Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ramazan’da Kilo Almamak İçin Nasıl Beslenmeli?

Ramazan’da Kilo Almamak İçin Nasıl Beslenmeli?
0
161

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73


Ramazan ayı bu yıl bahar ve yaz mevsimine denk geliyor. İlk başlarda 16 saati aşkın süre oruç tutarak başlayacağımız Ramazan ayı yaklaşık 18 saat oruç tutularak tamamlanacak. Oruç süresinin uzunluğu, öğün sayısının 2’ye düşmesi, hamur işleri ve tatlıların aşırı tüketilmesi biR de buna yemek sonrası hareketsizlik eklenince kilo almak kaçınılmaz olabiliyor. Özellikle kırmızı et, şarküteri ürünler, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek tüketimi artar; buna karşılık sebze, meyve ve beyaz et tüketimi azalır.

SAHUR NEDEN ÖNEMLİ?

Ramazan’da öğün sayısı ikiye düştüğünden mutlaka sahur yapılmalıdır.

Oruç süresinin uzun olmasıyla oluşan açlık iştahı ve doyma eşiğini arttırdığından normalden çok daha fazla miktarlarda yemek yenilmektedir. Bu açlık krizlerinin önüne geçmek için mutlaka ağır yiyeceklerden uzak, hafif kahvaltı tarzında sahur yapılmalıdır.

Sahurda bol su içilmeli, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemelidir. Yemek yenildikten hemen sonra yatılmamalı, en az yarım saat sonra yatağa gidilmelidir. Protein içeren süt içilmeli; yoğurt, peynir ve yumurta gibi gıdalar yenmelidir. Özellikle uzun süre tok tuttuğu için mutlaka yumurta tüketilmeli; haşlanmış, omlet veya menemen olarak tercih edilmelidir.

SU TÜKETİMİNE DİKKAT!

Oruçlu iken en önemli konu sıvı ve elektrolit dengesinin korunmasıdır. Yaz aylarında artan sıvı gereksinimi ve uzun süreli oruçla vücut su bakımından yetersiz kalmaktadır. Bu yüzden iftar ve sahur arası bol miktarda su içilmelidir.

ORUÇ TUTUP KİLO ALMAMAK VE SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

1)İftar ve sahur arasında kalan sürede en az üç öğün besin tüketilmesi gerekmektedir. 1 kâse çorba ile açılacak iftar öğününe en az 15-20 dakika mola verilip sonra ana yemek tüketilirse hazımsızlık, şişkinlik gibi mide sorunları yaşanmaz. Ana yemek tüketiminden ortalama 1,5 saat sonrası küçük bir ara öğün yapılmalıdır.

2)İftar öğününde kan şekerini birden değil, dengeli olarak yükseltecek besinler tercih edilmelidir. Örneğin pirinç pilavı, beyaz ekmek gibi glisemik indeksi yüksek tercihler yapmak yerine; bulgur pilavı, tam tahıllı ekmek veya kepekli makarna gibi sağlıklı seçimler yapılmalıdır.

3)Kızartma yerine ızgara, haşlama, buğulama ve fırında pişirme yöntemleri ile yapılmış besinler tercih edilmelidir.

4)Ağır şerbetli tatlılar yerine daha hafif ve sağlıklı seçimler yapılmalıdır. Sütlü tatlı, güllaç, meyve tatlıları veya dondurma daha hafif, tatlı ihtiyacını giderebilecek seçeneklerdir.

dondurma.jpg

5)Hızlı yemek yerine yavaş yiyip iyice çiğneyin.

6)Kabızlık sorununun yaşanmaması için posalı besinler (sebze, tahıllar, kuru baklagiller, meyveler gibi) tüketin.

7)Yüksek tuz içeren besinlerin tüketimine dikkat edin. Bu besinler oruç esnasında susamayı arttırabilir.

8)İftardan sonra yürüyüş yapmaya çalışın.


 

Similar threads

Ramazan ayı bu yıl bahar ve yaz mevsimine denk geliyor. Birinci başlarda 16 saati aşkın vade oruç tutarak başlayacağımız Ramazan ayı yaklaşık 18 saat oruç tutularak tamamlanacaktır. Oruç mühletinin uzunluğu, öğün sayısının 2’ye düşmesi, hamur işleri ve tatlıların ölçüsüz tüketilmesi bide buna...
Cevaplar
0
Görüntüleme
168
Ramazan ayı ile birlikte günlük beslenme modeli, öğün sayısı ve tercih edilen besinler değişmektedir. Ramazanın yaz aylarına gelmesi nedeniyle uzun süreli aç ve susuz kalmak ayrıca öğün sayısının da azalması metabolizmayı yavaşlatır. Normalde ara öğünlerle beraber 5 olan öğün sayısı Ramazan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
155
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte şeker hastalığı başta olmak üzere kronik hastalığı olan kişiler çoğu zaman oruç tutup tutmama konusunda kararsız kalmaktadır. Şeker hastalığının etkileri kişiden kişiye değişebildiği için hastalar doktorlarına danışmadan tutup tutmama kararını vermemelidir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
140
Oruç tutan diyabet hastalarında, hem düzensiz beslenme hem de tedavilerinin aksatılması nedeniyle ciddi sorunlar meydana gelebiliyor Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Başak Karbek Bayraktar, ramazanda oruç tutmak isteyen diyabet hastalarını bilgilendiriyor. Ramazan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
186
Geldi onbir ayın sultanı, değişti beslenme alışkanlıkları... Ramazan ayının gelmesiyle günlük beslenme şekilleri ve öğün sayılarını değişir. Üç ana öğün olan günlük beslenme düzeni iki öğüne iner ve özellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketimi artar.Oysa oruç...
Cevaplar
0
Görüntüleme
144
858,506Konular
983,080Mesajlar
33,115Kullanıcılar
smrnr16Son üye
Üst Alt