- ‘Light besin’ ne demektir?
Light sözü İngilizce’den lisanımıza geçen; hafif olan, çokça yük olmayan şeyler için kullanılan bir sözdür. Beslenme biliminde “light gıda” – “light besin” denildiğinde güç içeriği açısından referans eserlere nazaran daha az kuvvet içeren eserler akla gelmektedir.
- Bir eserin light olması hangi kriterlere nazaran belirleniyor?
Bir esere “light” ibaresinin eklenebilmesi için kuvvet içeriğinin referans eserlere nazaran en az %25 nispetinde düşürülmesi gerekmektedir. Bu durum umumide şeker ve yağ içeriğinin kısıtlanması ile gerçekleştirilmektedir. Light eser kategorisi altında toplanmış eserler ve içeriklerinden birkaç örnek sıralayacak olursak:
- Ramazan periyodunda light eserlerin daha az tercih edilmesi laf konusu yönetici?
Bilhassa ilkbahar ve yaz mevsiminde light eserlerin tüketiminde biraz daha artış görülse de Ramazan periyodunda de tam aksisi kelam hususudur. Kışın kat kat giyinerek saklanan çokça kiloların yaz mevsiminde açıkça ortaya çıkmasından kaygı eden insanlar light eserlerin tüketimine biraz daha yük vermektedir. Umumide estetik telaşlardan kaynaklı olarak yaz mevsimi öncesinde bu cins eserlerin tüketimi artış göstermektedir. Ama Ramazan ayı mühletince muhtemelen insanların kan şekerindeki düşüşlere bağlı olarak bu çeşit eserlere pek ilgi gösterilmemektedir.
- Light eserler kilo vermede tesirli midir?
Light eserlerin lif yani posa içeriği daha ziyade olduğu için doygunluk hissi daha da uzun müddet devam etmektedir. Bu bağlamda kilo verme konusunda insana destek olacaktır. Lakin “ne de olsa light” diyerek ziyade tüketilmesi durumunda tam aksisi tesirler de gösterebilmektedir. Sonuçta light da olsa güç içerdikleri unutulmamalıdır. Bu nedenle tüketim ölçüsüne ve tüketim sıklığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Çikolata çikolatadır. Light da olsa 400 değil de 300 kkal. güç içerir. Bu durumda serbestçe tüketilmemelidir.
- Light besin tüketirken dikkat edilmesi gereken hususlar neler olabilir?
Bir eserin üzerindeki “light” ibaresi o besinin gün içerisinde serbestçe tüketilebileceği, hiç güç içermediği mealine gelmemektedir. Sonuçta lezzet veren birtakım öğeler (yağ, şeker, un, tuz...) mevcuttur. Bunlardan rastgele birinde yapılan bir azaltma başkasındaki artış ile kapatılmakta ve lezzet bu biçimde korunmaktadır. O nedenle light eserler satın alınırken etiketleri uygun bir halde okunmalı ve yorumlanmalıdır. Iyi olan eser de serbestçe tüketilmemeli, eşdeğeri olan sair bir besinin noktasına tercih edilmelidir (Örnek olarak light bisküvi yenildiğinde günlük ekmek tüketimini biraz kısıtlamak gibi). Aksi taktirde farkında olunmadan yüksek orantıda güç alımına, hasebiyle kilo kazanımına yol açabilir.
- Süt eserlerinin light olanlarını tercih etmek ne kadar tesirli ve değerlidir?
Markası, fiyatı ne olursa olsun süt eserlerindeki light ibaresine mutlaka güvenilebilir. Zira süt eserlerinde teknolojik tekniklerle içermiş olduğu yağ ölçüsü azaltılmakta, besin kıymetinde hiçbir azalma oluşmamaktadır. Örnek olarak yağsız (light) süt ile tam yağlı süt kıyaslandığında 1,75 kat kuvvet, 16,5 kat yağ ve 7 kat kolesterol farkı olduğu görülmektedir. Öte yandan içerdiği vitamin ve mineral kıymetlerinde hiçbir farklılığın olmaması light sütü üstün kılan en değerli özelliklerden biridir.
- Ramazan mühletince tatlı tüketimi için neler önerilebilir?
En azından protein, vitamin ve mineral üzere besin pahası olması açısından lokma, tulumba, baklava üzere şerbetli tatlılar tarafına; güllaç, sütlaç, puding, komposto, hoşaf, kabak tatlısı üzere sütlü, meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Bu tatlıların prodüksiyonunda - kuvvet alımını azaltmak ismine - yapay tatlandırıcılar tercih edilebilir.
Light sözü İngilizce’den lisanımıza geçen; hafif olan, çokça yük olmayan şeyler için kullanılan bir sözdür. Beslenme biliminde “light gıda” – “light besin” denildiğinde güç içeriği açısından referans eserlere nazaran daha az kuvvet içeren eserler akla gelmektedir.
- Bir eserin light olması hangi kriterlere nazaran belirleniyor?
Bir esere “light” ibaresinin eklenebilmesi için kuvvet içeriğinin referans eserlere nazaran en az %25 nispetinde düşürülmesi gerekmektedir. Bu durum umumide şeker ve yağ içeriğinin kısıtlanması ile gerçekleştirilmektedir. Light eser kategorisi altında toplanmış eserler ve içeriklerinden birkaç örnek sıralayacak olursak:
Besin Bileşimi | 100 gram yağlı süt | 100 gram yağsız süt |
Güç (kkal.) | 61 | 35 |
Protein (g) | 3,3 | 3,4 |
Yağ (g) | 3,3 | 0,2 |
Karbonhidrat (g) | 4,7 | 4,9 |
Besin Bileşimi | 100 gram olağan puding | 100 gram light puding |
Güç (kkal.) | 136 | 68 |
Protein (g) | 3,55 | 4,25 |
Yağ (g) | 3,55 | 0,35 |
Karbonhidrat (g) | 22,5 | 12 |
Besin Bileşimi | 100 gram ton balığı | 100 gram light ton balığı |
Kuvvet (kkal.) | 155 | 105 |
Protein (g) | 22,63 | 21,03 |
Yağ (g) | 5,3 | 1,0 |
Krbonhidrat (g) | 1,24 | 0,85 |
Bilhassa ilkbahar ve yaz mevsiminde light eserlerin tüketiminde biraz daha artış görülse de Ramazan periyodunda de tam aksisi kelam hususudur. Kışın kat kat giyinerek saklanan çokça kiloların yaz mevsiminde açıkça ortaya çıkmasından kaygı eden insanlar light eserlerin tüketimine biraz daha yük vermektedir. Umumide estetik telaşlardan kaynaklı olarak yaz mevsimi öncesinde bu cins eserlerin tüketimi artış göstermektedir. Ama Ramazan ayı mühletince muhtemelen insanların kan şekerindeki düşüşlere bağlı olarak bu çeşit eserlere pek ilgi gösterilmemektedir.
- Light eserler kilo vermede tesirli midir?
Light eserlerin lif yani posa içeriği daha ziyade olduğu için doygunluk hissi daha da uzun müddet devam etmektedir. Bu bağlamda kilo verme konusunda insana destek olacaktır. Lakin “ne de olsa light” diyerek ziyade tüketilmesi durumunda tam aksisi tesirler de gösterebilmektedir. Sonuçta light da olsa güç içerdikleri unutulmamalıdır. Bu nedenle tüketim ölçüsüne ve tüketim sıklığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Çikolata çikolatadır. Light da olsa 400 değil de 300 kkal. güç içerir. Bu durumda serbestçe tüketilmemelidir.
- Light besin tüketirken dikkat edilmesi gereken hususlar neler olabilir?
Bir eserin üzerindeki “light” ibaresi o besinin gün içerisinde serbestçe tüketilebileceği, hiç güç içermediği mealine gelmemektedir. Sonuçta lezzet veren birtakım öğeler (yağ, şeker, un, tuz...) mevcuttur. Bunlardan rastgele birinde yapılan bir azaltma başkasındaki artış ile kapatılmakta ve lezzet bu biçimde korunmaktadır. O nedenle light eserler satın alınırken etiketleri uygun bir halde okunmalı ve yorumlanmalıdır. Iyi olan eser de serbestçe tüketilmemeli, eşdeğeri olan sair bir besinin noktasına tercih edilmelidir (Örnek olarak light bisküvi yenildiğinde günlük ekmek tüketimini biraz kısıtlamak gibi). Aksi taktirde farkında olunmadan yüksek orantıda güç alımına, hasebiyle kilo kazanımına yol açabilir.
- Süt eserlerinin light olanlarını tercih etmek ne kadar tesirli ve değerlidir?
Markası, fiyatı ne olursa olsun süt eserlerindeki light ibaresine mutlaka güvenilebilir. Zira süt eserlerinde teknolojik tekniklerle içermiş olduğu yağ ölçüsü azaltılmakta, besin kıymetinde hiçbir azalma oluşmamaktadır. Örnek olarak yağsız (light) süt ile tam yağlı süt kıyaslandığında 1,75 kat kuvvet, 16,5 kat yağ ve 7 kat kolesterol farkı olduğu görülmektedir. Öte yandan içerdiği vitamin ve mineral kıymetlerinde hiçbir farklılığın olmaması light sütü üstün kılan en değerli özelliklerden biridir.
- Ramazan mühletince tatlı tüketimi için neler önerilebilir?
En azından protein, vitamin ve mineral üzere besin pahası olması açısından lokma, tulumba, baklava üzere şerbetli tatlılar tarafına; güllaç, sütlaç, puding, komposto, hoşaf, kabak tatlısı üzere sütlü, meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Bu tatlıların prodüksiyonunda - kuvvet alımını azaltmak ismine - yapay tatlandırıcılar tercih edilebilir.