Pandemi sebep bir yılı aşkın müddettir çoğumuzun konutlardan çalıştığı bu periyotta beslenme saatlerimiz ve yediklerimiz de yeni düzenle bir arada değişti . Eskisinden daha geç kalkınca yahut tıpkı saatte kalksak bile meskende olmanın verdiği rahatlıkla kahvaltı yapma saati öğleye gerçek kaymaya , öğlen yemekleri orta öğünle geçiştirilmeye ve bir daha akşam yemeği ile günü kapatmaya başlar olduk . Aslında bu sistem bizi 2 öğünle beslenmeye alıştırdı ve çaktırmadan aralıklı oruç saatlerinde beslenirken kilo kayıpları yaşadık .
Ramazan’da oruç tutmayı bu zayıflama tekniğine benzetiyor olsak da büsbütün birebir olmadığının altını çizmek isterim . İftar ve sahur , geç kahvaltı ve akşam yemeği ile öğün sayısı açısından misal . Yemeğin yendiği saat aralığı olarak da her iki sistem birbirine paralel ama , öğünlerin tüketildiği saat dilimleri birbirinden farklı . Ve tabi bizim diyette en çok değer verdiğimiz tüketim olan ; su tüketme saatleri de ..
Fakat çok kolay birkaç püf noktalarıyla bir arada bu devri ruh ve vücut detoksuna çevirip kilo müdafaaya ve tahminen kilo kaybetmeye bile uygun hale getirmek mümkün !
-
Tek seferde çorba , ana yemek , meyve , tatlı yerine ; olağan bir günde ana ve orta öğün yapar üzere aralıklı ve kâfi ölçüde beslenilmeli .
-
Azar azar ve uygunca çiğnenerek besinler tüketilmelidir .
-
Her vakit olduğu üzere bu periyotta de yemeklerin pişirilme sistemleri çok kıymetli . Fırın , ızgara yahut haşlama yapıp , kızartmadan uzak durulmalıdır .
-
Salçalı ve tuzlu besinler sizi daha fazla susatacağı için ya hiç tüketilmemeli ya da tüketilmeden evvel su içerisinde bekletilerek tuzu suya bırakması sağlanmalıdır .
-
Kısıtlanan sıvı muhtaçlığını güzelleştirebilmek için iftar sonrası ezan okunana kadar günlük alınması gereken su kesinlikle karşılanmalıdır .
-
İftar sonrası yapılacak yürüyüşler hem tansiyonu dengeleyecek hem de sindirime yardımcı olacaktır .
-
Sahur atlanmamalıdır . Porsiyon abartılmamalıdır . Fazla yemek açlığı 1-2 saat öteler lakin yemeklerin sindirimi için bedenin suya duyduğu gereksinim artacağından bu , sizi daha çok susatır .
-
Sindirimi kolay , midede uzun müddet kalabilecek bol lifli besinlerden ; baklagiller , zerzevat , meyve ve türevleri tercih edilmelidir .
-
Protein içeriği yüksek bitkisel ve hayvansal besinler ( yumurta , yoğurt , et , baklagiller … ) açlık müddetini uzatarak tok kalmanıza yardım eder .
-
Örnek sahur menüsünde ;
yumurta
yoğurt , ayran yahut sade kefir
çiğ kuruyemişler
zerzevat ve meyve
-
Üstte örneklendirdiğim sahur menüsü ;
tuzlu besinlerden oluşmamalı
tokluk müddetini uzatan besinlerden oluşmalı
kâfi sıvı ölçüsünü karşılamalı
lifçe varlıklı , protein , yağ , karbonhidratın tamamını içermeli
-
İftar , su , hurma yahut zeytinle açıldıktan sonra içilen çorbanın çabucak gerisinde 15-20 dakikalık ana yemeğe geçiş ortası verilmelidir . -
İftarda tercih edilen ana öğünler ; bitkisel protein , hayvansal protein , zerzevat ve bol lifli baklagillerin hepsinden eşit günlere dağılmalıdır .
-
Diüretik tesiri olan çay ve kahvenin bu periyotta tüketimi sonlandırılmalıdır .
-
Avuç içi büyüklüğündeki pidenin 1 dilim ekmeğe eşit olduğu unutulmamalıdır .
-
İftardan yaklaşık 2 saat kadar sonra meyve ve süt kümesinden oluşan bir orta öğünle tatlı gereksinimi giderilebilir yahut şerbetli tatlılar yerine sağlıklı tanımlardan oluşan tatlılar tercih edilebilir .