17 saatlik açlık ve susuzluğun akabinde görkemli sofraların bizi beklediği ay geldi. . Bu hoş ayda değişen yemek saatleri, uyku sistemi, likit alımı, metabolizma suratı sindirim sistemimizi haliyle tesirler. İbadetimizi yaparken sıhhatimizi da korumak için ;
1.mutlaka sahura kalkın.
2. içmeniz gereken suyun 1litresini sahurda; 2 litresini iftardan sonra yavaş yavaş ( 20 dakida 1 bardak olacak şekilde) tüketmeye ihtimam gösterin.
3. ekmeklerini tam buğdaylı , tam tahıllı seçin.
4. kepekli pirinç ile yapılmış pilava artık sofralarımızda mekan verelim.
5. iftardan 1 saat sonra yürüyüş ya da ibadetlerle aktivitemizi artıralım.
6. iş temponuzda , günlük ömrünüzde yoruluyor, halsiz kalıyor ve oruç tutmakta zorlanıyorsanız emniyetli azık takviyesi kullanabilirsiniz.
7. ramazanda külliyen farklı da olsa bir uyku sistemini oluşturmaya çalışın.
8. orucunuzu açtıktan sonra ana yemek için bir vade beklerseniz metabolizmanız için âlâ bir şey yapmış olursunuz. En az 15- 20 dakika bekleyin.
9. bu ayda yemekleri pişirme tekniğinizi değiştirmeyin.
Et, tavuk, balık yemeklerini sıvıyağ kullanmadan; fırında ya da ızgara ya da haşlayarak;
Sıvıyağ ya da tereyağını eriterek kişi başı 1 tatlı kaşığı olacak formda kullanın. Örneğin 6 kişilik bir aile için 3 yemek kaşığı sıvıyağ.
10. süt öbeği ramazan ayında en çok ihmal edilen besin kümesidir. Tıpkı devirde bu ay, hamur işi tatlılar vb besinlerle en çok yağ tükettiğimiz aydır. Ramazana has olarak süt , yoğurt ve kefirlerinizi light seçebilirsiniz.
KUVVET VEREN BESİNLER
. Taze yeşil biber
Yüksek c vitamini içeriği ile uzun açlık devrinde güç verir.
. Ruşeym yağı
Buğday ruşeyminden elde edilen güç veren, bilhassa testlere hazırlanan talebelere, ağır işte çalışanlara tavsiye edilir.
. Kalsiyum desteği
Bilhassa fizikî performansı yüksek oruç tutan çalışan kişilerde tüm yükü taşıyan kemiklerimizi güçlendirir.
Ramazan aylarında süt öbeği alımı gayrı aylara nazaran azalır. Ara öğünlerin olmaması ve vakit ıstırabı sebebiyle kalsiyuma muhtaçlık artar.
İftardan sonra mideyi rahatlatmak için; rezene, ıhlamur, papatya çayı içilebilir. Soda, maden suyu konumuna bitki çayları tercih edilebilir.
Dyt. Sezgül ŞAHİN
1.mutlaka sahura kalkın.
2. içmeniz gereken suyun 1litresini sahurda; 2 litresini iftardan sonra yavaş yavaş ( 20 dakida 1 bardak olacak şekilde) tüketmeye ihtimam gösterin.
3. ekmeklerini tam buğdaylı , tam tahıllı seçin.
4. kepekli pirinç ile yapılmış pilava artık sofralarımızda mekan verelim.
5. iftardan 1 saat sonra yürüyüş ya da ibadetlerle aktivitemizi artıralım.
6. iş temponuzda , günlük ömrünüzde yoruluyor, halsiz kalıyor ve oruç tutmakta zorlanıyorsanız emniyetli azık takviyesi kullanabilirsiniz.
7. ramazanda külliyen farklı da olsa bir uyku sistemini oluşturmaya çalışın.
8. orucunuzu açtıktan sonra ana yemek için bir vade beklerseniz metabolizmanız için âlâ bir şey yapmış olursunuz. En az 15- 20 dakika bekleyin.
9. bu ayda yemekleri pişirme tekniğinizi değiştirmeyin.
Et, tavuk, balık yemeklerini sıvıyağ kullanmadan; fırında ya da ızgara ya da haşlayarak;
Sıvıyağ ya da tereyağını eriterek kişi başı 1 tatlı kaşığı olacak formda kullanın. Örneğin 6 kişilik bir aile için 3 yemek kaşığı sıvıyağ.
10. süt öbeği ramazan ayında en çok ihmal edilen besin kümesidir. Tıpkı devirde bu ay, hamur işi tatlılar vb besinlerle en çok yağ tükettiğimiz aydır. Ramazana has olarak süt , yoğurt ve kefirlerinizi light seçebilirsiniz.
KUVVET VEREN BESİNLER
. Taze yeşil biber
Yüksek c vitamini içeriği ile uzun açlık devrinde güç verir.
. Ruşeym yağı
Buğday ruşeyminden elde edilen güç veren, bilhassa testlere hazırlanan talebelere, ağır işte çalışanlara tavsiye edilir.
. Kalsiyum desteği
Bilhassa fizikî performansı yüksek oruç tutan çalışan kişilerde tüm yükü taşıyan kemiklerimizi güçlendirir.
Ramazan aylarında süt öbeği alımı gayrı aylara nazaran azalır. Ara öğünlerin olmaması ve vakit ıstırabı sebebiyle kalsiyuma muhtaçlık artar.
TOK TUTANLAR VE İŞTAH KAPATAN BESİNLER . Yulaf kepeği: Süte ya da yoğurda karıştırarak bilhassa sahurda tüketebilirsiniz. 2 yk = 1 dilim ekmek .Greyfurt: Mevsimi geçmiş olmakla birlikte mahsusen iftardan sonra tatlı isteğinizi presler. ½ greyfurt = 1 meyve .Kurubaklagiller: Sindirimi düzenlemek için sahurda yeşil salatanın içine haşlanmış nohut ya da fasulye ya da yarma eklemek ziyadesiyle tok fiyat. 3 yk= 1 dilim ekmek .Yumurta: Ana sütünden sonra en pahalı proteinleri bulunduran küçük mucize. Mahsusen sahurda tüketmenizde yarar var. .Kekik: Tokluk hissi veren kıymetli bir baharat olmakla birlikte sahurda ya da iftardan sonra çayını da yapabilirsiniz. .Tarçın: Kan şekerini düzenlediği için tatlı buhranlarını engelleyen en çok kullanmamız gereken baharat. İçme suyunuzun içinde dahi bulunmasında yarar var. |
Dyt. Sezgül ŞAHİN