ara öğünde yeterli ve dengeli bir miktarda alınmalıdır. Süt grubunda yer alan süt,yoğurt ; Et grubunda yer alan et,tavuk,balık,yumurta,peynir,Kurubaklagiller; Sebze ve meyve grubu Tahıl grubunda olan ekmek,bulgur, pirinç,makarna vb. besinlerin her öğünde kişinin tüketmesi gerektiği ölçülerde yeterli miktarlarda tüketilmesi önerilmektedir. [*]Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek besinlerin miktarını aniden arttırmayınız.Az ve sık beslenilmesi gerektiği unutulmamalıdır. [*]Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kızartma,kavurma yöntemi ile pişirilen besinler tüketilmemelidir. [*]Besinler iyi çiğnenmeli ve yavaş yavaş yenilmelidir. [*]Ramazan bayramı boyunca çevrenin ısrarcı tutumlarına karşın aşırı besin tüketiminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. [*]Özellikle bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa ; Tatlı, çikolata, hamurlu,şerbetli tatlılar tüketmek yerine, tercihinizi sütlü tatlılar ve meyve salatası tarzında tatlılardan yana kullanabilirsiniz. [*]Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketiminin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde ortalama 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlerde ayran, az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. [*]Yetişkin bireyler için günde 5 porsiyon sebze-meyve tüketimi olmalıdır. Ramazan ayı boyunca oruç tutma sebebiyle yaşanan kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıkların önlenmesinde faydası olacaktır. Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif(posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kurubaklagiller tüketilmelidir.Lif (posa) içeriği yüksek bu besinler aynı zamanda kan şekerinin de hızla yükselmesini engeller. [*]Diyabet(şeker), kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri oldukça önemlidir. [*]Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastalarının gün boyu çay kahve tüketimlerine dikkat etmeleri, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmaları ve bitki çayları tüketmeleri önerilmektedir. [*]Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemektedir. Oruç tutma nedeni ile yavaşlayan metabolizma hızının artmasına yardımcı olmaktadır. [*]Bayramda şeker ve şekerli ürünleri aşırıya kaçmayacak miktarlarda almaya ve satın alırken Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan izinli olmasına, son kullanma tarihinin geçmemiş ve ambalajının bozulmamış olmasına dikkat edilmelidir.

 

Similar threads

Kısa notlarla Ramazan sonrası bayramda dikkat edilmesi gerekenlere değinelim; • Ramazan ayının bittiği ilk günlerde artmış sıvı ihtiyacını karşılamak gerekmektedir. Diğer besinlerde ve içeceklerle alınan sıvının içilen suyun yerini asla tutmayacağı unutulmamalıdır. Su tüketimi arttırılmalı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
166
Ramazan Bayramında Sağlıklı Beslenme Beslenme Ramazan Bayramında Yaşamın her doneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması icin esastır Bu nedenle, dort besin grubunda bulunan ceşitli besinler en az 3 ana ve 2 ara oğunde yeterli miktarlarda alınmalıdır Sut grubunda yer alan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
122
‘’BAYRAMDA BESLENME ‘’ HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ ;  Hayatın her aşamasında sağlıklı olmak için sağlıklı beslenmek , spor yapmak, düzenli uyumak  ve su içmek çok önemli. Bu kriterler ramazan süresince ve bayram süresince de geçerlidir. Bir aylık ramazan ayı süresince öğün sayısının 2’ye düşmesi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
148
Oruç sürecinde açlık mühletinin uzun olması, yeme sisteminin değişmesi, öğün sayısının ve sıklığının azalması bedene kâfi güç alınamadığı sinyalini vererek güç tasarrufu yapmak hedefiyle metabolizma suratını yavaşlatır ve bu nedenle şahıslar oruç sonrası daha süratli kilo almaya müsait...
Cevaplar
0
Görüntüleme
135
Herkese merhabalar. Bu hafta sizlerle Ramazan Bayramı'nda beslenmenin nasıl olması gerektiği hakkında konuşacağız. Bir ay boyunca yaklaşık 18 saat oruç sonrasında bazen ağır, bazen hafif öğünler tüketildi. Bazen suyu yeteri kadar içtiniz, bazense hedefinize ulaşamadınız. Ve bir ay boyunca...
Cevaplar
0
Görüntüleme
175
858,500Konular
982,387Mesajlar
32,979Kullanıcılar
kara kartalSon üye
Üst Alt