Eski Ramazanlar
Osmanlı'da ramazan gelenekleri,Osmanlı bereket sofrası,iftariyelikler,yarışmalar
imagesramazangelenekleri5ad2f7c9093c2
Orucun Acılma Vakti; İftar
Osmanlı'da iftarda oruc acmak buyuk bir torendi Ne yemek yapılacağı, neyin ne zaman sofraya geleceği ve hangi yiyeceğin ne zaman sofrada yeneceği belliydi İftar sofrasında oruc, iftariyeliklerle acılırdı Damak lezzetine hitap edecek tum iftariyelikler ayrı ayrı yerlerden alınırdı Ceşit ceşit peynirler, siyah ve yeşil zeytinler, farklı kaplarda gelen rengarenk mis kokulu receller, pastırma, hurma ve ekmek yerine bir Ramazan klasiği olan pide, iftariyeliklerin olmazsa olmazlarındandı İftariyeliklerin ardından corba servise sunulur ve corbalar bitirildikten sonra 40 kaptan fazla et, sebze, balık yemeği padişahın sofrasını donatırdı Ramazanın baş tatlısı olan gullac ve bunun gibi pek cok tatlı ana yemeklerden sonra afiyetle yenirdi Tum bu yiyeceklerin pişirilmesi, sofraya getirilmesi, sofradan kaldırılması adabına gore gercekleştirilir, sofraya hizmet eden de sofradan yemek yiyen de iftara hurmet gosterirdi
Sabah Ezanı Okunmadan; Sahur
Gozleri de karnı da doyuran iftar sofrasına nazaran sabah ezanından once yenen sahurda, mideyi yoracak et yemeklerinden ziyade, karnı butun gun tok tutacak hamur işleri, pilav ve vucudun şeker ihtiyacını karşılayacak kurutulmuş meyvelerden yapılan hoşaflar yenirdi
Diş Kirası
Ramazanın en onemli ozelliklerinden biri de iftar sofralarına davetsiz gidilebilmesiydi Osmanlı Sarayına Ramazan ayı boyunca iftara davetsiz olarak gelinebilirdi Bunun haricinde Osmanlı Sarayının ozel davetleri de olurdu Ramazanın ilk on gununde Padişah, ayan ve mebusan reisleriyle birlikte vukelayı saraya iftar icin davet ederdi Sadrazamın baş koşede oturduğu bu sofra diğer iftar sofralarına gore cok daha mukellef olurdu ve hep birlikte daha cok vakit gecirilirdi Bu sofralarda zengin ve leziz yemeklerden ziyade 'Diş Kirası' asıl buyuk hediyeydi Kahve, şerbet ve sigaralıklar icilirken Mabeyn Muduru, Enderun Efendisi ile salona girerdi Enderun efendisinin elinde buyukce bir gumuş tepsi yer alırdı Tepsinin uzerinde davetlilerin isimlerinin yazıldığı hediyeler olurdu Bu hediyeler kıymetli saatler, tutun tabakalarından oluşurdu
imagesramazangelenekleri5ad2f7ca5d4af
Sarayda Gorkemli Hazırlık
Osmanlı Sarayında MatbahAmire, ramazan ayı gelmeden tatlı bir telaş icine girerdi Kilerdeki ucsuz bucaksız taş odaların, ozenle secilen yiyeceklerle doldurulması sarayda ramazanın en onemli habercisiydi Taptaze yiyeceklerin renkleri, taş odaların soğukluğunu hissettirmezdi
Mutfaklarda Bereket
Ramazan ayında, Osmanlı Sarayında kilerlerin ozenle secilen malzemelerle doldurulmasından, hazırlanacak iftar ve sahur sofralarının zenginlik ve bereket icinde gececeği belli olurdu Bu bereket tum topraklarda tesirini gosterir ve Musluman, Hıristiyan, Musevi demeden herkes tarafından paylaşılırdı
Osmanlı'nın Tum Bereketi Ramazan Sofrasında
Osmanlı toprakları uzerinde yer alan yorelerin kendine has tazelikleri ve bereketi gunler oncesinden toplanmaya başlanırdı Bu yorelerin ozel lezzetleri ozenle saraya taşınırdı Tokat'ın, Malatya'nın Şam'ın kayısıları, Ankara'nın balları, Antep'in kuru baklavaları, fıstıklı, bademli, cevizli sucukları, İzmir'in kuru incirleri, vişneleri, uzumleri ve bunun gibi daha pek cokları ramazan sofralarında damaklara layık olacak bicimde toplanır, ozenle saklanır ve on bir ayın sultanı ramazan icin hazır bekletilirdi
En Lezzetli Yarışma
Toplumun yuksek kulturunu oluşturan en onemli ramazan geleneklerden biri arife gununde Osmanlı sultanlarının ramazan oncesinde kutsal emanetleri ziyaret etmesiydi Hazreti Muhammed'in vasiyet ederek Veysel Karani'ye hediye ettiği hırkanın bulunduğu Hırkai Şerif'e arife gunu gitmek Osmanlı Sarayı icin en onemli rituellerden biriydi Bu rituelin hemen ardından saray sultanlarına ceşitli ahcıların hazırladığı soğanlı yumurtalar ikram edilirdi Her bir soğanlı yumurtayı tek tek tadan sultanlar, aşcıların ustalıklarını lezzet testine tabi tutardı En beğenilen soğanlı yumurtanın aşcısı, ramazan ayı boyunca sultanın yemeklerini pişirmeye hak kazandırılarak odullendirilirdi İslam dininin değil ama bir Osmanlı Saray geleneği olan bu yemek, gunumuzde bile iftar sofralarının olmazsa olmazları arasında yer almaktadır
imagesramazangelenekleri5ad2f7cbaa65b
Osmanlı'da ramazan gelenekleri,Osmanlı bereket sofrası,iftariyelikler,yarışmalar
imagesramazangelenekleri5ad2f7c9093c2
Orucun Acılma Vakti; İftar
Osmanlı'da iftarda oruc acmak buyuk bir torendi Ne yemek yapılacağı, neyin ne zaman sofraya geleceği ve hangi yiyeceğin ne zaman sofrada yeneceği belliydi İftar sofrasında oruc, iftariyeliklerle acılırdı Damak lezzetine hitap edecek tum iftariyelikler ayrı ayrı yerlerden alınırdı Ceşit ceşit peynirler, siyah ve yeşil zeytinler, farklı kaplarda gelen rengarenk mis kokulu receller, pastırma, hurma ve ekmek yerine bir Ramazan klasiği olan pide, iftariyeliklerin olmazsa olmazlarındandı İftariyeliklerin ardından corba servise sunulur ve corbalar bitirildikten sonra 40 kaptan fazla et, sebze, balık yemeği padişahın sofrasını donatırdı Ramazanın baş tatlısı olan gullac ve bunun gibi pek cok tatlı ana yemeklerden sonra afiyetle yenirdi Tum bu yiyeceklerin pişirilmesi, sofraya getirilmesi, sofradan kaldırılması adabına gore gercekleştirilir, sofraya hizmet eden de sofradan yemek yiyen de iftara hurmet gosterirdi
Sabah Ezanı Okunmadan; Sahur
Gozleri de karnı da doyuran iftar sofrasına nazaran sabah ezanından once yenen sahurda, mideyi yoracak et yemeklerinden ziyade, karnı butun gun tok tutacak hamur işleri, pilav ve vucudun şeker ihtiyacını karşılayacak kurutulmuş meyvelerden yapılan hoşaflar yenirdi
Diş Kirası
Ramazanın en onemli ozelliklerinden biri de iftar sofralarına davetsiz gidilebilmesiydi Osmanlı Sarayına Ramazan ayı boyunca iftara davetsiz olarak gelinebilirdi Bunun haricinde Osmanlı Sarayının ozel davetleri de olurdu Ramazanın ilk on gununde Padişah, ayan ve mebusan reisleriyle birlikte vukelayı saraya iftar icin davet ederdi Sadrazamın baş koşede oturduğu bu sofra diğer iftar sofralarına gore cok daha mukellef olurdu ve hep birlikte daha cok vakit gecirilirdi Bu sofralarda zengin ve leziz yemeklerden ziyade 'Diş Kirası' asıl buyuk hediyeydi Kahve, şerbet ve sigaralıklar icilirken Mabeyn Muduru, Enderun Efendisi ile salona girerdi Enderun efendisinin elinde buyukce bir gumuş tepsi yer alırdı Tepsinin uzerinde davetlilerin isimlerinin yazıldığı hediyeler olurdu Bu hediyeler kıymetli saatler, tutun tabakalarından oluşurdu
imagesramazangelenekleri5ad2f7ca5d4af
Sarayda Gorkemli Hazırlık
Osmanlı Sarayında MatbahAmire, ramazan ayı gelmeden tatlı bir telaş icine girerdi Kilerdeki ucsuz bucaksız taş odaların, ozenle secilen yiyeceklerle doldurulması sarayda ramazanın en onemli habercisiydi Taptaze yiyeceklerin renkleri, taş odaların soğukluğunu hissettirmezdi
Mutfaklarda Bereket
Ramazan ayında, Osmanlı Sarayında kilerlerin ozenle secilen malzemelerle doldurulmasından, hazırlanacak iftar ve sahur sofralarının zenginlik ve bereket icinde gececeği belli olurdu Bu bereket tum topraklarda tesirini gosterir ve Musluman, Hıristiyan, Musevi demeden herkes tarafından paylaşılırdı
Osmanlı'nın Tum Bereketi Ramazan Sofrasında
Osmanlı toprakları uzerinde yer alan yorelerin kendine has tazelikleri ve bereketi gunler oncesinden toplanmaya başlanırdı Bu yorelerin ozel lezzetleri ozenle saraya taşınırdı Tokat'ın, Malatya'nın Şam'ın kayısıları, Ankara'nın balları, Antep'in kuru baklavaları, fıstıklı, bademli, cevizli sucukları, İzmir'in kuru incirleri, vişneleri, uzumleri ve bunun gibi daha pek cokları ramazan sofralarında damaklara layık olacak bicimde toplanır, ozenle saklanır ve on bir ayın sultanı ramazan icin hazır bekletilirdi
En Lezzetli Yarışma
Toplumun yuksek kulturunu oluşturan en onemli ramazan geleneklerden biri arife gununde Osmanlı sultanlarının ramazan oncesinde kutsal emanetleri ziyaret etmesiydi Hazreti Muhammed'in vasiyet ederek Veysel Karani'ye hediye ettiği hırkanın bulunduğu Hırkai Şerif'e arife gunu gitmek Osmanlı Sarayı icin en onemli rituellerden biriydi Bu rituelin hemen ardından saray sultanlarına ceşitli ahcıların hazırladığı soğanlı yumurtalar ikram edilirdi Her bir soğanlı yumurtayı tek tek tadan sultanlar, aşcıların ustalıklarını lezzet testine tabi tutardı En beğenilen soğanlı yumurtanın aşcısı, ramazan ayı boyunca sultanın yemeklerini pişirmeye hak kazandırılarak odullendirilirdi İslam dininin değil ama bir Osmanlı Saray geleneği olan bu yemek, gunumuzde bile iftar sofralarının olmazsa olmazları arasında yer almaktadır
imagesramazangelenekleri5ad2f7cbaa65b