Ramazan Ayında Kilo Kontrolu
Ramazan Ayında Kilo Kontrolu Nasıl Yapılır
Ramazan ayında oğun sayısının azalmasıyla normal beslenme duzeni değişir
Normal koşullarda metabolizmamız enerji uretebilmek icin tukettiğimiz besinlerden yararlanır Orucluyken ise, bedene alınan besin olmadığı icin metabolizma kendisine yeni enerji kaynakları aramaya başlar ki, metabolizmanın bu durumda enerji uretebilmek icin ulaşabileceği tek kaynağı vardır Bedenimiz
On bir ay boyunca 45 oğun yaparken, ramazanda bu sayı 23 e duşmektedir Oğun sayısının azalması, metabolizmanın yavaşlamasına neden olmakta ve bu da kilo kontrolunu zorlaştırmaktadır
Ramazanda kilo almak istemiyorsak ilk etapta yapmamız gereken, normal zamanda yediğimizden daha az yeme yoluna gitmek ve yiyip yatmak yerine sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmektir Uzun suren aclık sonrası ağır yenen oğun, tansiyonu ve kalbe binen yuk nedeniyle kalp krizi riskini artırır
Metabolizma, beden acken glikozu bulabilmek icin bedendeki depoları yıkmaya başlar Glukagon adı verilen hormon başta olmak uzere farklı hormon ve enzimlere metabolizma gerekli yıkım emrini gec kalmadan verir
Vucudumuzda zor gunler yani aclık durumları icin saklanan farklı depo kaynakları vardır
Sahurdan yaklaşık 46 saat sonra ise kendisine yeni kaynaklar aramaya başlar Fakat karaciğer sadece yıkıcı değil aynı zamanda uretici bir organdır Bedenimiz icin gerekli olan enerjiyi uretebilmek adına, diğer depoları glikoza cevirmeye başlar
Oruc doneminde en cok rahatsızlık duyulan konulardan biri yemek sonrası oluşan uşume, titreme hissi ve uyuma isteğidir
İftarda ve sahurda vucuda bir anda yuklenmek yerine, oğun sayısını artırarak az az ve sık sık tuketim yapmak daha doğru olacaktır
İftarı hurma ile acmak duşen kan şekerini duzenler, ardından icilen bir kase corba diğer besinlere gore daha yavaş tuketildiği icin mideye hızlı yuklenmeyi onler
Corbanın yanında salata ve bir dilim kepekli ekmek tuketilebilir fakat ana yemeğe gecmeden once 20 dakika kadar beklenmelidir
Ana yemeğin az yağlı olmasına, kavurma kızartma işlemleri uygulanmamış besinlerden oluşmasına dikkat edilmelidir
Zeytinyağı ile pişirilmiş sebze, kurubaklagil yemekleri, ızgara tavuk, balık eti, az yağlı kırmızı et, az yağlı salata, kurubaklagil ve sebze corbaları, bulgur pilavı, kepekli pirinc pilavı ve makarna, taze meyveler, sert kabuklu meyveler porsiyon kontrolune dikkat edilerek tuketiliebilir
Ana yemeği tukettikten sonra 11,5 saat arayla 2 ara oğun yapılmalıdır Bu ara oğunlerde meyve, leblebi, yağsız gevrek, yarım yağlı sut , yoğurt tuketilebilir
Sıcakla birlikte artan su ihtiyacımızı karşılamak icin iftar ve sahur arasında en az 2 litre su tuketilmelidir
Ramazan Ayında Kilo Kontrolu Nasıl Yapılır
Ramazan ayında oğun sayısının azalmasıyla normal beslenme duzeni değişir
Normal koşullarda metabolizmamız enerji uretebilmek icin tukettiğimiz besinlerden yararlanır Orucluyken ise, bedene alınan besin olmadığı icin metabolizma kendisine yeni enerji kaynakları aramaya başlar ki, metabolizmanın bu durumda enerji uretebilmek icin ulaşabileceği tek kaynağı vardır Bedenimiz
On bir ay boyunca 45 oğun yaparken, ramazanda bu sayı 23 e duşmektedir Oğun sayısının azalması, metabolizmanın yavaşlamasına neden olmakta ve bu da kilo kontrolunu zorlaştırmaktadır
Ramazanda kilo almak istemiyorsak ilk etapta yapmamız gereken, normal zamanda yediğimizden daha az yeme yoluna gitmek ve yiyip yatmak yerine sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmektir Uzun suren aclık sonrası ağır yenen oğun, tansiyonu ve kalbe binen yuk nedeniyle kalp krizi riskini artırır
Metabolizma, beden acken glikozu bulabilmek icin bedendeki depoları yıkmaya başlar Glukagon adı verilen hormon başta olmak uzere farklı hormon ve enzimlere metabolizma gerekli yıkım emrini gec kalmadan verir
Vucudumuzda zor gunler yani aclık durumları icin saklanan farklı depo kaynakları vardır
Sahurdan yaklaşık 46 saat sonra ise kendisine yeni kaynaklar aramaya başlar Fakat karaciğer sadece yıkıcı değil aynı zamanda uretici bir organdır Bedenimiz icin gerekli olan enerjiyi uretebilmek adına, diğer depoları glikoza cevirmeye başlar
Oruc doneminde en cok rahatsızlık duyulan konulardan biri yemek sonrası oluşan uşume, titreme hissi ve uyuma isteğidir
İftarda ve sahurda vucuda bir anda yuklenmek yerine, oğun sayısını artırarak az az ve sık sık tuketim yapmak daha doğru olacaktır
İftarı hurma ile acmak duşen kan şekerini duzenler, ardından icilen bir kase corba diğer besinlere gore daha yavaş tuketildiği icin mideye hızlı yuklenmeyi onler
Corbanın yanında salata ve bir dilim kepekli ekmek tuketilebilir fakat ana yemeğe gecmeden once 20 dakika kadar beklenmelidir
Ana yemeğin az yağlı olmasına, kavurma kızartma işlemleri uygulanmamış besinlerden oluşmasına dikkat edilmelidir
Zeytinyağı ile pişirilmiş sebze, kurubaklagil yemekleri, ızgara tavuk, balık eti, az yağlı kırmızı et, az yağlı salata, kurubaklagil ve sebze corbaları, bulgur pilavı, kepekli pirinc pilavı ve makarna, taze meyveler, sert kabuklu meyveler porsiyon kontrolune dikkat edilerek tuketiliebilir
Ana yemeği tukettikten sonra 11,5 saat arayla 2 ara oğun yapılmalıdır Bu ara oğunlerde meyve, leblebi, yağsız gevrek, yarım yağlı sut , yoğurt tuketilebilir
Sıcakla birlikte artan su ihtiyacımızı karşılamak icin iftar ve sahur arasında en az 2 litre su tuketilmelidir
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.