Kayseri'de antrikot, bonfile, sırt, kapak, şekerpare, dilme ve omuz üzere büyükbaşın 7 farklı noktasından yapılan pastırma, 9 farklı süreçten geçirilerek satışa sunuluyor. Kentin en kıymetli gelir kaynaklarından olan pastırmanın fiyatı, et fiyatlarındaki dalgalanma nedeniyle arttı.
Büyükbaşın sırt kısmından hazırlanan antrikot pastırmanın kilo fiyatı 145 TL'den 170 TL'ye çıktı. Pastırma satıcıları, antrikot pastırmanın 0,18 gram dilimini ise 3 TL'den satıyor.
'YÜZDE 20 ORANINDA BİR FİYAT ARTIŞI OLDU'
Kentte 30 yıldır pastırma ve sucuk satışı yapan Mustafa Tokluman, "Pastırmanın fiyatı kasabın satmış olduğu ete nazarandır. Pastırmada 110 TL'den başlayıp 170 TL'ye kadar fiyat aralığı vardır. En çok tercih edilen sırt pastırmamızdır. Hayvanın sırt bölgesinden çıkar. Zira yağsız ve yumuşak olur. Bir dilim pastırma 3 ile 3,5 TL ortasında gelir. Pastırma fiyatlarına yüzde 20 oranında bir artışımız oldu. 145 ile 150 TL ortasında satmış olduğumuz sırt pastırma Türkiye genelinde 170 TL fiyat aralığında seyrediyor" dedi.
'SATIŞLARIMIZ YÜZDE 95 ORANINDA DÜŞTÜ'
Dünyada virüsten ötürü ticaretin durduğunu lisana getiren Tokluman, şöyle konuştu:
"Bu virüsten ötürü dünyanın da ticaret çarkı durmuştur. Kayseri'deki sucuk ve pastırma satışlarımız da yüzde 95 oranında düşmüştür. Bizim en uygun ay dediğimiz Ramazan ayı geldi. Satışlarımız da bu devirde pik yapardı, azamî artış gösterirdi. Ama virüsten ötürü işlerimiz durmuş durumdadır. İnşallah bunun da geçmesini temenni ediyoruz. Temmuz ve ağustos ayı bizim satış oranında en güzel aylarımızdır. Özelde bizde yaklaşık günlük 100 kilo civarında sucuk ile 55 kilo pastırma satışımız vardı. Kayseri'de sektörel olarak günlük 5 ton sucuk kargo ediyorduk. 2 ile 2,5 ton ortasında pastırma gönderiyorduk. Bu oran an prestijiyle yüzde 95 düşmüş durumdadır."