Pahalı okuyucular,
Beslenme nizamlarının değiştiği Ramazan ayında gerçek beslenmeyi tercih etmek hem
metabolizmamızı yormayacak hem de süreçte zorlanmayı en aza indirecektir.
Zira yaklaşık 16 saat kadar bir açlık susuzluk müddetinin olması ve sonrasında iftar saati ile başlayan yanlış beslenme bireyin kilo denetiminde ve sıhhatinde olumsuz tesirlere sebebiyet verebilmektedir. Uyku saatlerinin ve müddetinin değişmesi, su tüketiminin ve öğün sayısının azalması , fizikî aktivitenin azalması , kabızlık ve şişkinlik görülme sıklığı beslenme metabolizmasını etkileyen en kıymetli etkenlerdendir.
Pekala biz neler yapmalı ve nelere dikkat etmeliyiz ?
- Metabolizma suratımızın düşmemesi için birinci kural : Sahura kalkılmalıdır.
- Sahurda kesinlikle protein içeren ; yumurta , peynir , süt, yoğurt , kefir vb besinleri
tüketilmelidir. Yeniden posa içeriği sayesinde kan şekerinizin daha istikrarlı , tokluk sürenizin daha
uzun olması için domates, salatalık, maydonoz , yeşil biber üzere zerzevatları eklemenizi öneririm. - Günlük vitamin mineral gereksinimimizi karşılamak ismine sahurda ve iftardan yaklaşık 2 saat
sonra sulu bir meyve tüketilmelidir. - İftarda oruç açıldıktan sonra yemeğe 1 kepçe çorba ile başlanmalı. Yaklaşık 10 dk
dinlendikten sonra yemeğe devam edilmelidir. - İftar sofralarında da olağanda olduğu üzere kızartma yötemi ile yapılmış ve yağlı yiyecekler
yerine sağlıklı pişirme yötemleriyle ( haşlama, fırında, buğulama ) hazırlanmış yemekler
olmalıdır. - İstikrarlı ve sağlıklı tabaklar hazırlamaya ve hergün salata tüketmeye itina gösterilmelidir
- En kıymetli noktalardan biri olan yavaş yemeye ve güzelce çiğnemeye itina gösterilmelidir.Tokluk
sinyali yaklaşık 20 dakikada ulaştığı için bu mühlet fazla beslenmeyle geçirilmemelidir. - İftar ve sahur ortasındaki müddette kâfi ölçüde ve aralıklarla su içmeye ihtimam gösterilmelidir. (en az 1.5 L) Fazla çay tüketimine dikkat edilmeli aksi takdirde su içme isteğinizin azalacağı
unutulmamalıdır. - Yeniden iftar ve sahur ortasında ceviz , badem, fındık üzere yağlı tohumlar ve meyve ile ölçüye
dikkat ederek orta öğün yapılmalıdır. - Her gün iftardan yaklaşık 1-2 saat sonra 30 dakika hafif bir antrenman yapılmalıdır.
- İftar sonrası tatlı tüketme sıklığını olabildiğince azaltmalı ve tercihler sütlü /meyveli
tatlılardan yana olmalıdır. Ve iftardan en az 1 saat sonra tüketmeye dikkat edilmelidir. - Gün içindeki susuzluk tesiriyle iftar sonrası asitli içecek tüketimine muhakkak ilgi
edilmemelidir. Ayran , cacık , mineral suyu üzere sağlıklı içecekler tüketilmelidir.
Güzel ve sağlıklı Ramazanlar dilerim.