iltasyazilim
FD Üye
Ramazanda Nelere Dikkat Etmeliyiz
Ramazanda Uyarı Edilmesi Gerekenler Nelerdir
Ramazan ayı oruçla birlikte hem ruhumuzu keza de bedenimizi dinlendirir Peki 11 aydan sonra gıda düzenimizin değiştiği bu ayda nelere uyarı etmeliyiz?
İftar ardından vücuda tartma vermekte, aşırı uyku hali, hareketsizlik neticesinde metabolizmanın hızı yavaşlamakta Sahurda Tok tutacağına inanılan börek, çörek tarzı hamur işleri uykudan kalkıldığında midede yük, yanma ve ekşimeye neden olabilmekte
Kilo verme eğilimi olanlar sahursuz oruç tutmaya çalışarak zaten yavaşlamış metabolizmanın hızını daha da düşürerek, vücudun yağ depolama oranını arttırmakta ve siklet kazanımına katkıda bulunmaktadır Eksik akıcı tüketimi sonucunda dehidratasyon (aşırı su kaybı) riski olan vücudun, direnci kırılmakta ve metabolizma tekrar yavaşlamaktadır Ramazan ayında çoğalan sedanter yaşam sebebiyle vücudun önem kazanma hızı daha da aktifleşmekte ve siklet kontrolü sağlanamamaktadır Yanlış gıda uygulamaları neticesinde vücudun vitamin ve mineral dengesi bozularak, hastalıklara karşısında dayanıklılık azalmakta Böylelikle metabolizma hızı düşmektedir Dengesiz ve yüksek yağ ağırlıklı beslenme sonucunda vücudun uzun açlık döneminden sonradan, yağ depolamaya açık olması da eklenince tartı kazanımı hızlanmaktadır
ahurda su tüketimi arttırılmalı, 1 litreye yakın tüketilmeli İftarda ilk önce vücudun sıvı ihtiyacı karşılanmalı İçindeki kateşin ve teofilin gibi antioksidan madde içeriğinden dolayı açık şekilde siyah nehir veya yeşil akarsu tüketimi yerinde olacaktır İftarda bir kase çorbayla açılışı gerçekleştirmek ve yavaş tüketerek sindirimi kolaylaştırmak niyet olmalı Sonrasında zeytinyağlı yemekler sıcak tercih edilmeli Peşinde 3 ile 4 köfte kadar et ve et ürünleri tüketilmeli Karbonhidrat ağırlıklı beslenmek yukarıda da bahsettiğim gibi tartı kazanımını arttıracağı ve sindirimi zorlaştıracağı için uygun miktarda ve lif oranı yüksek buğdaylı ya da kepekli ekmek tüketimi yerinde olacaktır 18 ramazan pidesinin, 1 dilim ekmeğe eşdeğer olduğu unutulmamalı Kalsiyum, fosfor ihtiyacını karşılamaya karşın iftarda süt ve süt ürünlerinden bir su bardağı tüketilmeli *
Ramazanda Uyarı Edilmesi Gerekenler Nelerdir
Ramazan ayı oruçla birlikte hem ruhumuzu keza de bedenimizi dinlendirir Peki 11 aydan sonra gıda düzenimizin değiştiği bu ayda nelere uyarı etmeliyiz?
İftar ardından vücuda tartma vermekte, aşırı uyku hali, hareketsizlik neticesinde metabolizmanın hızı yavaşlamakta Sahurda Tok tutacağına inanılan börek, çörek tarzı hamur işleri uykudan kalkıldığında midede yük, yanma ve ekşimeye neden olabilmekte
Kilo verme eğilimi olanlar sahursuz oruç tutmaya çalışarak zaten yavaşlamış metabolizmanın hızını daha da düşürerek, vücudun yağ depolama oranını arttırmakta ve siklet kazanımına katkıda bulunmaktadır Eksik akıcı tüketimi sonucunda dehidratasyon (aşırı su kaybı) riski olan vücudun, direnci kırılmakta ve metabolizma tekrar yavaşlamaktadır Ramazan ayında çoğalan sedanter yaşam sebebiyle vücudun önem kazanma hızı daha da aktifleşmekte ve siklet kontrolü sağlanamamaktadır Yanlış gıda uygulamaları neticesinde vücudun vitamin ve mineral dengesi bozularak, hastalıklara karşısında dayanıklılık azalmakta Böylelikle metabolizma hızı düşmektedir Dengesiz ve yüksek yağ ağırlıklı beslenme sonucunda vücudun uzun açlık döneminden sonradan, yağ depolamaya açık olması da eklenince tartı kazanımı hızlanmaktadır
ahurda su tüketimi arttırılmalı, 1 litreye yakın tüketilmeli İftarda ilk önce vücudun sıvı ihtiyacı karşılanmalı İçindeki kateşin ve teofilin gibi antioksidan madde içeriğinden dolayı açık şekilde siyah nehir veya yeşil akarsu tüketimi yerinde olacaktır İftarda bir kase çorbayla açılışı gerçekleştirmek ve yavaş tüketerek sindirimi kolaylaştırmak niyet olmalı Sonrasında zeytinyağlı yemekler sıcak tercih edilmeli Peşinde 3 ile 4 köfte kadar et ve et ürünleri tüketilmeli Karbonhidrat ağırlıklı beslenmek yukarıda da bahsettiğim gibi tartı kazanımını arttıracağı ve sindirimi zorlaştıracağı için uygun miktarda ve lif oranı yüksek buğdaylı ya da kepekli ekmek tüketimi yerinde olacaktır 18 ramazan pidesinin, 1 dilim ekmeğe eşdeğer olduğu unutulmamalı Kalsiyum, fosfor ihtiyacını karşılamaya karşın iftarda süt ve süt ürünlerinden bir su bardağı tüketilmeli *