nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Ramazanda kilo almamak için
Ramazanda Kilo Almayın'
Ramazan'da kilo almamak için uyarı edin
Ramazan ayında saatler süren açlık, ara öğünlerin olmayışı ve yemek yemek düzeninin ayrıntılarıyla değişmesine emrindeki olarak çoğunlukla kilo almak mecburi hale gelir Ama bu ayı kilo almadan atlatmak hatta eksik yiyerek fazlalıklardan kurtulmak mümkün
Sahurda varlıklı bir kahvaltı sofrası hazırlayın
Tam tahıllı ekmek, peynir, zeytin, eğer, şeker hastalığı vb sakıncası yoksa fazla tüketmemek kaydıyla, doğal reçel, bal ya da pekmez, domates, salatalık, kırmızı ve yeşil biber, maydanoz, tere, roka ve öteki yeşilliklerden oluşan bir kahvaltı sahur için kurtarıcıdır Bu kahvaltı karbonhidrat, yağ, protein, posa, vitamin ve mineraller içerdiğinden ayrıca dinç keza de kilo kontrolünüze yardımcıdır
Tahıllı ekmekli tost ya da sandviç, tercihen prebiyotik yoğurt, bol salata veya da sebze taşıyan bir öğün de yeniden doyurucu, sindirimi basit ve dengeli olacaktır
Aşırı yağ içermeyen sebze yemeği, çok tahıllı ekmek, tercihen prebiyotik veya yarım yağlıyağsız yoğurttan oluşan bir menü de yine dengeli, posa içerdiği için doyurucu bir yemek listesi oluşturabilir
Ayrıca, karbonhidrat, posa, vitamin ve mineral taşıyan; tam tahıllı besinler (bütün tahıllı kahvaltılık gevrekler veya müsliler, kepekli, yulaflı, çavdarlı veya fazla tahıllı ekmek vb ürünler), fazla miktarda olmayan meyve yerinde olabilir
İftarı 2 birim halinde yapın
Bütün gün baştan başa aç olmak kan şekerini aşırı düşüreceği için iftarı 2 ’ye bölmekte yarar vardır Ilk bölümde ''öğlen yemeği'' olarak düşünülen hafif bir öğün dinç olacaktır
Miktarlar ve içerikler kişilerin kilo, zirve, metabolizma hızı, ceset analizi, sıhhat durumları ve beğenilerine tarafından beslenme uzmanı tarafından dengelenmelmek üzere;
1 Su bardağı su ile orucunuzu açın
18 Orta zirve pide ya da 1 dilim bütün tahıllı ekmek + 1 kibrit kutusu (30g) peynir + 12 adet zeytin
İsterseniz, denemek istediğiniz ya da özlediğiniz farklı bir iftariyeliğin tadına bakabilirsiniz
12 kase çorba: Çorba bilhassa sindirimi kolay olduğu için, beslenmeye uzun süre ara verilmesinin ardındaki zahmetsizce sindirilecektir Sindirim sistemi çalışmasına uzun süre ara verdiğinde eksilen sindirim enzimleri akıcı formdaki çorbayla aktive olacağından fazla artı zorlanmayacaktır
Başlangıcın arkasından yemeğe yaklaşık 45 dk1 saat ara verip öteki öğüne geçeblirsiniz
2 bölüm akşam yemeği: Sağlıklı bir sebze veya et yemeği tüketin
Aşırı yağ içermeyen sebze yemeği, tahıllı ekmek, tercihen prebiyotik ya da yarım yağlıyağsız yoğurttan oluşan bir yemek listesi de yeniden dengelenmiş, posa içerdiği için doyurucu bir mönü oluşturabilir Eğer sebze yemeğinize patates havuç bezelye eklemediyseniz yerinde porsiyonda tam tahıllı ekmek ya da pide, karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineraller ve posayı yani tüm beslenme gruplarını yeterli miktarlarda içerdiği için dengelenmiş bir öğün olacaktır Etli sebze yemeği hazırlıyorsanız içine yağ koymanıza lüzum yoktur
Yerinde porsiyonda et tavuk balık peynir ton balığı ile beraberinde bol salata, tahıllı ekmek, bol salata (salataya 1 yemek yemek kaşığı zeytinyağı, sınırsız limon eklenebilir Salatanızda azami 1 minik patates ya da 34 kaşık bezelye ya da 1 minik havuç veya 2 kaşık mısır olabilir İlaveten uygun porsiyonda tam tahıllı ekmek veya pide yenilebilir
Akşam yemeğinden 1,52 saat sonra ara öğün yapın
Ara öğün tüketilmesi sağlıklıdır Unutmayın, tatmin edici ve dengeli gıda, her öğünde (mümkünse ara öğünlerde bile) tüm gıda gruplarından tüketmekle mümkündür Prebiyotik veya light yoğurtla ya da light dondurma ile tüketilecek meyve dürüst ara öğün seçeneği olabilir Yine yetişkinler için light süt ve doğal tatlandırıcı ile hazır ramazanın geleneksel tatlısı güllaç da seçim edilebilir
Kayda Değer öneriler
Mutlaka sahura kalkın Kahvaltı dek kayda değer olduğunu unutmayın
asgari 3 öğün (mümkünse 4 öğün) yemeğe dikkat edin
Yemeklerinizin muhtemel olduğu dek az tuzlu ve eksik şekerli olmasına dikkat edin
Uzun vakit istek ve besin alımı olabilecek sürenin kısıtlı olması sebebiyle sıvı alımına fazla uyarı edin En azından 1,5–2,0 lt su içmeniz böbrek sağlığınız için oldukça önemlidir
Özellikle uzun zaman açlık sonrası sindirim sisteminin rahatsız olmaması için, öğünlerinizi mutlaka çok minik lokmalar halinde ve yavaş yavaş yiyin
Ramazan ’da konstipasyon (kabızlık) yaşanma sıklığı sindirim sisteminin uzun süre çalışmaması nedeniyle artar Bilhassa bol posa içeren, sebze yemeği ve salata, porsiyonuna uyarı ederek meyve, tam tahıllı ekmek, prebiyotik yoğurt tüketimleri, yeterli su+istikrarsız alımı ve ahenkli fiziksel aktivite bu şikayeti minimuma indirmeye tezgâhtar olacaktır
Fiziki aktivitelerin, ramazanda uzun süren özlem sebebiyle zorlaşan bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlığı önleyici, insulin duyarlılığını arttırarak kan şekeri dengeleyici ve iyi kolesterolü yükseltip, kötü kolesterolü azaltıcı ve kilo kaybetmeye asistan olduğunu unutulmayın İftardan, minimum 45 dakika veya 1 saat sonra, orta tempoda 20 – 30 dakika yürüyüş yapmaya çalışın
5 zeytinin 1 tatlı kaşığı yağ yerine geçtiğini unutmayın İsterseniz yağ hakkınız yerine zeytin tüketebilirsiniz Tuzsuz zeytin tüketmeye özen gösterin
Kızartmalardan, kavurmalardan, hazırlanmış meyve suları vb şekerli içeceklerden, fazla yağlı börek ve ağır hamur tatlılarının fazla tüketiminden uzaktan durmalısınız Ağır, yağlı yiyecekler içermeyen öğünler planlamalısınız
Nehir, kahve, kola gibi kafeinli ve gazlı içecekler, aşırı tüketildiğinde uykusuzluk, sindirim ve mide problemleri, yürek ritim bozukluklarına niçin olabilir böylece sahurda tüketimi önerilmez Ayrıca, çayın yemekten 45 dk önce ya da daha sonra içilmesi kuralına yerinde davranılmadığında kırmızı ette yer alan demiri bağlayarak, emilimini engeller O yüzden iftarda isteniyor ise esas öğünden 45 dakika sonradan, muhtemel olduğu değin açık ve limonlu olarak içilebilir Yeniden şekerli yapay meyve suları yerine, meyvenin kendi tadıyla pişmiş doğal komposto ve limonataları tercih edin *
Ramazanda Kilo Almayın'
Ramazan'da kilo almamak için uyarı edin
Ramazan ayında saatler süren açlık, ara öğünlerin olmayışı ve yemek yemek düzeninin ayrıntılarıyla değişmesine emrindeki olarak çoğunlukla kilo almak mecburi hale gelir Ama bu ayı kilo almadan atlatmak hatta eksik yiyerek fazlalıklardan kurtulmak mümkün
Sahurda varlıklı bir kahvaltı sofrası hazırlayın
Tam tahıllı ekmek, peynir, zeytin, eğer, şeker hastalığı vb sakıncası yoksa fazla tüketmemek kaydıyla, doğal reçel, bal ya da pekmez, domates, salatalık, kırmızı ve yeşil biber, maydanoz, tere, roka ve öteki yeşilliklerden oluşan bir kahvaltı sahur için kurtarıcıdır Bu kahvaltı karbonhidrat, yağ, protein, posa, vitamin ve mineraller içerdiğinden ayrıca dinç keza de kilo kontrolünüze yardımcıdır
Tahıllı ekmekli tost ya da sandviç, tercihen prebiyotik yoğurt, bol salata veya da sebze taşıyan bir öğün de yeniden doyurucu, sindirimi basit ve dengeli olacaktır
Aşırı yağ içermeyen sebze yemeği, çok tahıllı ekmek, tercihen prebiyotik veya yarım yağlıyağsız yoğurttan oluşan bir menü de yine dengeli, posa içerdiği için doyurucu bir yemek listesi oluşturabilir
Ayrıca, karbonhidrat, posa, vitamin ve mineral taşıyan; tam tahıllı besinler (bütün tahıllı kahvaltılık gevrekler veya müsliler, kepekli, yulaflı, çavdarlı veya fazla tahıllı ekmek vb ürünler), fazla miktarda olmayan meyve yerinde olabilir
İftarı 2 birim halinde yapın
Bütün gün baştan başa aç olmak kan şekerini aşırı düşüreceği için iftarı 2 ’ye bölmekte yarar vardır Ilk bölümde ''öğlen yemeği'' olarak düşünülen hafif bir öğün dinç olacaktır
Miktarlar ve içerikler kişilerin kilo, zirve, metabolizma hızı, ceset analizi, sıhhat durumları ve beğenilerine tarafından beslenme uzmanı tarafından dengelenmelmek üzere;
1 Su bardağı su ile orucunuzu açın
18 Orta zirve pide ya da 1 dilim bütün tahıllı ekmek + 1 kibrit kutusu (30g) peynir + 12 adet zeytin
İsterseniz, denemek istediğiniz ya da özlediğiniz farklı bir iftariyeliğin tadına bakabilirsiniz
12 kase çorba: Çorba bilhassa sindirimi kolay olduğu için, beslenmeye uzun süre ara verilmesinin ardındaki zahmetsizce sindirilecektir Sindirim sistemi çalışmasına uzun süre ara verdiğinde eksilen sindirim enzimleri akıcı formdaki çorbayla aktive olacağından fazla artı zorlanmayacaktır
Başlangıcın arkasından yemeğe yaklaşık 45 dk1 saat ara verip öteki öğüne geçeblirsiniz
2 bölüm akşam yemeği: Sağlıklı bir sebze veya et yemeği tüketin
Aşırı yağ içermeyen sebze yemeği, tahıllı ekmek, tercihen prebiyotik ya da yarım yağlıyağsız yoğurttan oluşan bir yemek listesi de yeniden dengelenmiş, posa içerdiği için doyurucu bir mönü oluşturabilir Eğer sebze yemeğinize patates havuç bezelye eklemediyseniz yerinde porsiyonda tam tahıllı ekmek ya da pide, karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineraller ve posayı yani tüm beslenme gruplarını yeterli miktarlarda içerdiği için dengelenmiş bir öğün olacaktır Etli sebze yemeği hazırlıyorsanız içine yağ koymanıza lüzum yoktur
Yerinde porsiyonda et tavuk balık peynir ton balığı ile beraberinde bol salata, tahıllı ekmek, bol salata (salataya 1 yemek yemek kaşığı zeytinyağı, sınırsız limon eklenebilir Salatanızda azami 1 minik patates ya da 34 kaşık bezelye ya da 1 minik havuç veya 2 kaşık mısır olabilir İlaveten uygun porsiyonda tam tahıllı ekmek veya pide yenilebilir
Akşam yemeğinden 1,52 saat sonra ara öğün yapın
Ara öğün tüketilmesi sağlıklıdır Unutmayın, tatmin edici ve dengeli gıda, her öğünde (mümkünse ara öğünlerde bile) tüm gıda gruplarından tüketmekle mümkündür Prebiyotik veya light yoğurtla ya da light dondurma ile tüketilecek meyve dürüst ara öğün seçeneği olabilir Yine yetişkinler için light süt ve doğal tatlandırıcı ile hazır ramazanın geleneksel tatlısı güllaç da seçim edilebilir
Kayda Değer öneriler
Mutlaka sahura kalkın Kahvaltı dek kayda değer olduğunu unutmayın
asgari 3 öğün (mümkünse 4 öğün) yemeğe dikkat edin
Yemeklerinizin muhtemel olduğu dek az tuzlu ve eksik şekerli olmasına dikkat edin
Uzun vakit istek ve besin alımı olabilecek sürenin kısıtlı olması sebebiyle sıvı alımına fazla uyarı edin En azından 1,5–2,0 lt su içmeniz böbrek sağlığınız için oldukça önemlidir
Özellikle uzun zaman açlık sonrası sindirim sisteminin rahatsız olmaması için, öğünlerinizi mutlaka çok minik lokmalar halinde ve yavaş yavaş yiyin
Ramazan ’da konstipasyon (kabızlık) yaşanma sıklığı sindirim sisteminin uzun süre çalışmaması nedeniyle artar Bilhassa bol posa içeren, sebze yemeği ve salata, porsiyonuna uyarı ederek meyve, tam tahıllı ekmek, prebiyotik yoğurt tüketimleri, yeterli su+istikrarsız alımı ve ahenkli fiziksel aktivite bu şikayeti minimuma indirmeye tezgâhtar olacaktır
Fiziki aktivitelerin, ramazanda uzun süren özlem sebebiyle zorlaşan bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlığı önleyici, insulin duyarlılığını arttırarak kan şekeri dengeleyici ve iyi kolesterolü yükseltip, kötü kolesterolü azaltıcı ve kilo kaybetmeye asistan olduğunu unutulmayın İftardan, minimum 45 dakika veya 1 saat sonra, orta tempoda 20 – 30 dakika yürüyüş yapmaya çalışın
5 zeytinin 1 tatlı kaşığı yağ yerine geçtiğini unutmayın İsterseniz yağ hakkınız yerine zeytin tüketebilirsiniz Tuzsuz zeytin tüketmeye özen gösterin
Kızartmalardan, kavurmalardan, hazırlanmış meyve suları vb şekerli içeceklerden, fazla yağlı börek ve ağır hamur tatlılarının fazla tüketiminden uzaktan durmalısınız Ağır, yağlı yiyecekler içermeyen öğünler planlamalısınız
Nehir, kahve, kola gibi kafeinli ve gazlı içecekler, aşırı tüketildiğinde uykusuzluk, sindirim ve mide problemleri, yürek ritim bozukluklarına niçin olabilir böylece sahurda tüketimi önerilmez Ayrıca, çayın yemekten 45 dk önce ya da daha sonra içilmesi kuralına yerinde davranılmadığında kırmızı ette yer alan demiri bağlayarak, emilimini engeller O yüzden iftarda isteniyor ise esas öğünden 45 dakika sonradan, muhtemel olduğu değin açık ve limonlu olarak içilebilir Yeniden şekerli yapay meyve suları yerine, meyvenin kendi tadıyla pişmiş doğal komposto ve limonataları tercih edin *