Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ramazan geliyor

Ramazan geliyor
0
138

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
98315.jpg
98315.jpg
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısı değişir, az ve sık yeme prensibini yerine getirmek mümkün olmaz. Bu seneki Ramazan önerilerimizde en kritik nokta günlerin uzun ve sıcak olması sebebiyle sıvı desteğini yeterli olacak şekilde sağlamak ve bedeni iyi dinlemek.

Ramazan ayında neden kilo alınıyor?

Ramazan ayındaki en büyük şikayetlerden birisi de kilo almaktır. Oruçluyken gün boyu bir şey tüketmediğimiz için iftara doğru kan şekerimiz düşer. Bu yüzden iftarda kısa zamanda yemek yeme ihtiyacı ve kan şekerimizi yükseltme arzusu içinde oluruz. Bu yüzden iftarda ihtiyacımız üzerinde yemek tüketmek özellikle de şekere aşırı yüklenmek ve sonrasında da hareketsiz kalmak kilo almanın başlıca sebepleridir. Uzun süreli açlığın metabolik hızı yavaşlattığını da düşünürsek özellikle sahurda dengeli beslenmeyenlerin kilo alma olasılığının çok daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Tatlı İsteğine Dikkat!

Ramazan'da sizin de tatlı tüketme isteğiniz artıyor olabilir? İftarda lezzetli tatlıları sofranızdan eksik etmek istemiyor olabilirsiniz? Bu konuda yalnız değilsiniz. Nedeni de çok basit: Bütün gün mideniz boş olduğu için kan şekeriniz düşüyor ve vücut hızlıca ağır ve şekerli yiyecekleri tüketme eğilimine giriyor. Bütün gün oruçlu olmanın verdiği iştah artışı da bu durumu körüklüyor. Ancak normal beslenme düzeninde bile dikkat etmemiz gereken şeker tüketimine, Ramazan'da daha da hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Ağır şekerli tatlılar yerine daha hafif seçeneklere yönelmeyi deneyebilirsiniz.

İftarda Sağlıklı Seçimler

Oruç açarken hurma, peynir, domates, zeytin, bal gibi kahvaltılıklar iyi birer alternatiftir. Mercimek, sebze çorbası ve soğuk çorba gibi hafif çorbalar da tercih edilebilir. Orucu açtıktan sonra mümkünse yarım saat beklemeliyiz. Devamında az yağlı et yemekleri, baklagiller, her türden mevsim sebzeleri, zeytinyağlılar, salata, yoğurt gibi gıdalar iftar için idealdir. Tatlı tercihi içinde iftardan bir saat sonra seçim yapılmalıdır.

Sahurda Doğru Seçim Yapın

Sahurda yapılan seçimlerde gün boyu sizi enerjik ve tok tutacak yiyecek ve içecekler olmalıdır aynı zamanda kan şekerini hızlı yükseltmemeli ve susuzluğunuzu dengeleyebilmelidir.

Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır. Gece yenilen ağır yemeklerin gece metabolizma hızı düştüğü için yağa dönüşme ve karın-kalça bölgenizin yağlanma riski yüksektir.

Sahurda yapılacak güzel bir kahvaltı, bir gün sonrasının orucuna hazırlık için idealdir. İftarda olduğu gibi sahurda da ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalıyız. Peynir, yumurta, süt, lifli gıdalar, ideal bir sahur sofrası için yeterlidir. Susuzluğu arttıracağı için sahurda zeytin yerine 4-5 ceviz veya 10-15 badem fındık gibi seçimler, 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı daha iyi tercih olarak karşımıza çıkar.

Ana yemek yemek tercih edilirse; kıymalı veya tavuklu sebze yemekleri, baklagiller, bulgur, kepekli makarna, mercimek ve bulgur eklenmiş tahıllı çorbalar tercih edilebilir.

Sıvı desteği için; az şekerli komposto, ayran, bitki çayları, az şekerli limonata ve bol su seçilebilir.

SERİNLETİCİ TARİFLER

MEYVE KOMPOSTOSU

1 şeftali, 3 taze kayısı, 1 elma, 3 -4 karanfil, 1 çay bardağı esmer şeker, 1 dal kabuklu, tarçın. Meyveleri kabuklu olarak 4-5 parçaya böldükten sonra 1.5 litre su ile kaynatın. Soğuduktan sonra süzerek içine taze nane ve buzlu olarak servis edebilirsiniz

ZENCEFİLLİ LİMONATA

4 limon suyu, 3 çubuk tarçın, 1 ceviz büyüklüğünde taze zencefil, 1 litre su. Limon kabuklarını rendeledikten sonra, limonların suyunu sıkın, zencefil ile robottan geçirin. Bu karışımı 10 dakika buzdolabında bekletin daha sonra 1 litre su ile yeniden robottan geçirin ve süzüp içine tarçın çubuklarını ekleyin ve taze nane yaprakları ile servis edebilirsiniz.

Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak

 

Similar threads

Ramazan ayında pek çok kişi sağlıklı beslenememekte ve kilo almaktadır. Halbuki oruç tutan kimselerin de beslenmelerine dikkat ederek sıhhatlerini ve kilolarını müdafaaları mümkündür. Bilinmesi ve uygulanması gereken birtakım değerli noktalar şunlar: • Ramazan ayında yapılan yanlışlardan bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
170
Sahuru atlamayın Bireylerin ramazan ayı boyunca ehil ve istikrarlı beslenerek sıhhatlerini koruyabilmesi mümkün. Gelgelelim ramazan ayının en değerli öğünü olan sahurun atlanmaması çok değerli. Yatmadan evvel mükellef bir sofraya oturmak konumuna sahurda bol su tüketmek ve hafif bir kahvaltı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
162
Toplumsal hayatımızın da önemli bir yeri olan ramazan ayında tutulan oruçla birlikte beslenme düzenimizde oldukça değişmek de.özellikle üç ana öğün beslenme mutlaka hayatımızda bazı zamanlar önerdiğimiz ara öğünlerde yapılamamak da.ramazan ayında özellikle sadece sahur ve iftar yemekleri olmak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
171
Ramazanın başlangıcıyla birlikte yavaşlayan metabolizmayı biraz olsun hızlandırmak ve mide rahatsızlıkları, şeker ve tansiyon dengesizliğini engellemek için bu ay içinde beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. • Uzun süren açlığın sonucunda iftar sabırsızlıkla bekleniyor ve iftar yemeği hızlı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
155
Ramazan ayında güneşin doğuşu ile batışı arasında hiç yiyecek ve içecek alınmadığı ve 24 saatte iki sefer biri güneş doğmadan evvel gayrısı ise güneşin batışından sonra besin tüketimi gerçekleştirilmektedir. Ramazanda yaygın tatbik iftarda büyük bir öğün, sahurda daha hafif bir öğün yemek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
167
858,506Konular
983,095Mesajlar
33,116Kullanıcılar
TrsweozZSon üye
Üst Alt