Beslenme, umumide açlık hissini bastırmak, canın çektiği besinleri yemek – içmek halinde kıymetlendirilmektedir. Halbuki vücudun gereksinim duyduğu 50’ye yakın çeşitte besin öğesi vardır. Beslenmede, besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral üzere besin öğeleri büyük ehemmiyet taşımaktadır. Etler; biyolojik kıymeti yüksek, âlâ kalite protein kaynağıdırlar. Başkaca A ve mahsusen B öbeği vitaminleri ile demir, çinko, fosfor ve magnezyum mineralleri bakımından zengindirler.
Ehil ve istikrarlı beslenmede protein tüketiminin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Su eserleri; büyüme ve gelişme çağındaki evlatlar başta olmak üzere tüm bireyler için biyolojik pahası yüksek, güzel kalitede protein içermektedir. Lakin protein içeren besinlerin birden fazla tıpkı devirde yağ da içermektedir. Yapılan ilmî araştırmalarda kırmızı et mahalline beyaz eti, bilhassa de su eserlerini tercih eden topluluklarda koroner kalp illetinin daha az görüldüğü saptanmıştır. Bu nedenle beyaz et tüketimine öncelik tanınması; al et seçiminde koyun ve kuzu eti konumuna, az yağlı dana etinin tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Münhasıran tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et sınıfında yan almaktadır. Tabi derilerinin yenilmemesi koşulu ile.
Doymuş yağların, kan kolesterol seviyesine tesiri yüksek kolesterollü diyetten daha ziyadedir. Beslenmede kolesterolden çok, yekun yağ ölçüsü ve doymuş yağ asitleri orantısına dikkat etmek gerekir. Su eserleri birden fazla etlere, kümes hayvanlarına velev balıklara nazaran daha az doymuş yağ içerir. Birebir devranda EPA ve DHA açısından güzel bir kaynaktır. Uygun kalitede protein, niasin, E ve B12 vitamini ile iyot, çinko ve fosfor minerali açısından güçlü olan su eserleri; münhasıran büyüme ve gelişme çağındaki bireyler için yararlı bir yiyecektir. Su eserleri; düşük yağ içerikleri ile, zayıflama diyeti uygulayan bireyler için de son nokta münâsib, pratik, lezzetli, kolay hazırlanabilir, yüksek besin bedeline sahip bir besin öbeğidir. Sağlıklı bireyler için haftada en az 2 defa, kalp – damar marazı, hipertansiyon, karaciğer yağlanması üzere sıhhat meseleleri bulunan bireylere de haftada 3 defa balık yahut karides üzere su eserlerini tüketmeleri önerilmektedir. Elbette kızartma süreçlerinde kaçınarak, ızgara yapma, buğulama yahut fırında pişirme yollarını kullanarak. Lakin Ramazan periyodunda bilhassa balık yemenin kimseyi susatacağına dair yaygın bir görüş hakimdir. Ramazan’ın birinci gününde avlanma yasağının kalkmasını tesadüf olarak görmektense, balık ve deniz eserlerinin bu türlü bir tesirinin olmaması formunda görmek sıhhat ismine daha yararlı olacaktır.
Ehil ve istikrarlı beslenmede protein tüketiminin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Su eserleri; büyüme ve gelişme çağındaki evlatlar başta olmak üzere tüm bireyler için biyolojik pahası yüksek, güzel kalitede protein içermektedir. Lakin protein içeren besinlerin birden fazla tıpkı devirde yağ da içermektedir. Yapılan ilmî araştırmalarda kırmızı et mahalline beyaz eti, bilhassa de su eserlerini tercih eden topluluklarda koroner kalp illetinin daha az görüldüğü saptanmıştır. Bu nedenle beyaz et tüketimine öncelik tanınması; al et seçiminde koyun ve kuzu eti konumuna, az yağlı dana etinin tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Münhasıran tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et sınıfında yan almaktadır. Tabi derilerinin yenilmemesi koşulu ile.
Doymuş yağların, kan kolesterol seviyesine tesiri yüksek kolesterollü diyetten daha ziyadedir. Beslenmede kolesterolden çok, yekun yağ ölçüsü ve doymuş yağ asitleri orantısına dikkat etmek gerekir. Su eserleri birden fazla etlere, kümes hayvanlarına velev balıklara nazaran daha az doymuş yağ içerir. Birebir devranda EPA ve DHA açısından güzel bir kaynaktır. Uygun kalitede protein, niasin, E ve B12 vitamini ile iyot, çinko ve fosfor minerali açısından güçlü olan su eserleri; münhasıran büyüme ve gelişme çağındaki bireyler için yararlı bir yiyecektir. Su eserleri; düşük yağ içerikleri ile, zayıflama diyeti uygulayan bireyler için de son nokta münâsib, pratik, lezzetli, kolay hazırlanabilir, yüksek besin bedeline sahip bir besin öbeğidir. Sağlıklı bireyler için haftada en az 2 defa, kalp – damar marazı, hipertansiyon, karaciğer yağlanması üzere sıhhat meseleleri bulunan bireylere de haftada 3 defa balık yahut karides üzere su eserlerini tüketmeleri önerilmektedir. Elbette kızartma süreçlerinde kaçınarak, ızgara yapma, buğulama yahut fırında pişirme yollarını kullanarak. Lakin Ramazan periyodunda bilhassa balık yemenin kimseyi susatacağına dair yaygın bir görüş hakimdir. Ramazan’ın birinci gününde avlanma yasağının kalkmasını tesadüf olarak görmektense, balık ve deniz eserlerinin bu türlü bir tesirinin olmaması formunda görmek sıhhat ismine daha yararlı olacaktır.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.