Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ramazan ve su ürünleri

Ramazan ve su ürünleri
0
114

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
Beslenme, umumide açlık hissini bastırmak, canın çektiği besinleri yemek – içmek halinde kıymetlendirilmektedir. Halbuki vücudun gereksinim duyduğu 50’ye yakın çeşitte besin öğesi vardır. Beslenmede, besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral üzere besin öğeleri büyük ehemmiyet taşımaktadır. Etler; biyolojik kıymeti yüksek, âlâ kalite protein kaynağıdırlar. Başkaca A ve mahsusen B öbeği vitaminleri ile demir, çinko, fosfor ve magnezyum mineralleri bakımından zengindirler.

Ehil ve istikrarlı beslenmede protein tüketiminin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Su eserleri; büyüme ve gelişme çağındaki evlatlar başta olmak üzere tüm bireyler için biyolojik pahası yüksek, güzel kalitede protein içermektedir. Lakin protein içeren besinlerin birden fazla tıpkı devirde yağ da içermektedir. Yapılan ilmî araştırmalarda kırmızı et mahalline beyaz eti, bilhassa de su eserlerini tercih eden topluluklarda koroner kalp illetinin daha az görüldüğü saptanmıştır. Bu nedenle beyaz et tüketimine öncelik tanınması; al et seçiminde koyun ve kuzu eti konumuna, az yağlı dana etinin tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Münhasıran tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et sınıfında yan almaktadır. Tabi derilerinin yenilmemesi koşulu ile.

Doymuş yağların, kan kolesterol seviyesine tesiri yüksek kolesterollü diyetten daha ziyadedir. Beslenmede kolesterolden çok, yekun yağ ölçüsü ve doymuş yağ asitleri orantısına dikkat etmek gerekir. Su eserleri birden fazla etlere, kümes hayvanlarına velev balıklara nazaran daha az doymuş yağ içerir. Birebir devranda EPA ve DHA açısından güzel bir kaynaktır. Uygun kalitede protein, niasin, E ve B12 vitamini ile iyot, çinko ve fosfor minerali açısından güçlü olan su eserleri; münhasıran büyüme ve gelişme çağındaki bireyler için yararlı bir yiyecektir. Su eserleri; düşük yağ içerikleri ile, zayıflama diyeti uygulayan bireyler için de son nokta münâsib, pratik, lezzetli, kolay hazırlanabilir, yüksek besin bedeline sahip bir besin öbeğidir. Sağlıklı bireyler için haftada en az 2 defa, kalp – damar marazı, hipertansiyon, karaciğer yağlanması üzere sıhhat meseleleri bulunan bireylere de haftada 3 defa balık yahut karides üzere su eserlerini tüketmeleri önerilmektedir. Elbette kızartma süreçlerinde kaçınarak, ızgara yapma, buğulama yahut fırında pişirme yollarını kullanarak. Lakin Ramazan periyodunda bilhassa balık yemenin kimseyi susatacağına dair yaygın bir görüş hakimdir. Ramazan’ın birinci gününde avlanma yasağının kalkmasını tesadüf olarak görmektense, balık ve deniz eserlerinin bu türlü bir tesirinin olmaması formunda görmek sıhhat ismine daha yararlı olacaktır.

 

Similar threads

Beslenme, umumide açlık hissini bastırmak, canın çektiği besinleri yemek – içmek biçiminde bedellendirilmektedir. Halbuki vücudun muhtaçlık duyduğu 50’ye yakın çeşitte besin öğesi vardır. Beslenmede, besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral üzere besin öğeleri büyük kıymet taşımaktadır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
114
TAVUK ETİNDEKİ PROTEİN Beslenme, pek çok insan tarafından karın doyurmak, açlığı bastırmak, canın istediği besinleri tüketmek halinde tanımlanmaktadır. Halbuki vücudun muhtaçlık duyduğu kuvvet ve 50’ye yakın cinste besin öğesinin, ehil ve istikrarlı bir halde besinler yolu ile alınması...
Cevaplar
0
Görüntüleme
151
Sağlıklı beslenme çerçevesinde temel besin hususlarından biri olan etler, hayvanların yenebilen kas dokularıdır. Beslenmede, besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral üzere besin öğeleri büyük ehemmiyet taşımaktadır. Etler; biyolojik kıymeti yüksek, âlâ kalite protein kaynağıdırlar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
134
Ana sütü ve yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteine sahiptir. Yumurtada insan vücudunda sentezlenemeyen ve katiyen besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan “elzem amino asitler” ehil ve istikrarlı ölçülerde bulunmaktadır. Sindirilebilirliği yüksek, tamamına yakını vücut...
Cevaplar
0
Görüntüleme
129
Karides, mahsusen Avrupa denizlerinde ve Kuzey Amerika kıyılarında yaşayan, kabuklular sınıfından bir eklembacaklıdır. Vücudu kalsiyum karbonattan meydana gelen bir zırhla örtülüdür. Gövdesi eklemli bir su eseridir. Su eserleri, uygun kalitede protein, A, B ve K vitaminleri ile iyot, fosfor ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
101
858,506Konular
983,000Mesajlar
33,104Kullanıcılar
droleSon üye
Üst Alt